Блеър настоял Путин да има водещо място в света

Руският лидер казал, че няма да забавя разширяването на НАТО
30 дек 2022 13:35, Елка Василева
82
Блеър настоял Путин да има водещо място в света
Снимка: архив, БГНЕС

Във Великобритания разсекретен държавен архив показва, че през 2001 година Тони Блеър е настоявал Владимир Путин да получи водещо място на международната сцена въпреки опасенията на редица официални лица.

От документите става ясно, че бившият британски премиер е бил убеден, че е много важно да се насърчи новият тогава руски президент да приеме западните ценности и западния модел, предаде кореспондентът на БНР.

Тони Блеър е обсъдил своето виждане с новия тогава американски вицепрезидент Дик Чейни. Той е казал, че "Путин е руски патриот, чувствителен към загубата на уважение към Русия в света и има подобен начин на мислене като бившия френски президент Шарл де Гол, въпреки че двамата не са пряко сравними".

Що се отнася до НАТО, Путин е казал на Блеър, че няма да се опитва да забавя процеса на разширяване на блока.

Зад кулисите служителите на Даунинг стрийт са били доста по-скептични към Путин. Много политици във Великобритания са поставяли под съмнение доколко може да се вярва на бивш агент на КГБ.

От разсекретените данни става ясно също, че Владимир Путин е предложил да построи газопровод до Обединеното кралство.

Руският президент е станал първият световен лидер, получил чифт сребърни копчета за ръкавели от Даунинг стрийт 10 като подарък за рождения си ден през октомври 2001 година.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Щом така и не разбра каква е разликата между Де Гол и Путин не може да ти се поМогне. Единствената война, в която участва Де Гол е войната срещу Хитлер. Той не отиде никъде с армията си, не унищожи нито един град и не уби нито дин човек освен войниците от хитлеровата армия. Батюшката ти уби 300 000 чеченци и 43 000 чеченски деца. Разруши до основи Алепо с хиляди жертви, разруши Мариупол с 80 000 жертви, Всекидневно падат снаряди и загиват украинци от бомбите по украинската инфраструктура.
22
0
 
0
 
! Отговори
До реално погледнато преди 1 година
Живееш в някаква виртуалност....
21
5
 
6
 
! Отговори
Реално погледнато преди 1 година
Със сигурност обаче сега ВСИЧКИ разбирате какво сътворихте и то НЕ защото Путин е бил агент , а защото Вие от инат решихте да "плашите" , но както се казва в една Бг поговорка : " Бий магаре - ПО-магаре .." ! Путин НЕ е хлапе което можете да излъжете със сладолед или копчета за ръкавели , и той се беше отворил за Вашите ценности , но Вие ПРЕСОЛИХТЕ манджата и сега се чудите как да върнете колелото малко назад , защото щяхте да постъпите другояче , но ...- Сега всички ще видят какво е НЕДОВЕРИЕ
20
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Баламосваха Русия толкова време, а Путин ги търпя. Трябваше да им стъпи на вратленцата по-рано, както те издевателстваха над Русия толкова години, за да си знае всеки мястото в света. Да си мислят каквото искат, всичко беше дотук. Русия повече няма да ги търпи.
19
3
 
6
 
! Отговори
БАНко преди 1 година
ДНЕШНИТЕ ОТРПКИЧКИ , НАСЛЕДИЛИ ТАЧЪР, ЩЕ ПОГРЕБАТ КРАЛСТВОТО !!!
18
3
 
7
 
! Отговори
Реално погледнато преди 1 година
"Били скептини , за това колко можело да се вярва на агент на КГБ ..." - Колкото може да се "вярва " на който и да било агент ( без значение на абривиатурата ) или политик от такъв ранг , щом самият Т.Блеър заяви , че ИЗЛЪГА за химическите оръжия на С.Хюсеин , а Меркел за споразуменията за Украина за да могат тихичко да я подготвят за война , която дефакто НЕ Путин искаше , но Вие от "разбиране " за неговия патриотизъм го принудихте да започне - Не директно разбира се , а чрез ПОДСТАВЕНА ПИОНКА
17
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе всичко им е ясно тях, ама се правят на бити кoтaци с това натовско разширяване и лакърдиите за демокрация. Ако мине номера пред Русия. Е, не мина.
16
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 15. По-добре продължавай да живееш в своя измислен свят, приятелю. В противен случай има опасност да се гръмнеш от мъка и разочарование.
15
3
 
10
 
! Отговори
Реално погледнато преди 1 година
Вие хубаво сте разбрали някой неща , ама сте ги "разбрали" или на половина или се правите , че сте ги разбрали ! Разбрали сте за ПАТРИОТИЗМА на Путин и това е добре , щом сте го сравнили с ДеГол , това добре сте го разбрали , но защо като като става дума за неговата чувствителност относно отношението към Русия , се опитахте да го направите на " ***" , и какво разбрахте под приемане на Вашите "ценности" - " Да Ви отвори мазето със зимнината и Вие да грабите кой колкото иска и може " - Така ли?
14
5
 
7
 
! Отговори
Квото и да е казал преди 1 година
Без Русия, не може.
13
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да си агент на ЦРУ или Ми-6 и добро, а на КГБ или ДС - лошо. Благодаря за информацията. Не го знаех. Остава да обясните защо.
12
10
 
6
 
! Отговори
до анонимен. преди 1 година
Американското общество не било имало понятие от "цивилизационни ценности". Боожкееее, откъде ви копат бе? Няма ли да се свърши с комунистическо-болшевишката простотия някога? И какви "ценности" видя в руското общество? Където на крепостните селяни дадоха документи за самоличност през 1975та година? А за да отидеш не в чужбина, а от Москва до Твер например трябва да искаш разрешение и открит лист иначе ако те пипнат Сибир не ти мърда? Руснаците поне още 200 години няма да знаят какво е цивилизаци
11
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И тоя се спаружи...
10
4
 
2
 
! Отговори
Стига лъжи преди 1 година
Стуга с тея гадни лъжи, вие журналистите съвест нямате ли?
9
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е, за преди 20 години това изказване му е простимо. То много се надяваха на Русия най-после да и дойде акъла в главата. Но се видя, че след 70 годишно пълнене на *** в главите на тоя народ това е невъзможно. У нас пълненето на *** продължи само 45 години и до сега гледаме сеира на руската зараза.
8
0
 
2
 
! Отговори
Статия преди 1 година
Манджа с грозде! Някой, така си взимат парите.....
7
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А преди това НАТО обеща да не се разширява на изток... Като говорим дали може да се вярва на агент от КГБ, на западните лидери очевидно не може...
6
11
 
5
 
! Отговори
Жоро Сороса преди 1 година
Видя се че чекистите не струват и пет пари...
5
4
 
17
 
! Отговори
Сандо преди 1 година
е да ама всички а искали Русия да е бензиностанция където да могат да зареждат и безплатно по някое време както се случи с Ирак
4
7
 
17
 
! Отговори
не може да бъде! преди 1 година
Путин е обявен за световно зло от колективният Запад!Но сега изведнъж някои се сепнаха - "а,бе на какво основание го обявихме за световно зло след като се отрекохме от всички предишни цивилrзацинни ценности!?това не е ли опасно тъй като някои. собено в америснаското общество ,просто нямат понятие какво означават тези ценности..а също така нямат понятие за ценностите на другите хора по света -особено моралните !?а също така кои ценности се поставят на първо място!?"