На второ място сме по руски шпиони в ЕС, получавали по $3000 на човек

Полша влиза първа в класацията по арести
25 яну 2023 12:51, Нели Христова
322
На второ място сме по руски шпиони в ЕС, получавали по $3000 на човек
Снимка: Pixabay/Vintagelee

След началото на войната в Украйна България изгони голяма част от руските си дипломати. Не веднъж се е твърдяло, че сред тях има много шпиони, които издават информация за родината ни на Русия.

Не бяха един или два арестите на руски шпиони у нас. Именно по този критерий сме на първо място в регистър, който разглежда колко са били агентите на Русия в дадена страна от ЕС. Той бе публикуван в Twitter от канала Intel Takes.

"2022 беше истинска кървава баня за руските разузнавателни служби в Европа. Арести, изгонвания и деконспирации правят живота на руския шпионин по-труден. Съставих табло за бързо управление с известни случаи (последните 5 години). Нека да видим какво знаем", пишат в акаунта, предоставяйки таблица с имената на руските агенти.

Повече от 30 случая са разкрити през последните 5 години в цяла Европа. По-голямата част от тях са се случили през последните 12 месеца. В България, Германия и Швеция има най-много арести.

"Кой набира шпионите? Въз основа на наличните данни ГРУ е безспорен победител. Това показва прогресивна милитаризация на работата на руското разузнаване, както и избор на приоритети", допълват от Intel Takes. Цели 86% от шпионите са били вербувани от ГРУ, а 6,7% от ФСБ.  Армейският личен състав и други униформени служби са доминиращи сред кандидатите за наемане на работа.

"Руските служби (за щастие) са привързани към старите начини на работа на разузнаването. Активните случаи включват предимно родени в Русия агенти. Арестите в Швеция също показаха използването на агенти за дълбоко прикритие в стил "желязна завеса", гласи още публикацията.

А според тях работата на агентите не е много доходоносна: "П. Бучка, заместник-ректор на Словашката академия на въоръжените сили, получил 46 000 евро за 9 години "служба". Българският кръг е получавал по 3000 долара на агент."

"Какво да очакваме през 2023 г.? Вероятно по-трудни моменти за руските разузнавателни мрежи в Европа. Повече от 400 дипломати бяха експулсирани от западните страни след инвазията. Това сериозно засяга способността на Русия  да борави с източници на място и да набира нови", припомнят от Intel Takes.

Регистърът посочва, че най-много заловени агенти има в Полша. През миналата година там са задържани за шпионаж седем души, сред които журналист, чиновник и трима предприемачи.

България се нарежда втора в регистъра по брой обвинения срещу предполагаеми руски агенти с общо 7 през последните 5 г. Единственият политик сред тях е шефът на НД "Русофили" Николай Малинов, който още не е чул присъда на първа инстанция, въпреки че беше привлечен към отговорност през 2019 г. Според разследването Малинов е комуникирал с две организации, базирани в Русия, от които получавал задачи срещу заплащане в няколко направления.

Другият случай от България е побългареният вариант на "Петорката от Кеймбридж". Става дума за огласеното от главния прокурор дело през март 2021 г. срещу шестима души, които са привлечени към наказателна отговорност за шпионаж в полза на Русия. Това дело обаче бе прекратено през март.

Според Тихомир Безлов  тази класация не е добър атестат за България.

"Делата за руски шпиони у нас са в неясна фаза, зациклили са. Някои неща са сложно доказуеми в съда. Целият проблем на руското влияние е, че никой случай не показва нещо разрушаващо нашия интерес", посочи той пред NOVA News.

Елена Поптодорова от своя страна каза, че Полша има силни собствени служби и идентичност и недопуска силно влияние на Москва. "У нас точно заради уютното съществуване на руските служби, както и отправната точка на България в региона, са причина за големия брой руски шпиони. Всички политици, които по свой политически меркантилни цели атакуват РСМ, наистина реално обслужват руския интерес, но е по-сложна картината, отколкото да говорим за шпионски връзки", смята тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


322
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
138
0
 
9
 
! Отговори
Чапай Петков преди 1 година
На първо място по предатели...
137
0
 
9
 
! Отговори
Големия памперс преди 1 година
Къде ги набират? Кандидатирам се за руски шпионин, че с нашите мизерни заплати...... Само да питам: Верно ли дават такива пари, щото според мен не си струва - държавата ни е такъв разграден двор, че руснаците и без пари могат да научат (де пък да не знаят) каквото си искат. Ако наистина ги дават те нашите дупетати първи ще се наредят на опашката и от тях ред няма да остане.
136
2
 
8
 
! Отговори
НЯКОЙ преди 1 година
Статията е добра, само не се разбра Христо Грозев ли е автора и по колко пари получава един шпионин, защото Лена каза по 4000 лева а сега се говори за 3000 долара. Нека нашия топ разследващ журналист провери и да публикува ценоразписа, може би тогава ще се разбере тези чалга певици от къде имат толкова пари.
135
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На местни избори Копейката и *** имат по 2,3%.На парламентарните -10%.Е,как стават нещата?
134
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кви са тия вицове? ПОлша била пред Задунайская губерния? Момчета, тоя сайт хабер си няма! Те ни броят за руска република даже...
133
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аве ко стана с подслушването на меркелицата от американските братушки.....за един преател питам
132
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе, Белата Златка с какво се издържа?Кво яде?А кинти за къркане?!А безработна жена,.Дете.
131
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ехааа, 3 бондака....къде да се наредим да се запишем.....
130
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
НИЕ СИ ИМАМЕ ЦЯЛ ФФИИГУРАНТ ШПИОНИН, ПРЕМИЕР, ДАНС И Т.Н.! КЪДЕ ЩЕ НИ СРАВНЯВАТЕ С ПОЛЯЦИТЕ? ПЪЛЕН БЛЪФ!
129
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ВСУЕ! НАПРОЛЕТ ПОЧВА КОНТРАОФАНЗИВАТА С ТЕЖКО ВЪОРЪЖЕНИЕ! ГРЕШНИ ПАРИД АВАШ, ВОВА!
128
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 155 И какво по-точно ще шпионират като сме съюзници?Каквото искат да знаят просто трябва да го поискат.
127
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
АЗ СЕ ЧУДЯ ТУК ТОЯ ЗАЩО ТАКА ХАПЕ, ХАПЕ ЗЛОБНО, А ТО ЗА 3 000$!!! бАТКА , КЪДЕ ГИ ДАВАТ БЕ? И АЗ ИСКАМ! МНОГО СЪМ ДОБЪР - ИМАМ ДАР СЛОВО, АЙДЕ ДА МЕ СВЕТНЕШ НА ДАЛАВЕРА!
126
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А американски,британски,турски шпиони няма ли.Всъщност забравих.Те са братски шпиони.
125
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Българина е продажен и за малко се продава. Това във всяка държава го знаят. Щом и в Македония и Албания се подиграват с това.Представете си на какво ниво сме.
124
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Шпионите са във държавните институции от години и никой не ги пипа,защото са удобни. Кирил Петков се опита да поразчисти малко. Но как да чистиш като мнозинството са такива.Помните ли във външно министерство,че отстрани пет човека на ИТН ,заради вързки с ДС и Русия.
123
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не сме втори ,а първи. За бога в политиката ни основно са нехора Руски шпиони. Нашата политка е да угодничим на Русия.Това е така защото имамаме много ама много корумирани хора в държавата.Та основния двигател в държавата е корупцията.Тя е на всяко ниво.
122
12
 
12
 
! Отговори
G.I. Joe преди 1 година
Не е 3000 и за 1000 лева са готови да се продадат на кремълския дявол.
121
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
*** на кого му пука за България и кой какво ще шпионира тук за 3000 долара.Глупости на търкалета.
120
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ние сме на 1-во място. Пропуснали са да вкарат в сметката армейските офицери от капитан нагоре, тайните служби и цялата cган в президентството начело с големоухия!.
119
7
 
17
 
! Отговори
Бай Лазар преди 1 година
Само да попитам колко турски шпиони има?! Или за тях няма проблеми?!