На второ място сме по руски шпиони в ЕС, получавали по $3000 на човек

Полша влиза първа в класацията по арести
25 яну 2023 12:51, Нели Христова
322
На второ място сме по руски шпиони в ЕС, получавали по $3000 на човек
Снимка: Pixabay/Vintagelee

След началото на войната в Украйна България изгони голяма част от руските си дипломати. Не веднъж се е твърдяло, че сред тях има много шпиони, които издават информация за родината ни на Русия.

Не бяха един или два арестите на руски шпиони у нас. Именно по този критерий сме на първо място в регистър, който разглежда колко са били агентите на Русия в дадена страна от ЕС. Той бе публикуван в Twitter от канала Intel Takes.

"2022 беше истинска кървава баня за руските разузнавателни служби в Европа. Арести, изгонвания и деконспирации правят живота на руския шпионин по-труден. Съставих табло за бързо управление с известни случаи (последните 5 години). Нека да видим какво знаем", пишат в акаунта, предоставяйки таблица с имената на руските агенти.

Повече от 30 случая са разкрити през последните 5 години в цяла Европа. По-голямата част от тях са се случили през последните 12 месеца. В България, Германия и Швеция има най-много арести.

"Кой набира шпионите? Въз основа на наличните данни ГРУ е безспорен победител. Това показва прогресивна милитаризация на работата на руското разузнаване, както и избор на приоритети", допълват от Intel Takes. Цели 86% от шпионите са били вербувани от ГРУ, а 6,7% от ФСБ.  Армейският личен състав и други униформени служби са доминиращи сред кандидатите за наемане на работа.

"Руските служби (за щастие) са привързани към старите начини на работа на разузнаването. Активните случаи включват предимно родени в Русия агенти. Арестите в Швеция също показаха използването на агенти за дълбоко прикритие в стил "желязна завеса", гласи още публикацията.

А според тях работата на агентите не е много доходоносна: "П. Бучка, заместник-ректор на Словашката академия на въоръжените сили, получил 46 000 евро за 9 години "служба". Българският кръг е получавал по 3000 долара на агент."

"Какво да очакваме през 2023 г.? Вероятно по-трудни моменти за руските разузнавателни мрежи в Европа. Повече от 400 дипломати бяха експулсирани от западните страни след инвазията. Това сериозно засяга способността на Русия  да борави с източници на място и да набира нови", припомнят от Intel Takes.

Регистърът посочва, че най-много заловени агенти има в Полша. През миналата година там са задържани за шпионаж седем души, сред които журналист, чиновник и трима предприемачи.

България се нарежда втора в регистъра по брой обвинения срещу предполагаеми руски агенти с общо 7 през последните 5 г. Единственият политик сред тях е шефът на НД "Русофили" Николай Малинов, който още не е чул присъда на първа инстанция, въпреки че беше привлечен към отговорност през 2019 г. Според разследването Малинов е комуникирал с две организации, базирани в Русия, от които получавал задачи срещу заплащане в няколко направления.

Другият случай от България е побългареният вариант на "Петорката от Кеймбридж". Става дума за огласеното от главния прокурор дело през март 2021 г. срещу шестима души, които са привлечени към наказателна отговорност за шпионаж в полза на Русия. Това дело обаче бе прекратено през март.

Според Тихомир Безлов  тази класация не е добър атестат за България.

"Делата за руски шпиони у нас са в неясна фаза, зациклили са. Някои неща са сложно доказуеми в съда. Целият проблем на руското влияние е, че никой случай не показва нещо разрушаващо нашия интерес", посочи той пред NOVA News.

Елена Поптодорова от своя страна каза, че Полша има силни собствени служби и идентичност и недопуска силно влияние на Москва. "У нас точно заради уютното съществуване на руските служби, както и отправната точка на България в региона, са причина за големия брой руски шпиони. Всички политици, които по свой политически меркантилни цели атакуват РСМ, наистина реално обслужват руския интерес, но е по-сложна картината, отколкото да говорим за шпионски връзки", смята тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


322
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
158
2
 
6
 
! Отговори
От Брееей! преди 1 година
Ние сме Българи! и разни наглосакски вредители пуснали корени от време оно не ни трябват! Да ги изкореним!!!
157
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
много добре - само че няма информация къде ги дават тия евра -. защо криете- кажете и ние да отидем
156
1
 
4
 
! Отговори
руски шпионин 3500$ преди 1 година
Естествено руски - хората плащат добре. Пробвах се и на Козяк 16 ама там дават минимална заплата за 30 дена бачкане !
155
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Как бедна Русия с мижавата си икономика и почти без военни бази извън границата си успява да сътвори цялото зло на света...хора тука математиката не излиза,тук се иска първа сила,която да командва световната икономика!?Я сега да видим къде е Америка на картата ахаххах,зомбита безмозъчни!
154
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хахаха, а дорУтро другари, ние си имаме рушшняшки шпионин за пРезидент. Другите и наобратно да тичат, никога не могат да ни стигнат. Решетников е шефа, след жужето ест.
153
3
 
2
 
! Отговори
Оня преди 1 година
При нас въпреки че гоним и ловим са толкова много че направо са влезли в парламента :D оня волен от алиекспрес - копейкин и сие.
152
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Еми имаме Копейкин, имаме Болен, все русофилчета :)))
151
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тъппото neli защо не отиде в украйна да защитава американските интереси? там има много американска paplatch по вкуса й.
150
4
 
5
 
! Отговори
До Бреййй преди 1 година
Ние сме Българи! и разни раша вредители пуснали корени от време оно не ни трябват! Да ги изкореним!!!
149
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Къде ги дават, да ходя да се редя?
148
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тъппото neli защо не отиде в украйна да защитава американските интереси? там има много американска *** по вкуса й.
147
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тъппото *** защо не отиде в украйна да защитава американските интереси?
146
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Американските агенти ще бъдат прогонени не само от България, а от цяла европа. Европа е последното им убежище, навсякъде другаде ги гледат вече с погнуса.
145
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А по американски шпиони на кое място сме? Една глупава статия написана от американски агенти за отвличане на вниманието от американските диверсии, простотии и дивотии.
144
1
 
2
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Е и като държавата знае к.в.о праим??? Действайте...не съобщавайте!!!
143
0
 
8
 
! Отговори
БРEEEЙ! преди 1 година
Пак се праим по-западняци и от англичаните! Направо сме за награда 'Дарвин' по русофобия! След изцепките на Кире т ъ по то!
142
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До долу сащ _в статията говорят за руски шпиони, какво сменяш темата, ще се пръснете вие русофилите-шпиони
141
2
 
6
 
! Отговори
долу сащ преди 1 година
а на кое място са американските и тези на Мосад и МИТ? УБЕДЕН СЪМ ЧЕ РУСКИТЕ СА СЛЕД тях! моля да се отчете, че цру и мосад са почти едно, и резултата им трябва да го удвоите!
140
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе какви руски шпиони и какво руско влияние в България ви гони.Най-голямо влияние в България имат САЩ, ЕС, Турция, Германия, Англия, даже има сръбски агенти.Ако руснаците наистина бяха толкова силни у нас нямаше да се стигне до изгонването на 70 служители от руското посолство, нямаше да се включим с санкциите срещу Русия, нямаше да даваме оръжие на Украйна и т.н.Всеки, които помисли малко ще разбере, че е така.
139
2
 
8
 
! Отговори
?! преди 1 година
Тия руснаци акъл нямат да си дават парите на русофили ?! Те без пари ще им вършат същата работа...