Командир от "Вагнер" избяга в Норвегия и обеща: Ще разкажа всичко!

Руски граничари стреляли по Андрей Медведев
16 яну 2023 14:25, Нели Христова
154
Командир от "Вагнер" избяга в Норвегия и обеща: Ще разкажа всичко!
Снимка: БГНЕС

Андрей Медведев, бивш командир на взвод от т. нар. група "Вагнер", премина незаконно руско-норвежката граница и подаде молба за убежище в Норвегия. Самият той говори за това в интервю за руския правозащитен проект Gulagu.net, пише украинската информационна агенция УНИАН.

Твърди се, че преминаването на границата е станало в четвъртък, 12 януари, близо до руския миньорски град Никел в Мурманска област. По думите на Медведев точно в момента на преминаване на границата руските граничари са го забелязали и са открили огън, но са пропуснали.

Веднъж стигнал на територията на Норвегия, бившият наемник се обърнал към местните правоприлагащи органи и поискал политическо убежище. В момента той се намира в норвежката столица Осло, където е настанен в център за нарушители на миграционните закони.

Медведев твърди, че е готов да разкаже всичко, което знае за дейността на "групата Вагнер", включително нейния лидер Евгений Пригожин.

Медведев се присъединил към групата "Вагнер" през юли миналата година. След изтичане на 4-месечния договор принудително му е удължен срокът на служба. Тогава Медведев самоволно напуснал поста и се върнал в Русия. Мъжът се свързал с правозащитници и твърдял, че хората на Пригожин се опитват да го заловят и той всъщност се укрива.

През декември Медведев даде интервю за The Insider, в което говори за екзекуциите и загубите в групата "Вагнер".

"Имах 15 души в моя отряд, това е точно щурмовият отряд, който отиде на бойни мисии. Затворниците започнаха да идват при нас през август. Създадохме 4-ти взвод. Ние бяхме "смъртници", защото всички осъдени бяха пратени в 4-ти взвод. И за няколко дни от взвода останаха 3-ма души от 13", каза той.

До 2022 г. частната армия на руския олигарх Евгений Пригожин, известна като "Групата Вагнер" или "ЧВК Вагнер", се попълваше от наемници сред бившите руски военни и полицаи. Но на фона на мащаба на сегашната инвазия, Пригожин реши да увеличи размера на групата си за сметка на затворници от руски затвори.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


154
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
98
5
 
7
 
! Отговори
Бъркаш! преди 1 година
По-скоро клоунът с пижамата ще отиде на съд.
97
15
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Путята лека полека залязва. Ще бъде съден заедно с останалите си путаняци.
96
17
 
18
 
! Отговори
Додо преди 1 година
Първо на първо, това вероятно е лъжа. Не мога да го твърдя на 100%, но така мирише! Освен това, дори да е истина, ако въпросният командир си мисли, че е избягал в Норвегия, че и уведомява къде и в какъв център се намира, то изобщо никъде не е избягал. Този сайт е евтин, тролски сайт за Глобо-Х0мо пропаганда и висенето тук е загуба *** време.
95
1
 
13
 
! Отговори
Е какво "всичко преди 1 година
има за разказване? Всичко е съвсем ясно и точно казано в онова видео пред затворниците. Не ви вадят от затвора, за да ходите на курорт, а за да свършите онова, което никой нормален няма да свърши. А именно, да се втурнете към укрепената вражеска позиция и да я превземете. Щял да разкаже всичко, ем вземи да напишеш книга... ако си грамотен.
94
15
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Между другото колкото пъти влезна в сайта все укро пропаганди за тоалетни чета като пишат даже и в 3 през нощта за това.Имат някаква мания и цялата им пропаганда е основана на тоалетните.Да не би самите те да имат нужда от тоалетна и затова все това да им е в главата?Да не са се ocрали в Оcpaйна?Писва ми тотално от тях.Да си ги прибират на фронта,а не тука да им плащаме хотелите и да ни усмърдяват форумите с техните миризливи пропаганди.
93
11
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще почнат да бягат руските плъхове.
92
5
 
8
 
! Отговори
@@@ преди 1 година
До Бял Орел - ти май имаш много инфо за САЩ от Останкино ТВ и путинските джурналяци, а и ти си гледал Щатите през крив макарон, като повечето за'дун'ай'ци и чу'***'ни.
91
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 94:Както забеляза правилно от Моцарт вече не се бият там.Шефът на Моцарт е казал много лоши неща за укрите пред западната преса,но тук никога няма да го цитират.След няколко месеца си е вдигнал багажа.А тази статия е най-вероятно фейк.Каквото и да каже бивш престъпник,който е избягал кой ще му повярва?
90
2
 
5
 
! Отговори
Уточнение преди 1 година
До всички такива невежи, като Пенко ! Като не знаете, има Гугъл, има карти, а за това, че сте спали в часовете по география, да си остане ваш проблем ! Споменавам всички невежи, защото виждам, че някои са съгласни с неговото мнение, което говори, че много хора, драскащи тук , са пълни неграмотници!
89
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
до 85 Да попитам - не сме съгласни. Американската ЧВК Моцарт също се би в донбас и много други наемници
88
15
 
7
 
! Отговори
Бат Сашо преди 1 година
На война се пращат първо пешките, псоле влизат останалите. Мечката още не си е показала муцуната, че да види първо кой е на хорото отсреща.
87
9
 
3
 
! Отговори
Бял Орел преди 1 година
До 67 Мишо.Абе и то в САЩ доста места са на септични ями ;) Дори места ,на които ще видиш къщи за над 500 хил долара и няколко милиона и всичките са на септична яма ..
86
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Да попитам - Не е позор, а резил, като всичко останало. Русия е една окрадена от Фараона и фараончетата, ака "четиридисетте разбойника и Али Баба", държава, която няма никакво бъдеще и яко реверсивно движение към първобитно-общинния строй. Това е днешна Рассия.
85
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Да попитам, е че то най-големите престъпници клептократи и убийци са в Кремъл, така че редно си е и войската да е като тях, поне в убийствата. То е ясно, че пари няма да видят, евентуално лада за родата след отстрелването, ако обаче не го пишат изчезнал-тогава ядец.
84
11
 
5
 
! Отговори
Фалшиви новини преди 1 година
фейк!
83
2
 
6
 
! Отговори
СеверноКурейскоМетро преди 1 година
16 спирки и 22 км дължина, направено с помощта на Китай. Голем келепир, големи джуджета.
82
3
 
11
 
! Отговори
Georgiev преди 1 година
Представете си колко е силна руската армия, щом ѝ се налага да ползва частна паравоенна групировка от престъпници:))) Пълен смях. 3 дневната им "военна операция" продължава вече 1 година.
81
6
 
17
 
! Отговори
Да попитам преди 1 година
Русия няма ли боеспособна армия, че е опряла разни частници и затворници да я пазят? Не сте ли съгласни, че това си е жив позор?
80
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ПЕНКО, абе Пенко бе, за гугъл мапс чувал ли си? Точно там е Норвегия, та какво викаш сега, да се посмеем ли дружно?
79
6
 
14
 
! Отговори
:-) преди 1 година
Какъв командир - та взводните командири са старшинки за бога... даже не са и офицери... той знаел и щял да разкаже... смех. Западът в пропагандата надминава методите на другаря Гьобелсс...