Командир от "Вагнер" избяга в Норвегия и обеща: Ще разкажа всичко!

Руски граничари стреляли по Андрей Медведев
16 яну 2023 14:25, Нели Христова
154
Командир от "Вагнер" избяга в Норвегия и обеща: Ще разкажа всичко!
Снимка: БГНЕС

Андрей Медведев, бивш командир на взвод от т. нар. група "Вагнер", премина незаконно руско-норвежката граница и подаде молба за убежище в Норвегия. Самият той говори за това в интервю за руския правозащитен проект Gulagu.net, пише украинската информационна агенция УНИАН.

Твърди се, че преминаването на границата е станало в четвъртък, 12 януари, близо до руския миньорски град Никел в Мурманска област. По думите на Медведев точно в момента на преминаване на границата руските граничари са го забелязали и са открили огън, но са пропуснали.

Веднъж стигнал на територията на Норвегия, бившият наемник се обърнал към местните правоприлагащи органи и поискал политическо убежище. В момента той се намира в норвежката столица Осло, където е настанен в център за нарушители на миграционните закони.

Медведев твърди, че е готов да разкаже всичко, което знае за дейността на "групата Вагнер", включително нейния лидер Евгений Пригожин.

Медведев се присъединил към групата "Вагнер" през юли миналата година. След изтичане на 4-месечния договор принудително му е удължен срокът на служба. Тогава Медведев самоволно напуснал поста и се върнал в Русия. Мъжът се свързал с правозащитници и твърдял, че хората на Пригожин се опитват да го заловят и той всъщност се укрива.

През декември Медведев даде интервю за The Insider, в което говори за екзекуциите и загубите в групата "Вагнер".

"Имах 15 души в моя отряд, това е точно щурмовият отряд, който отиде на бойни мисии. Затворниците започнаха да идват при нас през август. Създадохме 4-ти взвод. Ние бяхме "смъртници", защото всички осъдени бяха пратени в 4-ти взвод. И за няколко дни от взвода останаха 3-ма души от 13", каза той.

До 2022 г. частната армия на руския олигарх Евгений Пригожин, известна като "Групата Вагнер" или "ЧВК Вагнер", се попълваше от наемници сред бившите руски военни и полицаи. Но на фона на мащаба на сегашната инвазия, Пригожин реши да увеличи размера на групата си за сметка на затворници от руски затвори.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


154
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Гледайте Марко поло, имаше го в нетфликс. Русия е наследник на тази империя" - Първо - сериалчето е боза и можеше да фалира Нетфликс, ако не го бяха отрязали навреме. Второ - Русия става, каквато, именно в противопоставянето на руските князе, срещу монголите.
37
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия е пътник.
36
8
 
4
 
! Отговори
И колко? преди 1 година
"Ох колко русофилска мъка има по таз земя " - И КОЛКО ? - 1 трилионна част от мъката на американофилите!
35
7
 
11
 
! Отговори
ПОЗОР преди 1 година
ЗАТВОРНИЦИ И ЧЕЧЕНЦИ СА НАДЕЖДАТА НА СЪВРЕМЕННА РУСИЯ
34
7
 
10
 
! Отговори
ЧАПАЕВ преди 1 година
ЗАЩО РАЗБИРАМЕ ДЕМОКРАЦИЯТА КАТО - НАВЕДЕНИ И СЪС СВАЛЕНИ ***? ДЕМОКРАЦИЯТА Е ТОВА КОЕТО Е В РУСИЯ! ДАВАТ ТИ ЕДНО НАЙЛОНОВО ЧУВАЛЧЕ - ЧЕРНО И ТЕ ПРАЩАТ НА ЕКСКУРЗИЯ В ЧУЖБИНА - В УКРАЙНА.
33
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И що досега не е разказал всичкл, обикновено друите,, разказващи'' го правят веднага? Май мисирката сега съчинява какво ще,, разкаже беглеца''
32
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво ще им разкаже? Някой знае ли, къде е фронта в Украйна и къде е границата между Норвегия и Русия?
31
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ох колко русофилска мъка има по таз земя :(
30
8
 
12
 
! Отговори
САЩ преди 1 година
НИЕ ПОДКРЕПЯМЕ ДЕМОКРАЦИЯТА, НО НЕ Я ПРАКТИКУВАМЕ!
29
3
 
5
 
! Отговори
до 11 преди 1 година
Какви са тия брътвежи.
28
5
 
8
 
! Отговори
До СССР преди 1 година
Какви 15% те гонят тебе бе,в тайгата,чукотка и Сибир все още взривяват влаковете,никой. Е им е казал че войната е свършила
27
5
 
10
 
! Отговори
КЪДЕ ГИ СЪРБИ? преди 1 година
РАДЕВ ДА ОБЯВЯВА ВОЙНА, МОЖЕ И СПЕЦИАЛНА ОПЕРАЦИЯ ДА Я КРЪСТИ, НА МАКЕДОНИЯ И ДА ГИ ПОЧВАМЕ! ТРЯБВА ДА ГИ ДЕСЪРБИЗИРАМЕ.
26
10
 
4
 
! Отговори
toti преди 1 година
Не ми се вярва,след като това е най яката часна армия,някои затворници да им се пречкат,най възможно да са ги кляцнали ,а тоя се оплашил и избягал....
25
11
 
19
 
! Отговори
Укро - ифо фронт. преди 1 година
1 година Вагнер на фронта - само един виртуален 'предател' ли запада успя да измисли за това време?
24
5
 
10
 
! Отговори
Говораят Хайлилайкли преди 1 година
НОВИЧОК! Честито за новия виртуален персонаж! :):) Новата храна за родни тр оли. Хем по-гнуснно, хем по-лесно с помощта му е чудесно!
23
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Москва дава на глyпавите руснаци надежда за победа" заяви президънт Зеленски и обясни, че не е давал заповед за изтегляне на украинските войски от Соледар.
22
1
 
7
 
! Отговори
до 5 преди 1 година
В очите на животното, всички са животни.
21
20
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Едва ли е командир от Вагнер, а още по-малко да е дезертьор. Някоя продажна душа говори против Русия.
20
14
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На този наемник не са му платили за задръжката и дой духнал от поста. Сега се изкарва борец срещу Путин. Те повечето борци срещу Путин са долу-горе такива де. Видни демократи, хванати в някоя яка издънка:)))
19
15
 
14
 
! Отговори
извращенци преди 1 година
Съседи семейство двама мъже които нощем спят в едно легло и практикуват анални сношения - мъж с мъж. И които имат две осиновени деца на възрастта на моите деца. Не, мерси! Никога Европа. Какво да обяснявам на моите деца, как да обясниш на дете такова извращение.