Москва иска обяснение за думите на Бербок за "войната срещу Русия"

Берлин уточни, че Германия "не участва в конфликта"
27 яну 2023 12:51, Елка Василева
179
Москва иска обяснение за думите на Бербок за "войната срещу Русия"
Снимка: архив, БГНЕС

В Русия нарастват вълненията заради изявлението на министърката на външните работи на Германия Аналена Бербок за "войната срещу Русия", предаде ДПА.

Още по темата
Говорителката на руското министерство на външните работи Мария Захарова поиска обяснение от германския посланик в Москва за "противоречивите изявления" на Берлин.

От една страна, Германия твърди, че не е част от конфликта в Украйна, но от друга, Бербок каза, че страните в Европа са във война с Русия.

"Самите те разбират ли изобщо за какво говорят?", написа Захарова в "Телеграм".

Бербок призова във вторник в Съвета на Европа в Страсбург за сближаване на западните съюзници, като каза, че страните "воюват срещу Русия, а не помежду си".

Руските държавни медии веднага се възползваха от това изявление като ключова фраза за военна пропаганда и доказателство, че Германия и другите държави от ЕС са преки участници в конфликта в Украйна и воюват срещу Русия.

Германското правителство обикновено набляга на това, че страната не участва във войната в Украйна. В сряда вечерта канцлерът Олаф Шолц отговори пред германския канал Цет Де Еф дали с решението за доставка на танкове Германия и нейните съюзници не стават част от конфликта, като заяви, че това съвсем не е така и добави, че не трябва да има война между Русия и НАТО.

След изказването на Бербок външното министерство в Берлин също уточни, че Германия "не участва в конфликта".

След като обеща, че ще снабди Украйна с бойните танкове "Леопард 2", Германия понася остра критика от Русия, тъй като използва тежки оръжия срещу руските войници за пръв път от Втората световна война.

(БТА, Анелия Пенкова)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


179
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
1
 
2
 
! Отговори
От 61 до 64 преди 1 година
Не разбрах какво копирам, написал съм факти
64
4
 
12
 
! Отговори
До 61 преди 1 година
Турция няма да се намеси щото съвсем ще пропаднат без търговия с Русия и руски туристи. Англия,Франция и Германия не могат да направят нищо. Те нямат нормални армии готови за бой. Ако мажеха, нямаше да гледат отстрани, а отдавна да са смазали Русия.
63
1
 
2
 
! Отговори
До 61 жалкаря преди 1 година
Стига копира,не си измислил нищо оригинално! Жалък си, еднорозка;)
62
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На тая мъррла да й напомням ли колко души избиха с войните си през 20-ти век и колко хора са си заминали от циклон б на АГ Фарбен?
61
2
 
14
 
! Отговори
До Анонимен 36 преди 1 година
Ами до сега не са го правили, а са спасявали маймуните от берлинския зоопарк. Явно сегашните "политици" в Германия са потомци на спасените, та може да се наложи РА пак да ходи до Берлин - този път, за да ги прибира в зоопарка.
60
0
 
14
 
! Отговори
До 38 преди 1 година
Значи изтока не става? Това означава, че и ТИ не ставаш. А колкото до икономиката - как може да сравняваш усилията и средствата необходими да се възстановява цялата съсипана и разрушена от Хитлер част на Европа, възстановяваща се с собствени сили и незасегнатата от войната Западна Европа и САЩ?
59
15
 
3
 
! Отговори
ДО 59 И 60 преди 1 година
ИЗТЕГЛИ АРМИЯТА, ЩОТО ФАЛИРА КООЧИНАТА ВЕ! А С ТИЯ ГЪБИ СТАНА ВЕЧЕ БАНАЛЕН! САМО ЕВРОПЕЙСКИЯ ФЛАНГ НА НАТО ЩЕ ВИ СМАЧКА! ТОВА СА АНГЛИЯ, ФРАНЦИЯ, ГЕРМАНИЯ И ТУРЦИЯ В ЕДНО! ИМАТЕ ЛИ ШАНСОВЕ СРЕЩУ ТОВА БЕ, ТУУТМАНИК?
58
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЖАЛЛКАР, ДА ТИ ОБЯСНЯ КВО ЩЕ ТИ СЕ СЛУЧИ - ДЖУДЖИ ТИ ДАВА КРЕДИТ 1 000 ТОЧКИ. И МАХА ОТ ТЯХ , ЗАЩОТО СИ КАЗАЛ ВЦ СРЕЩУ НЕГО, ИЛИ СИ НАПСУВАЛ НАЧАЛНИКА! И ТИ СПИРА ДЕТЕТО ОТ УНИВЕРСИТЕТА, КАТО ПАДНЕШ ПОД 800. ТЕ ТАКА Е В КИТАЙ! НАТАМ СТЕ ТРЪГНАЛИ С ТВА ОТРИЧАНЕ НА ЕВРОПЕЙСКАТА ЦИВИЛИЗАЦИЯ! ПОЖЕЛАВАМ ПРИЯТНО ПРЕКАРВАНЕ В КОНЦЛАГЕРА! НИЕ ТУК НЯКАК ЩЕ СЕ СПРАВИМ БЕЗ ВАШИЯ ГАЗ И ПЕТРОЛ
57
1
 
6
 
! Отговори
буци преди 1 година
пУТИН да пуска гъбите им немско, ще омекнат, те са си меки китки вече, даже и чернеят здраво!
56
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Москва имаше 300 хиляди войници в източна Германия и оня наивник Грбачов ги изтегли заради едното обещание ей такова обяснение може да иска Ганнньо Калеко Хаалеко.
55
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Че не е ли реално цял свят във война с Русия? Всички осъждат войната, налагат санкции, пращат оръжия на Украйна.....Захарова на изненадана ли се прави?
54
3
 
25
 
! Отговори
сина преди 1 година
издънват се германците, то и Ангела Меркел им каза, че са отложили войната, щото укрите не били достатъчно добре обучени и въоръжени през 2014г., и прееваха Путин тогава щеше да ги смаже за 2-3 дни, но им повярва. НИКОГА НЕ ВЯРВАЙТЕ НА ЕВРОГЕИЦИТЕ, ТЕ СА ЛЕВОРЕЗБАРИ И ЛЪЖАТ МНОООГО!!!
53
16
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
АЗ МНОО СЕ КЕФЯ, Ч Е РУСИЯ ВЪРВИ ПО ПЪТЯ НА КИТАЙ- СТАВА АЗИАТСКА ККООЧИНА С ЦЕЛИЯ МАЙНД КОНТРОЛ И СИСТЕМА НА СОЦИАЛНИЯ КРЕДИТ.
52
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
РУБЛЯЦИ, ТУКА СЕ ПРЕСКАЧАТЕ ДА ИСКАТЕ РЕФЕРЕНДУМИ! АЙДЕ НАПРАВЕТЕ В РУСИЯ РЕФЕРЕНДУМ ДЕ!
51
8
 
16
 
! Отговори
Говедо преди 1 година
Добре де,воювала с Русия,ама половината бойци,които се бият с укрите,са родом от ЛНР и ДНР!Сиреч,хората се бият НА родната си земя ЗА родната си земя.Като сложим 40-50К "наемници" от Полша,които би трябвало да се квалифицират като "окупатори",нещата изглеждат доста различно!
50
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Анналенка ко да ви кажа.
49
14
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Отново немски танкове ще газят руската земя... Но и леопардите ще последват тигрите и пантерите на Хитлер. А за тази Ана лна какво да кажем... има ли смисъл?
48
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тая коза да подава оставка.
47
16
 
7
 
! Отговори
Я виж ти преди 1 година
Москва на кого е дала обяснение, че да има право да изисква. И като и дадат такова, задължително ли е да и хареса.
46
13
 
11
 
! Отговори
Къде сте бе ? преди 1 година
Русофилите са изключително злобни и прости...руснаците също...затова *** като мухи по полетата в Украйна...няма ли да се сформира и тук един батальон от питекантропи и да заминава натам ...