Цената на руския петрол - под 50% от световната, купувачите - малко

Ключов двигател на цените е изгубеният европейски пазар
10 яну 2023 17:30, Анисия Иванова
206
Цената на руския петрол - под 50% от световната, купувачите - малко
Снимка: БГНЕС

Водещият сорт петрол на Русия се продава на по-малко от половината от международните цени - и далеч под наложената граница от Г-7 - след санкциите, насочени към приходите на Кремъл от продажби на петрол.

Сортът Urals, много по-голям експортен поток от всеки друг суров петрол, който Русия продава, струваше 37,80 долара за барел в пристанището на Балтийско море Приморск в петък, според данни, предоставени от Argus Media. Глобалният бенчмарк Brent се установи на $78,57 в същия ден.

Трудно е да се разбере как Русия може да отговори на такива ниски нива. От една страна, тя се нуждае от всички приходи, които може да получи, за да финансира войната в Украйна. Но спадът може да накара Москва да отговори със съкращения на производството, нещо, което Кремъл не е изключвал в миналото.

На 5 декември Европейският съюз почти спря вноса на суров петрол по море от страната, стопирайки исторически най-големия експортен пазар на Русия. Едновременно с това блокът се присъедини към индустриализираните нации от Г-7 в налагането на таван върху цената на доставките от Русия. Всеки, който иска достъп до западни услуги - по-специално стандартна застраховка в индустрията, но също и набор от други неща - може да го направи само ако плаща 60 долара или по-малко за барел руски петрол.

Ключов двигател на цените вероятно е бил изгубеният европейски пазар, защото това постави Русия на милостта на малка група от големи купувачи, най-вече Китай и Индия. И тъй като танкерите трябва да плават хиляди километри повече, за да доставят товари от западните руски пристанища до тези купувачи, разходите за превоз скочиха. Това наложи барелите да бъдат с намалени цени, за да се конкурират с доставките от Близкия изток, съобщава Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


206
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
94
1
 
9
 
! Отговори
До93 преди 1 година
Зарежи брюкселските зелки,ами се замисли,колко трябва да"остър"като нас,за да купуваш петрол Урал а да плащаш цени на горива все едно че се преработва петрол Брент!
93
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бъдещето е на Китай с Русия! Нострадамус го е предрекъл!
92
1
 
3
 
! Отговори
баба Ванга преди 1 година
hahahahahahahahaha
91
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо гълъбите ни продават евтините руски горива на двойно завишени цени? България ли ще плаща руската агресия в Украйна. Русофилите на Копейката и Нинова защо мълчат? Нали уж мислеха за България повече отколкото за Русия.
90
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Европа отива на кино и ние с нея!
89
5
 
1
 
! Отговори
Боби преди 1 година
До Анонимен "Китай също разчита много на Русия за храна." Неточно Китай влезе в Демогравска не точно Криза но Спад. Но проблемът е че с повишаване на благосъстоянието се увеличава и консумацията особенно на такива неща които не са характерни за Китай като ориз - основен ръст е в месото от всякакъв род. Тоест Китай може да не умре от Глад със собствени сили но не и да е задоволено търсенето на повече лукс ако може така да се изкажа.
88
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И колко Tъn трябва да си да. купуваш Брент това само Брюкселските зелки го могат.
87
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А бе не знам ама комунизъма и социализъма почнаха да надвиват над капитализъма и демокрацията! Като гледам Китай,че и братушките,че и шведите и финландците....!
86
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А горивата в задунайская губерния кога ще са с 50 % по-евтини?
85
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ха ха ха
84
11
 
3
 
! Отговори
Боби преди 1 година
До Анонимен "Целта на Запада е да събори фашисткия режим в Кремъл и нищо друго" НЕТОЧНО Целта на ЗАПАД Е ДА ПОДЧИНИ НЕЗАВИСИМАТА РУСКА ФЕДЕРАЦИЯ. Защото от 2007 Мюнхенската Реч на Путин и до сега РФ прави всичко само с ЦЕЛ ДА Е НЕЗАВИСИМА ОТ САЩ и сие.
83
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вижда се че в България цената не е важна! Важна е демокрацията!
82
4
 
10
 
! Отговори
Кеф ми става преди 1 година
Като чета коментари на селяни дето розови домати внос Турция са 4.80 лева как коментират фалита на огромни държави. Селяни, първо станете независими от доматите, после от бананите тогава вдигайте летвата. Мисля, че трябва да станете независими и от вноса на БМВ и Мерцедес. Селяни как ставаш независим от нещо което нямаш, не може да произведеш и все от някъде трябва да внесеш? Обяснете ми как става защото и аз съм от село и не ви разбирам? Какво значи да сме независими от нещо, което нямаме???
81
14
 
9
 
! Отговори
накакали са се преди 1 година
запада яко се е сковал! Китай излиза от карантина и развърта икономическата машина на МАКС. ЕС гейовете вече разбират, че евтините руски ресурси свършиха... Сега се облизват като лисицата под лозницата и си повтарят: "Гроздето е кисело!"
80
16
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Целта на Русия е да събори диктатурите инсталирани е Европа. Като приключи с това ще си отдъхнем всички.
79
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Лоши новини за русофилството. Пак наплякаха Путин.
78
10
 
7
 
! Отговори
БАНко преди 1 година
САМО БАЛАМУРНЯЦИТЕ КАТО УРСЪСЕЛ ФОРДОЛНОЛАЙНО МОГАТ ДА КУПУВАТ ЧЕТИРИ ПЪТИ ПО-СКЪП ДЕМОКРАТИЧЕН АМЕРИКАНСКИ ГАЗ ВМЕСТО РУСКИ , ДВА ПЪТИ ПО-СКЪП АМЕРИКАНСКИ ПЕТРОЛ ОТ РУСКИ !!! СМЕТКАТА СЕ ПЛАЩА ОТ МРЪЗНЕЩИТЕ И ОБЕДНЯВАЩИ ЕВРОПЕЙЦИ !!!
77
5
 
4
 
! Отговори
Боби преди 1 година
До 73 До Боби Нещо пак ти стана с ОПРКИТЕ А ожънали 150 и 50 от Украйна... Само че Умнико вземи се върни във ВТОРИ КЛАС и запиши МАТЕМАТИКА. РФ в момента контролира около 20% от територията на Украйна Според КИЕВ. И как мислиш на тези земи дето се стрелят танкове между тях на зиг заг вървят трактори да сеят и след това есента комбайни да жънат... НЕ ПРОСТО ТИЯ С ОПОРНО ТОЧКОВИТЕ СА УНИКУМИ...
76
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами щом е толкова евтина нафтата,дай да купуваме бе другари политруци,па след това да я продаваме скъпо! Я не ми говорете за демокрация! Дайте ми пари!
75
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тогава някой може ли да обясни,защо горивата в доста страни от ЕС са по евтини от българските,след като там се преработва петрол сорт Брент а тук петрол сорт Урал?Средната цена на петрол Брент за последните 40 дни е 81.24 долара за барел,средната цена на петрол сорт Урал за последните 40 дни е 55.46 долара за барел?