Кога Путин ще се откаже от Украйна?

Вероятно само когато близкото му обкръжение го принуди да спре, смята Олга Чиж
23 яну 2023 19:26, Йоана Цонева
189
Кога Путин ще се откаже от Украйна?
Снимка: БГНЕС

Почти година по-късно руската инвазия в Украйна е загубила малко от шокиращата си стойност. Миналия уикенд целенасочен ракетен удар разруши жилищна сграда в Днепър, убивайки 45 граждани. Сега Обединеното кралство, Франция и дори все така предпазливата Германия говорят за снабдяване на Украйна със западни танкове - нещо, което изглеждаше немислимо дори преди месец, тъй като западните съюзници останаха блокирани в бюрократична игра на пиле, като никой от тях не желаеше пръв да изпрати танкове, пише Олга Чиж* за в. "Гардиън".

И така, какво се е променило?

Високопоставени служители в областта на отбраната в САЩ и ЕС обясниха неотдавнашното развитие като начин да се помогне на Украйна да постигне решителен успех на бойното поле, който да принуди Русия да започне мирни преговори. Въпреки това Украйна отчаяно моли Запада да предостави нападателни оръжия още от първите дни на инвазията. Какво мотивира тази нова решимост сред западните поддръжници на Украйна?

Отговорът се крие във времевата линия на войната - концепция, известна сред изследователите на възпирането като "сянката на бъдещето". Тъй като "тридневната война" на Путин се проточи в седмици и месеци, всяка от страните трябваше да формулира дългосрочен план. След някои първоначални колебания Западът в крайна сметка възприе класическата, учебникарска стратегия на постепенна ескалация.

Ескалирането на военната помощ от малки противотанкови устройства до артилерия, от системи за противоракетна отбрана "Пейтриът" до танкове е стратегия за сигнализиране, подобна на постепенното увеличаване на залога, за да се покаже силна ръка в покера. Пресичайки една след друга "червените линии" на Русия, САЩ и техните съюзници изпращат послание за решимостта си да предоставят на Украйна подкрепата, от която тя се нуждае, за да отблъсне руската инвазия. Идеята е, че ако Русия вярва, че в крайна сметка няма да може да постигне военните си цели, то най-добрият й отговор би бил да намали загубите си сега, вместо да продължава да води война, която не може да спечели.

Тогава защо Русия не се отказва?

Защото Путин действа в условията на различни вътрешни институционални ограничения в сравнение с опонентите си на Запад. За разлика от демократичните лидери, които се задържат на власт, като печелят подкрепата на значителна част от населението в избирателна възраст, приемствеността на Путин във властта зависи само от подкрепата на шепа доверени елити, повечето от които разчитат на него за високите си позиции в промишлеността или правителството. Макар че тези елити често се надвикват помежду си, за да увеличат собственото си влияние, те зависят от благоразположението на Путин по отношение на ресурсите и не са в състояние да се противопоставят на политическите му действия, тъй като съдбата им е пряко свързана.

Този институционален контекст предоставя на руския лидер две важни предимства. Първото е времево. Необезпокояван от регулирана изборна конкуренция, Путин може да си позволи да играе дългата игра, да не бърза и да изчака, докато днешните проукраински елити на Запад бъдат заменени с такива, които са по-малко благосклонни.

Още по темата
Докато западните лидери се поздравяват един друг за отличните постижения в тази игра на покер, Путин и неговите елити дори не играят на една и съща маса. От гледна точка на Русия сегашните ѝ противници на Запад са само моментни проблясъци по пътя ѝ към постигане на военните ѝ цели. След две години президентът на САЩ Джо Байдън може вече да не е там, за да гарантира единството на Запада в подкрепата му за Украйна. И дори малка пукнатина може да се окаже достатъчна, за да обърне хода на събитията в полза на Русия.

Второто предимство на Путин е под формата на свобода на действие в политиката. Без да е длъжен да се отчита пред обществеността, която понася основната част от финансовите разходи за войната, диапазонът на политиката на Путин се определя от конкуриращите се интереси в малкия му вътрешен кръг. А този предимно военен и разузнавателен елит е напълно съгласен с войната: за тях ползата от обединяването на съветските територии далеч надхвърля временните разходи, които те възприемат. Някои от тези елити настояват за по-нататъшна ескалация, като например пълна военна мобилизация на руското общество. Настоящата концентрация на власт в консервативните елити на Русия показва, че империалистическата външна политика на Кремъл се простира далеч отвъд ръководството на Путин.

Западът се държи така, сякаш не осъзнава това второ предимство, като погрешно оценява Русия по собствените си критерии. В съзнанието на западните лидери съществува праг на военна цена, изразяваща се в жертви или съкровища, който би принудил Русия да отстъпи: ако само Украйна получи още един пробив, Русия може би ще прогледне и ще се съгласи да направи някои компромиси. Това, което Байдън и европейските му съюзници забравят, е, че авторитарните лидери не са изправени пред същия обществен натиск като лидерите на демократичните режими. Отрезвяващите образи на войници, които се връщат у дома в чували с трупове, са пагубни за демократичните президенти, но са без значение за лидерите, които не разчитат на обществена подкрепа, за да останат на власт. Никакъв брой жертви няма да смекчи сърцето на руския фараон.

Какво означава това за Украйна?

Означава, че Русия няма да отстъпи. Има една руска народна поговорка, според която първият крем в партидата обикновено не се получава - с други думи, за да успееш в нещо, обикновено са необходими проби и грешки. Изглежда, че същото важи и за военните ѝ кампании. От съветско-финландските войни до Чечня Русия има история на първоначално неуспешни военни кампании, които успяват на втория опит.

Дори ако Украйна прогони всички руски войници от земята си, агресията на Русия няма да приключи. Русия ще продължи да предявява претенции към територията на Украйна и ще ги подкрепя със заплахи, периодични изстрелвания на ракети и гранични сблъсъци. Няма такова нещо като решителна победа за защитника. Решителната победа предполага унищожаването на нападателя, за да не се върне той след кратка почивка. Унищожаването на волята или дългосрочния капацитет на Русия да завземе нейната земя е нещо, което за Украйна не е опция. При наличието на агресор, неподдаващ се на международен или вътрешен натиск, слабият мир, подкрепен от модерна система за противоракетна отбрана и военни от световна класа в готовност, може би е най-добрият резултат, на който Украйна може да се надява.

Украйна знае това, въпреки че западните ѝ поддръжници все още се надяват на добронамерено споразумение чрез преговори. Това, от което се нуждае Украйна, е да се подготви за дълъг период от време, да укрепи отношенията си с допълнителни потенциални съюзници и да продължи да развива собствената си отбранителна индустрия. Единственият начин, по който Украйна може да постигне траен мир, е да натрупа най-големите оръжия, които може да намери.

Олга Чиж изследва политическото насилие и репресивните режими. Тя е асистент в катедрата по политически науки в Университета в Торонто.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


189
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
152
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Как е възможно да се откажеш от родината си? - как-то и от пола си - НИКАК
151
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако мине достатъчно време, Путин ще се откаже от всичко.
150
5
 
2
 
! Отговори
ANALYZE THIS преди 1 година
1. ПУТИН НЕ Е МРАЗЕН,ЧЕ Е ГЛАВОРЕЗ ОТ КГБ ИЛИ НОВ ХИТЛЕР -("NOTHING PERSONAL" КАКТО СЕ КАЗВА ONLY BUSINESS) 2. САМО ОМРАЗА НА US OLIGARCHY СРЕЩУ НЕЗАВИСИМИЯТ 3. ГЕНОЦИДЪТ СРЕЩУ ЧОВЕЧЕСТВОТО (В ЧАСТНОСТ ЕВРОПА) СЕ ОСЪЩЕСТВЯВА ОТ UNCLE SAM 4. АРАБСКИТЕ ПРОЛЕТИ НЕ СА ПОНИКНАЛИ ОТ ПЪРВИТЕ МАРТЕНСКИ ЛЪЧИ НА СЛЪНЦЕТО, А ОТ ПАЛАВОТО МОМЧЕНЦЕ CIA И ОЩЕ И МАЙДАНИ И ОЩЕ...
149
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Проблясък ти направо изгоря бе! Също като героя ти - Путин!
148
0
 
1
 
! Отговори
цъфнали налъми преди 1 година
Въпросът-заглавие е риторичен, нали?
147
1
 
3
 
! Отговори
ПРОБЛЯСЪЦИ преди 1 година
АКО ИМАТЕ ВЪПРОСИ ИЛИ ВЪЗРАЖЕНИЯ ОТПРАВЯЙТЕ ПРОКЛЯТИЯТА СИ НЕ КЪМ МЕН, А КЪМ Tucker McNear Carlson - АМЕРИКАНСКАТА КОНСЕРВА от San Francisco. АКО НЕ ЗНАЕТЕ КОЙ Е ТОЙ - АМИ ОГРАМОТЕТЕ СЕ !!!
146
2
 
9
 
! Отговори
ПРОБЛЯСЪЦИ преди 1 година
С други думи, те смятаха, че Путин ще бъде поредната отстъпчива марионетка като вечно пияния Елцин, който тласна страната към шокова терапия и позволи на западните икономисти да разиграят най-ценните национални активи, индустрии и ресурси на кръвосмучещите олигарси, които ги купиха за грошове спрямо долара.Той(Путин) просто отказа да бъде техен лакей, поради което те прекараха последните 17 години в опити да го унищожат.
145
2
 
7
 
! Отговори
ПРОБЛЯСЪЦИ преди 1 година
За разлика от това, тайните намеси на Вашингтон, държавните преврати, целенасочените убийства и пълномащабните военни инвазии са широко документирани и доказани. Нито една страна по света някога се е намесвала в работите на други суверенни правителства повече от Съединените щати.
144
2
 
6
 
! Отговори
ПРОБЛЯСЪЦИ преди 1 година
Русия следва стриктна политика на ненамеса във вътрешните работи на други държави. Нито едно от обвиненията за намеса в изборите никога не е било доказано. Точно обратното, в продължилото 3 години разследване за руската намеса през 2016 г. в президентските избори, Робърт Мюлер не успя да намери дори и малко доказателства в подкрепа на фалшивите твърдения.
143
2
 
5
 
! Отговори
ПРОБЛЯСЪЦИ преди 1 година
Путин завзе контрола върху най-големия публичен актив на Русия петрола и го използва, за да повиши жизнения стандарт навсякъде. Приватизацията е Светият Граал на западния капитализъмТова, на което той (Путин) се противопостави, бяха цветните революции, подкрепяни от ЦРУ, които Вашингтон подкрепяше в Централна Азия, за да установят свои собствени марионетни правителства, които бяха открито враждебни към Русия.
142
2
 
5
 
! Отговори
ПРОБЛЯСЪЦИ преди 1 година
Той (Путин)отказа да се съгласи с геноцидните войни на Вашингтон и произволно преразпределяне на Близкия изток. Ето защо той беше наречен "ненадежден съюзник".Енергийни доставки: Русия използва износа на енергия като външнополитическо оръжие: намесвайки се в политиката на Украйна, оказвайки натиск върху нейните външнополитически избори и ограничавайки доставките за останалата част от Европа.
141
2
 
4
 
! Отговори
ПРОБЛЯСЪЦИ преди 1 година
И ето защо елитите винаги привличат пикантни мъжлета като Джъстин Трюдо и Еманюел Макрон, за да изпълняват техните поръчки, защото работата изисква слаби, безпринципни мъже, които са готови да се унижат, за да служат на своите господари.
140
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И причината, поради която се отказаха от него (янките от Путин), е, че видяха, че той е истински руски патриот. Патриотизмът е смъртният враг на глобализма, защото патриотите не могат да бъдат преобърнати и елитите го знаят. Тези мъже не се продават и са неподкупни.
139
2
 
6
 
! Отговори
ПРОБЛЯСЪЦИ преди 1 година
И понеже го мразеха, те наредиха на своите медии да накарат и вас да го мразите; точно както направиха със Саддам, и Кадафи, и Ким Йон Ун, и всеки, който се изпречи на пътя им.Всъщност Путин показа готовността си да извърши това, което глобалистите смятат за единственото непростимо престъпление тоест, той постави националните интереси на собствената си страна над тези на международната банкова кабала.
138
1
 
5
 
! Отговори
ПРОБЛЯСЪЦИ преди 1 година
ИЗГОРИ ПРЕДИ ПРОЧИТАНЕ !!!Tucker McNear Carlson - АМЕРИКАНСКА КОНСЕРВА от San Francisco. Путин не е мразен, защото е главорез от КГБ или нов Хитлер.В продължение на около 17 години медиите бълват същите клеветнически измислици (насочени към Путин), на които се спряха през 2005 и 2006 г.
137
1
 
2
 
! Отговори
Харитонин бесарабс преди 1 година
До АнонименАми това е голата истина, Байданосването на света скоро ще претърпи политически, последван от икономически крах! Ще се възвърне Тръмпосването, което е малко по *** от безумието на Байдън и син! А дотогава има време! Украйна ще се обезпечи с огромно количество скрап за десетки години, благодарение на руските си братя ще запази електродобивните си ядренни мощности, селското стопанство ще е относително слабо засегнато и предстои бързо възстановяване на икономиката!
136
0
 
1
 
! Отговори
Харитонин - бесарабс преди 1 година
Хвала на този, кайто тук се определи като БЪЛГАРИН! Неговите предвиждания, напълно се препокриват с предсказанията на великата Вангелия Гущерова!
135
2
 
2
 
! Отговори
Нещо се изгубиха преди 1 година
Ти пък ся, защо?Щото няма позитивни за Украйна, затова..
134
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нещо се изгубиха новините от фронта. Защо ли?
133
4
 
7
 
! Отговори
Ха ха ха преди 1 година
Путин си прибира руските територии и обединява руския народ. На краварите това не им харесва, но кой ли ги пита.