Цената на руския петрол - под 50% от световната, купувачите - малко

Ключов двигател на цените е изгубеният европейски пазар
10 яну 2023 17:30, Анисия Иванова
206
Цената на руския петрол - под 50% от световната, купувачите - малко
Снимка: БГНЕС

Водещият сорт петрол на Русия се продава на по-малко от половината от международните цени - и далеч под наложената граница от Г-7 - след санкциите, насочени към приходите на Кремъл от продажби на петрол.

Сортът Urals, много по-голям експортен поток от всеки друг суров петрол, който Русия продава, струваше 37,80 долара за барел в пристанището на Балтийско море Приморск в петък, според данни, предоставени от Argus Media. Глобалният бенчмарк Brent се установи на $78,57 в същия ден.

Трудно е да се разбере как Русия може да отговори на такива ниски нива. От една страна, тя се нуждае от всички приходи, които може да получи, за да финансира войната в Украйна. Но спадът може да накара Москва да отговори със съкращения на производството, нещо, което Кремъл не е изключвал в миналото.

На 5 декември Европейският съюз почти спря вноса на суров петрол по море от страната, стопирайки исторически най-големия експортен пазар на Русия. Едновременно с това блокът се присъедини към индустриализираните нации от Г-7 в налагането на таван върху цената на доставките от Русия. Всеки, който иска достъп до западни услуги - по-специално стандартна застраховка в индустрията, но също и набор от други неща - може да го направи само ако плаща 60 долара или по-малко за барел руски петрол.

Ключов двигател на цените вероятно е бил изгубеният европейски пазар, защото това постави Русия на милостта на малка група от големи купувачи, най-вече Китай и Индия. И тъй като танкерите трябва да плават хиляди километри повече, за да доставят товари от западните руски пристанища до тези купувачи, разходите за превоз скочиха. Това наложи барелите да бъдат с намалени цени, за да се конкурират с доставките от Близкия изток, съобщава Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


206
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
114
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами за 30 години какво получихме в джоба от демокрацията? Че и танковете ни взеха!( Ние си ги дадохме! Майтап ,бе)
113
2
 
5
 
! Отговори
До 121 преди 1 година
Щом до сега, не си разбрл, че ние петрол не купуваме, а само горива за колите, които произвежда Лукйол, нищо не може да ти се обясни!
112
1
 
12
 
! Отговори
Българин преди 1 година
МУЗИКА ЗА ДУШАТА! ХАХАХХАХАХАХАХАХАА
111
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До До Българи 111 Утре *** на гроба на бай Тошо да му удариш няколко теманета и да му се оплачеш от ЕС. Сложи си и един портрет на бай ти Тошо и като ти накафее можеш да лъскаш краставицата под него.
110
2
 
7
 
! Отговори
До до българи 111 преди 1 година
И мисленето ти е, като на байтошовци, и интелекта, а панелката си наследил от баба си!
109
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тука един не написа, а бе за нас икономически аджеба кое е по добре! Да купуваме евтин петрол или да я караме за идеята ,по братски с Европата?
108
17
 
12
 
! Отговори
До Българи 111 преди 1 година
Пич запри са малко. Топлото жилище, от което ти пиша е от лошия комунизъм, отоплявано от парно направено от Бай Тошо. Водата ми е от мрежа и язовири правени преди 50 години. Тока, който захранва западният ми компютър, от който ти пиша идва от мрежа, която е на 60г. и е пред разпад от АЕЦ, ТЕЦ ,ВЕЦ и ПАВЕЦ, който са пред закриване. Западната ти кола на 16г. върви по пътища от преди 60г. който не са виждали основен ремонт от 60г. и преди 30г. ти бяха напълно безплатни. Има ли смисъл да пиша още?
107
1
 
7
 
! Отговори
До 115-Хххх преди 1 година
Ами ти да си чувал,че акцизните ставки и ДДС са без промяна от 2020 година,когато цената на петрол Урал беше същата с Мааалката разлика,че цените на горивата бяха в рамките 1.60-1.80 лева за литър?
106
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До До 79 Референдумите не са за прости хора като българите. Преди няколко години в Швейцария имаше референдум с въпрос "Да се раздава ли гарантиран месечен доход на всеки швейцарец от 2500 франка, независимо от възрастта и социалното му положение?" 60% отговориха с "Не". А сега ми кажи как би завършил подобен референдум в България?
105
3
 
12
 
! Отговори
Българин преди 1 година
*** като не искаш демокрация, заминавай бе. Изборът не е малък - Африка, Азия, държави недемократично бол. Само не ми пиши от топлото жилище, твоя собственост, през платения интернет със заплата, която ти стига за всичко основно, след като си бил до тоалетната ти в собственото жилище, изкъпал си се с топла вода, през телефон или компютър на демократична марка, след като си се прибрал с демократичен автомобил и т.н. Накратко - потапяй се, ***.
104
6
 
13
 
! Отговори
r3v0lv3r преди 1 година
Въпросът е, защо на бензиностанциите цените са такива ? Руснаците яко ни дерат, явно защото сме такива пудели, че една оръжейна пратка не смеем да дадем.
103
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Онова нещо което клечи на Дондуков-2 и се нарича президент имали някакъв коментар?Ония навдени ливадари които клечат на Дондуков-1 и се наричат служебен кабинет имат ли някакъв коментар?
102
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 104 Чел съм го нострадамус в 64 стих казва че Рус ще изчезне от земята.
101
9
 
7
 
! Отговори
До 79 преди 1 година
На тебе кой ти каза, че всички в света искат демокрация??? Дай ни дефиниция на демокрация според корана??? Според индуизма също ако може. Виждаме, че си компетентен. Какво е демокрация обясни ни? Знаеш ли, че президента на РБ има право да насрочва референдум когато пожелае и за каквото пожелае??? Нали си в демокрация??? За 33г. колко референдума са насрочени??? Демократ, лукова глави колкото искаш.............
100
8
 
5
 
! Отговори
Боби преди 1 година
До 100 Самолетите им не летят в Европа, А западните самолети не летят над РФ което удължава азиатските им курсове с 8000км :-) Колите има вече са с Китайски чаркалаци вече си доста назад с новините. В Китай се съдаде индустрия специално за РФ пазар изолирана от международните сделки за да не може САЩ да наложи санкции такива ти неща майна. Корабите им гният??? Унуфри според някои наблюдатели РФ са закупили през посредници повече от 120 кораба за 15 милиарда $ за последната година под чужд флаг
99
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Прочети Нострадамус,интересно е! Точно в часта за Европа! После фърляй чифтета!
98
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Китай,Русия,Индия,Пакистан,Бразилия,Виетнам,Куба ,Иран,Ирак и т.н.! А бе като плюнат ще ни удавят демокрацията!
97
9
 
3
 
! Отговори
Боби преди 1 година
До Анонимен "А танкерите си пътуват за цял свят.Има приложение live за кораби.Преброих 30 за 1 ден,които тръгват от Русия за цял свят.Тука спекула яка." Забравяш че пак за да не се светва санкционната лампичка много кораби изключват транспондерите си. Само Военните знаят къде са корабите но и военните не знаят какво за къде пренасят...
96
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 98 Нострадамус е предрекъл че с русофилщината е свършено.
95
3
 
16
 
! Отговори
до Боби преди 1 година
Е постигна го. Напълно независима е Русия. Верно, че самолетите им не летят, колите им нямат части, а корабите им гният по пристанищата, ама е независима. От друга страна нищо и не продава на САЩ и ЕС - нито газ, нито петрол. От трета страна покрай независимостта отиват и в тотална изолация, ама какво пък, имат най-голямата територия на света да си резглеждат и изучават аххахааха, а да и Северна Корея и Иран аххахаха