Ще има ли коледно примирие между войските на Москва и Киев?

Според някои това може да е пролог към преговори за мир
6 яну 2023 10:03, Елка Василева
247
Ще има ли коледно примирие между войските на Москва и Киев?
Снимка: архив, БГНЕС

Повечето т.нар. военни кореспонденти в Русия (така наричат себе си блогъри, пишещи за войната в Украйна, б. р.) критикуват обявеното от президента Владимир Путин коледно примирие в Украйна, тъй като според експерти и журналисти Киев няма да спазва прекратяването на огъня, пише руският в. "Независимая газета".

Още по темата
Цитираните блогъри и политолози настояват Москва да продължи войната до победен край, тъй като по време на примирието руската армия ще се озове в опасно положение, ако украинските войски засилят огъня.

Прокрадват се и мнения, че 36-часовото примирие може да стане пролог към по-продължително спиране на огъня, а по-нататък и към преговори за мир, добавя изданието.

Ако се откаже от предложеното примирие и тръгне към ескалация в нощта срещу Рождество, украинското ръководство ще се изложи на обвинения, че посяга върху правата на вярващите: "Погледнете, за тях няма нищо свято!". В този аспект жестът на Москва може да се разглежда като политически перспективен, заключава "Независимая газета".

В стремеж да обвини Москва, че проваля спирането на огъня, предложено от нея самата, Киев може да се впусне в тотални провокации. Например утре (в събота, б. р.) от 07:00 сирените им за въздушна тревога постоянно ще вият без никакви основания за това, предполага Родион Мирошник, бивш посланик в Москва на едно от анексираните впоследствие от Русия сепаратистки формирования в Украйна, цитиран в "Московский комсомолец".

Не се знае дали руската армия ще спазва прекратяването на огъня, ако Украйна откаже, разсъждава руският опозиционен сайт "Медуза". Не се знае също дали, ако бъде спазван, този режим ще важи за руската частна военна компания "Вагнер", която в момента води настъпление в украинската Донецка област – указът на Путин е адресиран до министерството на отбраната, а "Вагнер", поне формално, не му се подчинява, се посочва в материала.

"Решението е за спиране на инициативния огън и нападателните действия от наша страна. Но това не значи, че няма да отвръщаме на провокациите на противника!", коментира Денис Пушилин, друг водач на проруските сепаратисти в Украйна.

Според лидера на украинското движение "Заедно с Русия" Володимир Рогов, цитиран във "Взгляд", сред властите в Киев доминира "езическа" идеология, те "грабят и убиват свещеници" и "не ги трогва (. . .) позоваването на християнските ценности". Затова по Рождество от Украйна "трябва да се очаква не примирие, а нови обстрели, терористични акции, други престъпления".

Външният министър на Украйна Дмитро Кулеба също коментира инициативата на Путин, посочва украинското издание "Цензор".

"Президентът (на Украйна) Володимир Зеленски предложи ясна формула на мира в десет стъпки. Русия я пренебрегва и вместо това обстрелва Херсон в навечерието на Рождество, нанасяйки масови ракетни удари и удари с дронове по Нова година. Днешното "едностранно спиране на огъня" не може и не бива да се възприема сериозно", написа Кулеба в Туитър.

По време на празничното утринно богослужение в събота, докато трае "примирието" на Путин, "може да бъдат минирани и взривени няколко православни храма (. . .) в териториите, окупирани от рашистите", прогнозира украинската телевизия ТСН.

На тези места руснаците смятат да снимат отломки от украински ракети "Хаймарс" и да включат кадрите в пропагандни предавания. Това съобщи украинското доброволческо сдружение InformNapalm, като цитира два източника, близки до сепаратистките бойци в Донецка област, отбелязва на сайта си телевизията.

От юли насам Русия активизира всичко и всички, за да постигне спиране на огъня и затвърждаване на получените резултати, припомня пред киевския сайт "Кореспондент" украинският икономист Сергий Фурса.

По думите му Путин ще използва сегашната ситуация, "за да раздаде методически указания на своите агенти" как да твърдят пред Запада: "Ето вижте, ние сме за мир, а украинците са тези, които искат кръвта на християнски деца".

Това надали ще помогне на Путин да обърне в своя полза общественото мнение на Запад, но той все едно ще се опита. И второ, това е демонстрация за пред другаря Си Цзинпин (президента на Китай, б. р.): "Бащице, аз се старая". Засега обаче той не се старае достатъчно. И трябват повече западни танкове, за да се постарае истински. Именно тогава ще има истински мир. А не лицемерно предложение "хайде да убиваме чак след празниците", заявява украинският коментатор.

(БТА, Андрей Шарков)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


247
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
181
1
 
1
 
! Отговори
r3v0lv3r преди 1 година
Да, видяхме го руското примирие, подготвена и стартирани множество атаки по почти целият Донбаски фронт. Руснаците са влезли и се бият в Солидар и е възможно украинците да им се наложи да се отеглят. Това са руските християнски ценности, за които мечтаят много българи.
180
1
 
6
 
! Отговори
Вече преди 1 година
Никой не вярва на московски сълзи !
179
1
 
5
 
! Отговори
Не едно животно преди 1 година
Примирие ли? Ха ха хааа. Какво примирие!? Това си е нищожна, евтина, пошла и бездарна пропаганда от страна на РФ но няма как някой да се хване на нея. :))
178
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нещо май е станала грешка току що видях, че на Соледар Руските сили са пробили отбраната и има много загуби от ВСУ това виждат моите очи ми.
177
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен до 193 преди 1 година
Не знам от къде имаш тази информация но дори и по Украинските Телеграм канали не съобщават за това което си написал Но в момента на цяла Украйна е обявена въздушна тревога. Тъй като отказаха прекратяване на огъня сега ще си го отнесат.
176
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Путин и хората му са вярващи, а вие предадохте Христос с вашите ЛГБТ. кой си ти? содомисти! не ти да пишеш за русия!
175
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Каква Коледа могат да честват безбожниците от КГБ начело с Путин? Те разсъждават подобно на Ленин - Религията е опиум за масите. И затова много офицери от КГБ след 1991 г. свалиха мундирите и надянаха расата. И опиват крепостната маса да мре за царя-батюшка, защото на всеки умрял да му се опростят греховете и ще има по бутилка водка на ден в рая.
174
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На Путин не може да се вярва за нищо. Доказано!
173
3
 
7
 
! Отговори
ха ха преди 1 година
Украинците поискаха примирие за нова година но им бе отказано от Русия Така че русия нищо не може да иска
172
9
 
7
 
! Отговори
джо преди 1 година
Рождество Христово за част от православните християни е по стария календар и се пада на тази дата. Тази е причината за примирие, празнуват заедно както руските така и украинските християни. Това, че тука бъка от неграмотни и киевската хунта са безбожници не променя фактите...
171
3
 
12
 
! Отговори
Shark преди 1 година
До Бягайте в Русия! Каква е тази дума "диверсификанти" бе тъпоъгълник?! И се моли НАТО да не се включи във войната, защото ти ще си първият на фронта, това ясно ли ти е? А това не е много добре за теб! Няма да има и къде да избягаш, защото страните наоколо са членове на НАТО също. С изключение на Сърбия, но там като те разберат че си русофоб и натовец ще те линчуват още на границата. Те много обичат НАТО след бомбандировките над Белград.
170
4
 
11
 
! Отговори
йх преди 1 година
Какво примирие, каква ти Коледа? Коледа отдавна мина, оня там у Кремъл не знам какво празнува, Банго Васил ли е кво е, ама не е Коледа.
169
3
 
3
 
! Отговори
999 преди 1 година
Някой да е чувал за едностранно примирие?
168
1
 
8
 
! Отговори
дед хиМОРОЗ преди 1 година
Ако забележа някъде 500 тел. сигнала на едно място, няма как да не раздам подаръците си.
167
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Никаква коледа не празнуват путинистите! Това да не ви е АМЕУИКА! Дед хиМАРОЗ ще достави подаръци на всички окопанти по окопите!
166
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хохляците са станали безверници и не искат мир и християнство. Западът ги зомбира яко тези ***.
165
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кадировците на Путин са на линия.Той повече разчита на тях.
164
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руски шаман е прорукувал пред Путин че Аляска, Канада, Калифорния и Централна Америка ще влезнат в Руската империя. Шаманът е пророкувал обща граница с Венецуела до края на 2023г. Путин е останал безкрайно доволен и е обсипал шамана с благодарности и пари.
163
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Научаваме че Русия ще получи до дни 600 хиляди зимни униформи от Виетнам. Руските генерали са отберязали пред Путин че униформите са с лошо качество и са лесно запалими на което Путин е махнал пренебрежително с ръка. Както е известно в момента 300 хиляди от мобиците на Путин са с ирански униформи и мръзнат по фронтовете в Украйна.
162
9
 
10
 
! Отговори
Юда преди 1 година
Дано зарята над руската смет продължи неспирно.