Руската армия се учи от грешките си, за Украйна става все по-трудно

Страната остава зависима от американското разузнаване
24 дек 2022 09:50, Нели Христова
338
Руската армия се учи от грешките си, за Украйна става все по-трудно
Снимка: БГНЕС

Става все по-трудно за украинската армия да си връща територия от руските сили, които се укрепват и се учат от грешките си, избягвайки рисковани настъпления.

Според официални представители на САЩ украинската армия - със значителната подкрепа на САЩ - си е осигурила превес срещу руснаците, отблъснала е атаката и е възстановила единствената регионална столица, която руснаците са превзели.

Очаква се обаче развоят на войната да се промени, тъй като руската армия се укрепва и придвижва подкрепления към фронтовата линия. Тези фактори засилват сценария за патова ситуация през втората година на войната, пише в свой коментар "Ню Йорк Таймс".

"За Украйна е много по-лесно да защитава територията, която владее, и да избягва настъпателната стратегия. Трябва да предоставим на украинците оборудване и обучение, за да направят това", отбелязва Евелин Фаркас, бивш служител на Пентагона и експерт по Русия.

Въпреки че украинската армия постоянно се оказва по-ефективна от руската, украинските официални лица предупреждават за риска от голяма руска офанзива. Западните анализатори обаче настояват, че в момента Русия не разполага с необходимите войски за подобна операция.

Украинските сили се съсредоточават повече на вътрешността на Херсонска област, като американски представители твърдят, че Киев няма да нахлуе в Крим, като вместо това ще избере саботажни операции като тази на Керченския мост. Украинците смятат, че ако намалят натиска на южния фронт, руската армия ще се възползва от възможността да прехвърли сили към други, по-слабо защитени фронтове.

Украйна остава зависима от американското разузнаване, което посочва най-слабите места на руската армия. Украинската контраофанзива край Харков през септември успя, защото пред украинците се изправиха неподготвени руски сили.

Нова стратегия

Американски служители обаче смятат, че Кремъл се учи от грешките си на бойното поле. Путин назначи нов командващ на руските сили, генерал Сергей Суровикин, който ръководи сложни операции по-ефективно от своите предшественици. През последните седмици украинските официални лица признават, че въздушните удари срещу снабдителните им линии са се засилили, което е довело до увеличаване на жертвите сред украинските военни.

В момента руската армия копае окопи и изгражда укрепления на стратегически точки. Отстъплението от Херсон предлага добър пример за научените уроци от руската армия. Въпреки че Путин първоначално отхвърли всякаква перспектива за отстъпление, генерал Суровикин упорства, докато не пречупи съпротивата на президента. Отстъплението позволи на руските сили да използват река Днепър като естествен укрепителен проект. Операцията беше проведена с професионализъм, какъвто руската армия все още не беше демонстрирала по време на войната.

"Той укрепва позициите и изгражда мрежа от окопи, както и защитени позиции и контролно-пропускателни пунктове по пътищата", обяснява Дара Масиков, анализатор в института RAND.

От октомври Суровикин прилага отбранителна стратегия и успя да възстанови дисциплината в редиците на армията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


338
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
235
0
 
0
 
! Отговори
theTruth преди 1 година
Neli Hristova is Dump
234
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Докато не се сдобият с космически флот като този на Мъск, руснаците нямат изгледи за победа.
233
11
 
2
 
! Отговори
Лютаджиков преди 1 година
Мда, основната грешка беше че 150 хил. пушечно месо не стигна и затова пратиха още 300 хил. Обаче се вижда че и тези няма да стигнат, затова сега върви скрита мобилизация.
232
16
 
6
 
! Отговори
до 260 преди 1 година
Това не е вярно! Съотношението между НАТО и Русия е в повечето категории към 10:1, в някои 5:1; единствено сухопътната артирелия са 1:1, но това е защото НАТО не залага на артилерията. А икономически джуджето Русия е колкото Италия (малка Италия с 50 млн население и 100 по-малка територия, без ресурси) - и двете правят по около 3 тр; usd БВП. БВП само на щатите е към 20 трлн долара, а на цялото НАТО не съм гледал, но е поне 40 трлн. Така че не залагай много на алкохилиците от сибир, не е оферта.
231
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
едно нещо никога няма да научат и затова и ще пропаднат. Да ценят живота. Те са си пропаднали но не го знаят. Още си вярват руските.
230
16
 
9
 
! Отговори
LEVSKI FREEDOM преди 1 година
До Анонимен268: Чакаме ,чакаме още от март месец до Лисабон :) Хахаххаха. Руската пендерация ако продължи с войната я чака разпад. Такъв какъвто се случва при всяка империя :) С кеф ще наблюдавам агонията. САЩ спасиха русия 2 пъти вече , но този път едва ли ...
229
24
 
7
 
! Отговори
бай Тошо преди 1 година
Руснаците няма да спечелят тази война .Украинците си защитават земята и запада наля много съвременно оръжие и само ядрена война може да промени нещата ,но тогава е свършено с Русич.
228
8
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да, затова украинска армия отдавна няма и са останали само доброволците и наемниците. Смешковци, капитуалцията е близо, така че очаквайте Зеления да отлети скоро
227
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Според мен руснаците, много ама много се изложиха, според тях тази война трябваше да я приключат за три дни. Но ако погледнем реално, украинците дават много жертви при настъплението, без авиация и далекобойно оръжие. Та дори и европейски да помислим , че Украйна ще спечели войната, какво гарантира, че Русия няма да взриви Киевското водохранилище или дори да използва тактическо атомно оръжие и да приключи войната за един ден.
226
18
 
8
 
! Отговори
СМЕХ... преди 1 година
АБЕ , ОЩЕ МНОГО ИМА ДА СЕ УЧИ РУСКАТА АРМИЯ...САМО С БОЯРИШНИК --НЕ СТАВА!
225
0
 
21
 
! Отговори
EVGENI преди 1 година
всеки които рекламира хазарт му пожелавам сам да затъне дълбоко в блатото на хазарта и всичите му близки
224
21
 
33
 
! Отговори
42 преди 1 година
До 257Какви натовски танкове бе, невежи? Русия има повече танкове от цялото НАТО, а превъзходството и при артилерията е в пъти. САЩ имат някакво съмнително превъзходство по въздух, недоказано досега на практика. Русия има най-тежката сухопътна армия в света. Даже и Китай си признава, че Русия може да бъде отбранявана ако те я нападнат, заедно със Запада, без ядрено оръжие.
223
13
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От 8 месеца непрекъснато четем и слушаме за огромните победи на украинците, за липсата на оръжия на руснаците и за тежките болести на Путин...
222
37
 
24
 
! Отговори
Абе ей.... преди 1 година
Еи..Тея комунисти руснаци от 200 години се опитват да завладеят света на изток и на запад и все не успяват. Путин го чака съдбата на генерал Алексей Куропаткин в руско-японаската война
221
13
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кво ли щеше да стане ако Украйна ползваше танкове и самолети прозведени в НАТО? Те сега нямат нито ф-ки, нито леопарди, нито айбрамси?
220
16
 
31
 
! Отговори
42 преди 1 година
Не ме разсмивайте с това НАТО. Съюз, в който членуват и отявлени врагове като Турция и Гърция е само книжен тигър. Как го виждате ние или гърците да се бием да защитаваме Турция или обратното?
219
23
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Скоро година ще стане от началото на войната. Целите които си поставиха руснаците, изглеждат все още много далече. Денацификация- същите са на власт в Киев, демилитаризация- те украинците имат повече пушкала от всякога, Киев за три дни- немислимо, целия Донбас- много трудно в момента. Една областна столица бяха завзели- върнаха я. Много зор ще видят руснаците
218
11
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нато искаше да отиде на границите на Русия но ще стане точно обратното Русия ще отиде на границите на Нато. Едно време му викаха Западна граница на Съветския съюз. Може това да стане.
217
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Направи ми впечатление снимката , но защо украинците от снимките не приличат на украинските бежанци коити виждаме всеки ден и от тях има доста симпатични. Имам чувството че става въпрос най малко за 2 народа ?
216
20
 
17
 
! Отговори
Глупости велики... преди 1 година
Русия никога няма да си заложи дирника , да защитава шепа русофилски из мекяри у България , които са герои само у кръчмите , а сутрин като се събудят, търсят билет за Западиа да мият чинии или Зелена карта за САЩ за просия по 5-то Авеню и Калифорния!Ако Кирчо и Кокорчо имаха свестен бизнес в САЩ и Канада---НИКОГА НЯМАШЕ ДА СЕ ВЪРНАТ У БЪЛГАРИЯ!.../...ТАЯ ИСТИНА Е ВСЕОБЩОИЗВЕСТНА../