"Кога ще умре" и "дядото в бункера" вече не водят до изображения на Путин

Yandex блокира нецензурни или обидни търсения за руския президент
1 фев 2023 20:15, Нели Христова
153
"Кога ще умре" и "дядото в бункера" вече не водят до изображения на Путин
Снимка: БГНЕС

Най-популярната търсачка в Русия е инсталирала софтуер, който блокира изображения на президента Путин, когато потребителите въвеждат обидни или нецензурни думи и фрази, докато Кремъл се опитва да изкорени несъгласието относно войната в Украйна.

Yandex, който често е наричан руският Google, гарантира, че снимките на президента вече не се показват при търсения за khulyo (хуйло). От 2014 г. насам думата се използва често в Украйна за описание на Путин.

Други термини, които Yandex се опита да предотврати да бъдат свързвани с Путин, се превеждат като "главният крадец", "дядото в бункера" и "кога ще умре?", според изтекъл код, докладван от Meduza и цитиран от The Times.

Кремъл затегна хватката си над интернет през септември, когато Yandex продаде новинарската си емисия и началната страница на VK -  държавна компания за социални медии. Търсачката на Yandex също така е модифицирана, за да спре появата на нацистки образи, когато потребителите търсят провоенния символ "Z" на Кремъл, който критиците оприличиха на свастика.

Освен Meduza, Русия е блокирала повече от 9700 уебсайта и уеб страници от началото на войната. Те включват Instagram, Facebook, Twitter, Amnesty International, BBC News и Chess.com.

Повече от 70% от руснаците подкрепят нахлуването на Путин в Украйна, според Levada, независима анкета в Москва. 50% подкрепят мирните преговори, в сравнение с 40%, които им се противопоставят, твърди проучването на "Левада". Останалите 10% не са решили.

Наказанията за противопоставяне на войната могат да бъдат сериозни. Повече от 19 500 души са били арестувани на антивоенни протести в Русия, откакто Путин нареди танкове в Украйна преди почти година, според OVD-Info, група за граждански права. Повече от 170 души са изправени пред присъди до 15 години затвор за "дискредитиране" на армията или разпространение на "фалшиви новини" за зверствата, извършени от силите на Путин в малки и големи градове като Буча и Мариупол.

На длъжностни лица в партията на Путин "Единна Русия" беше казано да сравнят войната в Украйна с победата на Съветския съюз срещу нацистките сили при Сталинград на събития тази седмица за отбелязване на 80-ата годишнина от битката, според руския вестник "Комерсант".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


153
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
113
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мислещи Роботи ще им трябват в Русия скоро. От 1991, в 2000, в 2014, след 24 февруари 2022 и след 21 септември 2022 над 10 милиона руски специалисти напуснаха Руската Федерация. Нация не се поддържа от роби, а от свободомислещи личности.
112
0
 
2
 
! Отговори
отдавна е замразен преди 1 година
двойниците му се моткат насам натам и ръсят глупости
111
2
 
1
 
! Отговори
Хм преди 1 година
Кога ще умре е много по-подходящ въпрос за Байдън.
110
0
 
0
 
! Отговори
Апокалиптоглаворез преди 1 година
До 105.Тука сме само некрофилиМоже ли да ни пратиш запълнени безплатни,нали.
109
1
 
3
 
! Отговори
до нели христова преди 1 година
абе що не пишеш за секс скандала на байдъчо
108
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Бай Дрън Ха ха, не можело в България да се намерят руски предавания?? Слушай ВОЛГИН по БНР!
107
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Скоро!
106
10
 
4
 
! Отговори
Анализатор преди 1 година
В информацията става въпрос за президента на САЩ Джо Байдън. След като излезе от бункера си, той се ръкъва с призраци. Така са нещата в демократичната Северна Америка. Без Канада.
105
12
 
5
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 година
Анонимнико, та точно Октомврийската революция донесе електрификацията на страната, не Николай амнайсти :) Всяко нещо с времето си. Сега плюем комунизма, колко изостанал бил, но реално соц страните бяха в челната трийсетица на развитите страни в света. Плюем, че карахме москвичи и тем подобни, но реално изоставането в автомобилостроенето бе десетина години. Сега колко е като сме демокрация? Добре, че бяха китайците да ни дадат да сглобим някой допотопен джип.
104
11
 
5
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 година
За разлика от Яндекс, ФБ и тем подобни директно баннват акаунти за безобидна реплика. В България почти не могат да се намерят руски предавания, а за Европа предполагам как ще е, макар че за тях им е през оная работа. Между другото, колко са арестуваните в Европа при стотиците протести, свързани с войната и Ковид? Питам за един познат.
103
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По традиция шефът на разузнаването е бъдещия Първи.Преди промените Андропов,Горбачов бяха шефове на страхотното КГБ и в последствие Първи секретари на КПСС.Ако Путин си отиде по естествен път то човекът който ще влезе в Кремъл е Нарикшин.Ерудиран прагматичен доказал се технократ способен да върне Русия в модерния технологичен свят.Винаги готов за диалог.На времето Николай 2 искаше да направи Русия не само аграрна страна а високо технологична промишлена страна.Но спретнаха му Октомврийската рев
102
2
 
11
 
! Отговори
Я па ти.. преди 1 година
До Анонимен 100 Малиии , много си зле приятел. Токио никога не е бомбандиран , а Хирошима и Нагасаки.Че си тръгнал да правиш дълбоки анализи.Атомните бомби слагат окончателен край на ВСВ.
101
2
 
0
 
! Отговори
До 82 преди 1 година
Заради такива като теб.
100
9
 
10
 
! Отговори
Доктора преди 1 година
Всяка медия сама си избира колко жълта да бъде. Вие се справяте отлично
99
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И на Ленин обикновените руснаци са му викали "дядката" и на Путин му викат така.
98
26
 
6
 
! Отговори
Луцифер ООД преди 1 година
Продавам евтино кофчези! Бонус за русофоби, пеееедали и антиваксъри! Наполовина!
97
1
 
4
 
! Отговори
КОБАЛТ60 преди 1 година
Чакайте Ме! И си купете Ковчезите!
96
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До олга.... Маце... спирай алкохола, че си на паве вече....
95
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дреме ми кога ще умре деда ти и ти. Колкото до Путин, Байдън и т.н. те ще са следващите пещерняци. Аз и ТИ няма да го видим, шашавляк!
94
15
 
31
 
! Отговори
Космонавт преди 1 година
Yandex е баннат от всичките ми сайтове. Нямам трафик от треторазрядни държави като Русия и Бразилия, безмислено е. Винаги трябва да се залага на качество а не на количество, ако не го направите, неусетно ще се превърнете в роби и бачкатори. По същия начин трябва да изгоним руснаците и русофилите от България и ще заложим на качеството.