Москва иска обяснение за думите на Бербок за "войната срещу Русия"

Берлин уточни, че Германия "не участва в конфликта"
27 яну 2023 12:51, Елка Василева
179
Москва иска обяснение за думите на Бербок за "войната срещу Русия"
Снимка: архив, БГНЕС

В Русия нарастват вълненията заради изявлението на министърката на външните работи на Германия Аналена Бербок за "войната срещу Русия", предаде ДПА.

Още по темата
Говорителката на руското министерство на външните работи Мария Захарова поиска обяснение от германския посланик в Москва за "противоречивите изявления" на Берлин.

От една страна, Германия твърди, че не е част от конфликта в Украйна, но от друга, Бербок каза, че страните в Европа са във война с Русия.

"Самите те разбират ли изобщо за какво говорят?", написа Захарова в "Телеграм".

Бербок призова във вторник в Съвета на Европа в Страсбург за сближаване на западните съюзници, като каза, че страните "воюват срещу Русия, а не помежду си".

Руските държавни медии веднага се възползваха от това изявление като ключова фраза за военна пропаганда и доказателство, че Германия и другите държави от ЕС са преки участници в конфликта в Украйна и воюват срещу Русия.

Германското правителство обикновено набляга на това, че страната не участва във войната в Украйна. В сряда вечерта канцлерът Олаф Шолц отговори пред германския канал Цет Де Еф дали с решението за доставка на танкове Германия и нейните съюзници не стават част от конфликта, като заяви, че това съвсем не е така и добави, че не трябва да има война между Русия и НАТО.

След изказването на Бербок външното министерство в Берлин също уточни, че Германия "не участва в конфликта".

След като обеща, че ще снабди Украйна с бойните танкове "Леопард 2", Германия понася остра критика от Русия, тъй като използва тежки оръжия срещу руските войници за пръв път от Втората световна война.

(БТА, Анелия Пенкова)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


179
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
85
5
 
10
 
! Отговори
тя преди 1 година
Спря им евтиния руски газ и тия сега отмъщават !
84
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тавириши , колко километра останаха до Берлин ? Няма да се плашите и да не стигне нафтата до там , леопардите ще ви пресрещнат по средата :D
83
13
 
3
 
! Отговори
до 85 Поглед в речни преди 1 година
Руснаците ги обединява едно - пиячката и самозалгването че са най-велики. Затова и постоянно пеят пъжни песни, навъсени над пиячката, защото никой не ги взима на сериозно.
82
20
 
5
 
! Отговори
Поглед в речника преди 1 година
Руснаците са единствения народ, който се определя с прилагателно. За векове развитие не можаха да се превърнат в единна нация.
81
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Лицемерие от страна на немците, а и на съюзниците на сащ. Всичко ще ви се върне един ден. Тде
80
20
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Лелчето на снимката каза нещо и ушанките напълниха гащите. Аре ве ра6истите, давайте към Берлин, да видим ще можете ли да отлепите от 100 км гранична ивица, дето вече една година не можете да опазите. Ще видите тогава че украинците до сега са получавали само старите играчки на запада. муахахааа
79
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 48 - "Тая коза да подава оставка." М ,да ,то стана модерно ,който каже истината ,да подава оставка .Справка Украйна :)))
78
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ми тя каката си каза истината. Русия не воюва с надупена окрайна а с целия запад. То това и децата го виждат.
77
16
 
1
 
! Отговори
Мръсни орки преди 1 година
Като какви искат обяснение тия наглеци ?! Нали точно те казват всеки ден, че са във война не с Украйна, а с НАТО !? Понеже искат да са лоши ще ядат дедовия докрай
76
5
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Издирва се Украйна, възраст 30 години, има отклонения в развитието си. През февруари 2014 година е напуснала дома си в посока ЕС. Не е видяна в ЕС, не се е прибрала и в къщи. Облечена във вишиванка и синьо-жълти дантелени кюлоти, на главата и е нахлупена тенджера. Отговаря на думичката НАТО, при споменаване на думичката МОСКАЛ става агресивна и да подскача неконтролирано на място. Има склонност към просия и предателство, за пари може да преспи с първия срещнат. Обладана е от натрапчива идея, постояно вика някой си Слава. При контакт да не се пуска в дома, тъй като веднага започва да счита до
75
0
 
4
 
! Отговори
Леле Како! преди 1 година
... тактика! оф офоф *** мама! Ейй!
74
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз си мислех, че Калеко отдавна е я в Донбас, я в Харков или поне в Херсон. И мачка здраво руските агресори, посегнали на най-ценното за евроатлантизма. Пък той бил тука бе!
73
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Калеко Алеко.Е добре си го пробутваш,а к'во стана след Майдана.Изведнъж се появиха ония дето ревяха,че ще бесят руснаци, ама видиш ли ги финансираха украинските олигарси като Коломойски и Ахмедов.Същия тоя Коломойски,които направи Зеленски президент.Е с това ли си тръгнал към Европа.Сега имало и корупция в украинската армия.Демек едни умират,а други забогатяват и това са европейски ценности и демокрацията.Сега на зелето му опря яйцето и заради кинтите смени плочата.
72
0
 
2
 
! Отговори
всяка диктатура преди 1 година
трябва да бъде смазана
71
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Берлин уточнил, че Германия "не участва в конфликта", а министърката на външните работи на Германия Аналена Бербок разказва за войната срещу Русия. Шизофренична/ли/е колективно западната политика и има ли здрав разум в главите/на западните политици?
70
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 69 - Беше намек, но беззъб намек. Ако САЩ започне да удря по Гермнаия, зщаото не слуша, какво ще се случи? Инвазия? Това не е Ирак или Афганистан.
69
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До До 38 - 61 - Една пушка не е гръмнала в Европа (е, доста ножки се мяткаха 5-10 години, няколко взрива ... ама бяха все по метра и вестникарски редакции) и икономиката ни е с трилиони назад ... Евентуална войан ще ни върне в 18-ти век.
68
8
 
7
 
! Отговори
Колкото преди 1 година
Путин се върза като фигуранта Радев му каза, че Крим е руски, толкова се е впечатлили и от тая мисирка дето му обявява война или обясненията за хитроумния план на Меркел за въоръжаване на Украйна. На него му е ясно, че става каквото кажат от Америка. И затова иска да преговаря само с президента на Америка, а оня се крие зад гърба на Зеленски, който е влезнал в роля и е обсебен от аплодисментите на публиката. Ако не бяха заложени животите на хиляди хора би могло да се нарече цирк.
67
23
 
16
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 1 година
До Анонимен ... "...Отново немски танкове ще газят руската земя..." каква "руска земя" бре безпросветнико ... погледни картата на Европа и Света и виж къде се намират Крим, Донецк и Луганск ... путинова раша владее 1/6 от земната суша, а има БВП колкото една средноевропейска страна, въпреки несметните природни богаства които притежава и които би трябвало да са ресурс на цялото човечество ... на всичкото отгоре Имприята на злото иска да заграбва още и още за утоли глада на кремълските олигарси...
66
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Най-смешни в тази ситуация са атлантиците. Те много искат да се бият за Украйна и САЩ, но не им стиска да отидат на фронта. Гледат да пратят другите. Ценности, насаждани с десетилетия, не могат да ги преодолеят.