"Кога ще умре" и "дядото в бункера" вече не водят до изображения на Путин

Yandex блокира нецензурни или обидни търсения за руския президент
1 фев 2023 20:15, Нели Христова
153
"Кога ще умре" и "дядото в бункера" вече не водят до изображения на Путин
Снимка: БГНЕС

Най-популярната търсачка в Русия е инсталирала софтуер, който блокира изображения на президента Путин, когато потребителите въвеждат обидни или нецензурни думи и фрази, докато Кремъл се опитва да изкорени несъгласието относно войната в Украйна.

Yandex, който често е наричан руският Google, гарантира, че снимките на президента вече не се показват при търсения за khulyo (хуйло). От 2014 г. насам думата се използва често в Украйна за описание на Путин.

Други термини, които Yandex се опита да предотврати да бъдат свързвани с Путин, се превеждат като "главният крадец", "дядото в бункера" и "кога ще умре?", според изтекъл код, докладван от Meduza и цитиран от The Times.

Кремъл затегна хватката си над интернет през септември, когато Yandex продаде новинарската си емисия и началната страница на VK -  държавна компания за социални медии. Търсачката на Yandex също така е модифицирана, за да спре появата на нацистки образи, когато потребителите търсят провоенния символ "Z" на Кремъл, който критиците оприличиха на свастика.

Освен Meduza, Русия е блокирала повече от 9700 уебсайта и уеб страници от началото на войната. Те включват Instagram, Facebook, Twitter, Amnesty International, BBC News и Chess.com.

Повече от 70% от руснаците подкрепят нахлуването на Путин в Украйна, според Levada, независима анкета в Москва. 50% подкрепят мирните преговори, в сравнение с 40%, които им се противопоставят, твърди проучването на "Левада". Останалите 10% не са решили.

Наказанията за противопоставяне на войната могат да бъдат сериозни. Повече от 19 500 души са били арестувани на антивоенни протести в Русия, откакто Путин нареди танкове в Украйна преди почти година, според OVD-Info, група за граждански права. Повече от 170 души са изправени пред присъди до 15 години затвор за "дискредитиране" на армията или разпространение на "фалшиви новини" за зверствата, извършени от силите на Путин в малки и големи градове като Буча и Мариупол.

На длъжностни лица в партията на Путин "Единна Русия" беше казано да сравнят войната в Украйна с победата на Съветския съюз срещу нацистките сили при Сталинград на събития тази седмица за отбелязване на 80-ата годишнина от битката, според руския вестник "Комерсант".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


153
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
5
 
3
 
! Отговори
Играча преди 1 година
Затова руснаците тъпчат на едно място от една година не могат да почнат,ти явно си мислиш че като започнат да удрят ,другите ще ги гледат с кръстени ръце
72
4
 
2
 
! Отговори
ИСТОРИЯ преди 1 година
Хитлер е започнал ВСВ през 1939 г. - Капитулацията е през 1945 г. - Тоест - трябва да минат още 4 години докато се СРИНЕ Европа и да умрат от Глад 100 000 000 души . И после още 75 години до Успех за Хората ?Не може ли Байдън да спре Нещо и да има Преговори и Нови Избори ?
71
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
''Да бе си в Русия стояло , не би срещу себе си НАТО видяло '' - стара натовска поговорка за джуджето
70
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ха, RTV е спряна от година, за блокираните сайтове да не говорим. Сега се загрижиха за три ключови търсения.
69
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Братята американци колко го дават еленджито?
68
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Западняците нищо не разбраха, и тотално се объркаха, но това си е за тяхна сметка. Не разбраха, че на 22 февруари Русия започна СВО, решиха, че тези действия от първия етап на операцията - това е истинската руска армия и това е война. Западняците не умеят да слушат и не разбраха какво говори президента на Русия който им каза "Ей, момчета, ние още не сме започнали да воюваме". Те си мислеха, край - Русия вече приключи с воюването. А Русия едва сега започна подготовката да воюва, и все още не е започнала.
67
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И "Тройно спъване" не показва резултати, обаче всички знаем, кой го направи. ХАХАХАХАХААААА
66
3
 
7
 
! Отговори
А защо преди 1 година
ни заливате с новини за Путин, пък не пишете новината, че "действието на временната закрила на разселените лица от Украйна в България се удължава с една година, считано до 4 март 2024 г. Това реши на днешното си заседание служебният кабинет." Защо не пишете и защо се удължава "закрилата"???
65
10
 
7
 
! Отговори
РУСОФИЛА А А А преди 1 година
Ало. Русофили на великия руски народ... Най най нациата в света. Само 4 въпроса за модерната Русия 1. На какви коли се возят руснаците ?? 2. Какви телефони ползват и какви произвеждат3. Какви марки руски телевизори ползвате4.Какви марки руски компютри има5.ЕТО ТОЛКОВА ЗА РУСИЯ-- ГАЗ И НЕФТ--те са африка -- ГАНА с ракети
64
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Отбранителната линия която НАТО строи 8 години в Донбас е от три нива като се смята за непревзимаема, по силна и от прословутата линия Мажино (която о не е била превземана, французита сами са посрещали с цветя немците). Първото ниво вече е унищожено, с превземането на Артьомовск пада и второто ниво, а падне ли и третото ниво вече няма пречки за руската армия, това означава, че Украинците ще трябва да търсят укрития на открито което ще доведе до огромни жертви.
63
0
 
7
 
! Отговори
Ядрен Вампир Z преди 1 година
"Дядото в бункера" вече показва снимки на бай Байдън
62
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво е това хай-тек ВЕИ бе глуппак? Това е връщане в каменната ера. Високите технологии са в ядрената енергетика ама за това ти трябва акъл и знания каквито на запад няма. Уестингхаус не могат да направят един реактор като хората. Препродадоха ги 100 пъти понеже са нефелнa компания и не стават за нищо.
61
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Истината е, че ЕС минава на хай-тех ВЕИ с Изкуствен интелект, но Путин и руснаците си живеят в някаква паралелна вселена и си въобразяват, че икономиката на ЕС е зависима от руските енергоносители.
60
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дали ви харесва или не няма никакво значение защото Русия ще премаже НАТО в Украйна и жалките американски позьори ще избягат от Европа като бити педдераси каквито са по принцип. Видя се че нямат никакво модерно въопръжение, видя се че не са сила номер едно и също така се видя как Русия се бие конвенционално сама срещу целия "цивилизован" запад и му е...ва май....та
59
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дуда: Неотдавна казаха на президънт Зеленски - казах му, Владимир, вземи под внимание нашата история, как се разделиха пътищата ни, много те моля, когато победите Русия, когато те допълзят на колене да подписват мир, закарай ги в Переслав, нека там подпишат мир с вас и да зачеркнат там всичките години на съветско и руско влияние. (в 1654 в Переяслав Богдан Хмельницкий и запорожките казаци се заклеват във вярност на руския цар)
58
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами да търсят зелето президент издигнат от олигарха Коломойски и компания.
57
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Каквото и да прави властта в Русия, там вече е покълнало ново отровно семе.Семе,което поникна през 30-те години на миналия век и умря през 1953г. СЕМЕТО НА КУЛТА! Преди към Сталин, сега към Путин.
56
2
 
6
 
! Отговори
до Стоян 49 преди 1 година
Това ли ти е проблема с Путин , личния , че е по интересен от теб. Комплексар .
55
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Истината е, че Русия загуби 300 000 в Украйна, финансовата и система е на командно дишане, икономиката и е рухнала под санкциите, военните свалят чипове от съдомиялни машини да ги слагат на рекетите да воюват в Украйна, но Путин и руснаците живеят в някакъв паралелен свят и си въобразяват, че Русия може да победи модерната украинска армия и продължават неистово да се гърчат и да симулират някаква пародия на военна дейност в Украйна.
54
7
 
11
 
! Отговори
дреме му на преди 1 година
путин какво лаят русофобоковците и хейтатрите. Той не иска нато да се доближава до русия че става лошо