Командир от "Вагнер" избяга в Норвегия и обеща: Ще разкажа всичко!

Руски граничари стреляли по Андрей Медведев
16 яну 2023 14:25, Нели Христова
154
Командир от "Вагнер" избяга в Норвегия и обеща: Ще разкажа всичко!
Снимка: БГНЕС

Андрей Медведев, бивш командир на взвод от т. нар. група "Вагнер", премина незаконно руско-норвежката граница и подаде молба за убежище в Норвегия. Самият той говори за това в интервю за руския правозащитен проект Gulagu.net, пише украинската информационна агенция УНИАН.

Твърди се, че преминаването на границата е станало в четвъртък, 12 януари, близо до руския миньорски град Никел в Мурманска област. По думите на Медведев точно в момента на преминаване на границата руските граничари са го забелязали и са открили огън, но са пропуснали.

Веднъж стигнал на територията на Норвегия, бившият наемник се обърнал към местните правоприлагащи органи и поискал политическо убежище. В момента той се намира в норвежката столица Осло, където е настанен в център за нарушители на миграционните закони.

Медведев твърди, че е готов да разкаже всичко, което знае за дейността на "групата Вагнер", включително нейния лидер Евгений Пригожин.

Медведев се присъединил към групата "Вагнер" през юли миналата година. След изтичане на 4-месечния договор принудително му е удължен срокът на служба. Тогава Медведев самоволно напуснал поста и се върнал в Русия. Мъжът се свързал с правозащитници и твърдял, че хората на Пригожин се опитват да го заловят и той всъщност се укрива.

През декември Медведев даде интервю за The Insider, в което говори за екзекуциите и загубите в групата "Вагнер".

"Имах 15 души в моя отряд, това е точно щурмовият отряд, който отиде на бойни мисии. Затворниците започнаха да идват при нас през август. Създадохме 4-ти взвод. Ние бяхме "смъртници", защото всички осъдени бяха пратени в 4-ти взвод. И за няколко дни от взвода останаха 3-ма души от 13", каза той.

До 2022 г. частната армия на руския олигарх Евгений Пригожин, известна като "Групата Вагнер" или "ЧВК Вагнер", се попълваше от наемници сред бившите руски военни и полицаи. Но на фона на мащаба на сегашната инвазия, Пригожин реши да увеличи размера на групата си за сметка на затворници от руски затвори.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


154
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
9
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И какво точно ще разкаже тоя,паравоенна формация съставена от високо платени наемници и затворници,голям разказ голяма сензация!Както и при руснаците така и при украинците има подобни формирования!
17
23
 
10
 
! Отговори
ЧАПАЕВ преди 1 година
ПУТИН И НА НАС НИ ТРЯБВА, ДА СЕ ПРИСЪЕДИНИМ КЪМ РУСИЯ И ПЪЛНА МОБИЛИЗАЦИЯ НА МЛАДЕЖТА ДО 50 ГОДИНИ! НЕ ДА МИ ПРАВЯТ РЕВОЛЮЦИИ НА ОРЛОВ МОСТ И ДА МЯТАТ ЯЙЦА? ХАДЖИГЕНОВ И БАБИКЯН ДА СФОРМИРАТ ЧАСТНА АРМИЯ - ПАНЧО ВЛАДИГЕРОВ И ДА ОСВОБОЖДАВАМЕ ЕВРОПА ОТ НАЦИЗМА И КАПИТАЛИЗъМА!
16
15
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А бе! Какво стана с Филандия и Швепсия? Станаа ле вече членки на НАТО?
15
6
 
17
 
! Отговори
До 6 преди 1 година
Тоя как копи пейства малоум ния си коментар навсякъде. Обясни им че Филип Киркоров е достоен истински мъж който подкрепя Путин и всички трябва да са като него с гладко избръснати крака и алени бузки и да хвалят Путин
14
15
 
14
 
! Отговори
ЕЙ преди 1 година
ИМАЛО И СВЕСТНИ РУСНАЦИ!
13
4
 
13
 
! Отговори
а преди 1 година
До ,,,,, Отврат и гнус! Що бе в РУСИЯ Е ПЪЛНО С ТАКИВА ХОДИ ДА ВИДИШ
12
11
 
4
 
! Отговори
Укро- новини преди 1 година
Да не е като 2-3 та възкръснали генерала?
11
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
колкото рашков щеше да вади доказателства за милионите обвинения които фърля наляво и надясно
10
15
 
8
 
! Отговори
Йордан преди 1 година
Нормалният ортодоксален свят е против фалшивите ценности на Колективния Запад. Не на "новото нормално".
9
23
 
17
 
! Отговори
СССР преди 1 година
Нито една страна в света не е показвала такъв икономически растеж в продължение на 20 години - средно 13% годишен растеж, а в първите години дори и 15%. Невероятен феномен, изключително ефективен икономически модел. Затова САЩ финансираха фашистка Европа за да започне Втората световна война, за унищожениетео на СССР. Но СССР победи фашистка Европа и САЩ, беше полуразрушен но сам се изправи и отново стана световна икономическа сила.
8
9
 
13
 
! Отговори
пише украинската преди 1 година
:) Едно е да пишеш - друго е да е истина.
7
11
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гледайте Марко поло, имаше го в нетфликс. Русия е наследник на тази империя на Кубилай. Отравяния, убийства и войни. Нищо не се е променила.
6
9
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Преди ги съжалявах руснаците, но вече не. Тези са спрели в миналите векове и сега поне като заблуденото комплексарче Путин скочи на Украйна да я превзема за 10 дена се видя от всички каква развалина е тая допотопна държава и всички в нея.
5
25
 
9
 
! Отговори
Отврат и гнус! преди 1 година
Съседи семейство двама мъже които нощем спят в едно легло и практикуват анални сношения - мъж с мъж. И които имат две осиновени деца на възрастта на моите деца. Не, мерси! Никога Европа. Какво да обяснявам на моите деца, как да обясниш на дете такова извращение.
4
17
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И какво точно ще разкаже дребна риба като тоя? Командир на взвод е едно нищо. Няма си понятие какво се случва на най-високо ниво.
3
15
 
16
 
! Отговори
Битидаблю преди 1 година
Битидаблю, а какво става с успешното контрананастъпление? Контранастъпва ли, контранастъпва ли успешно армията на Юкрейн? Защо няма новини за успешното контранастъплението?
2
24
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия е едно голямо зло, добре че Путин ги бута яко надолу към пропастта.
1
34
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Цивилизования свят е с Украйна. С Русия са Иран, Северна Корея, разни африканци и тумба български амеби русофили