Руснаците се учат бързо, украинските войски в Донбас се страхуват от нова офанзива

Ние се задържаме, но става все по-трудно, споделят те
1 фев 2023 13:08, Нели Христова
274
Руснаците се учат бързо, украинските войски в Донбас се страхуват от нова офанзива
Снимка: БГНЕС

Украинските войски на фронтовата линия в Донбас споделят пред BBC, че руските сили "се учат всеки ден и променят стратегията си", докато продължават да навлизат около силно оспорвания град Бахмут. Моралът при украинците обаче остава висок, въпреки нарастващото изтощение след почти една година война.

Двама украински войници влизат в стаята, все още видимо зачервени от адреналин, току-що потеглили направо от яростно активните фронтови линии по покритите със сняг хълмове на юг. Взирайки се в огромна карта във временния щаб на бригадата си, те показват точките, където руските сили се приближават към ключов път.

"Те бяха на около 400 метра от нас, през полето. Ние се задържаме, но става все по-трудно", обяснява сержант Денис Калчук от изцяло доброволческия батальон Днепър-1, описвайки как Руската пехота, изтребители и артилерийски части изглежда действат с нарастваща координация и ефективност около Бахмут.

"Самолетите са най-лошата заплаха. Не можете да ги чуете, докато не стане твърде късно. Същото е и с танковете. Артилерията е по-лесна – поне може да имате секунда или две да се скриете, след като ги чуете да идват", разказва сержантът.

Да се оцени цялостното състояние на конфликта в Донбас е изключително трудно. Достъпът е предизвикателен и опасен и десетки различни украински батальони и бригади работят по отделни задачи, сред известна секретност, разпръснати по протежение на стотици мили от често бързо променящи се фронтови линии.

Украинските войски казват, че руските сили действат с нарастваща координация и ефективност около Бахмут.

Седмици наред прословутата руска наемническа група "Вагнер" ръководи голяма част от боевете около Бахмут, поддържайки катастрофален брой жертви, като предприема почти самоубийствени масови пехотни атаки срещу по-малки градове като Соледар. Но през последните дни, според някои украински войници, редовната руска армия е възобновила по-видна роля със забележим ефект.

"Сега ни е много трудно. Разбираме, че Русия се учи всеки ден и променя стратегията си. И мисля, че трябва да се учим по-бързо", казва Дмитро Подворчански, който ръководи разузнавателно звено в Днепър-1.

Не само той, но и други войници говорят за начина, по който добре оборудваните редовни руски сили сега крият и разпръскват своите складове за боеприпаси много по-добре и се насочват по-ефективно към украинските логистични маршрути. В резултат на това те продължават да навлизат около Бахмут и заплашват друг потенциално важен град, Въгледар, по на юг.

Но все още няма индикации, че руските сили са готови да направят стратегически значим пробив.
Един високопоставен командир казва пред BBC, че западните доставки вече са донесли баланс в това, което беше дълбоко неравномерна артилерийска война, и че западните танкове скоро биха могли да наклонят общия баланс в полза на Украйна.

Въпреки че не е изненада, че много украински войници страдат от изтощение след месеци на конфликт, моралът като цяло изглежда се поддържа.

"Има случаи на украински части, които не изглеждат готови да се бият, и разногласия по отношение на тактиката", признава един украински войник, говорейки неофициално.

Други споделят за травмата да видят как приятелите им умират, за части, които са претърпели огромен брой жертви и за психологическото въздействие от боевете сред труповете на толкова много несъбрани руски войници. Един войник, цитирайки вероятността за нова руска мобилизация и огромния размер на населението на врага, говори за страха си, че "Русия ще ни смила".  Но повечето войници, с които BBC разговаря, отхвърлят подобни съмнения, обвинявайки ги за изтощението и, като цяло, хвалейки своите командири, че са им дали време за почивка.

Едно все по-често срещано извинение, предлагано за борбите на Украйна около Бахмут, е теорията, че сравнително слаби и неопитни части сега са оставени да държат линията тук, докато най-силните сили на армията се преместват другаде преди широко очакваната украинска контраатака или контраатаки.

Местоположението на такива потенциални офанзиви остава обект на много спекулации сред украинските войски. Някои предвиждат натиск по-на север, към Луганск, докато други се чудят за нападение на юг към Мелитопол, за да изолират и заплашат руските сили в и около Кримския полуостров.

Един опитен офицер казва, че вярва, че Русия търси да изправи своята фронтова линия, да вземе още няколко парчета от Донбас и след това да обяви "мисията за изпълнена" и да настоява за мирни преговори. Той е сигурен, че Украйна никога няма да се съгласи с това, но предупреди, че военните ще се нуждаят от западни бойни самолети, за да пробият всички нови отбрани на Русия, особено в южната част на страната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


274
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
124
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Айде започна отброяването до началото на офанзивата... но не осррраинската, а руската! Е сега бандееристите ще видят кон боб яде ли! А еленски да си чака танковете и самолетите, които накрая ще ръждясват по руските музеи.
123
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 1000-1500 км - Кажи им на инженерите и майсторите от "РейнМетал", които поддържат Леопардите, да прочетат нужните редове, след като не знаят и приказват как са им нужни 2 месеца за ремонт на 1 танк, без да броим транспортирането )))
122
1
 
6
 
! Отговори
1000-1500 км преди 1 година
В учебниците по военно изкуство има бая редове за тиловото обезпечаване..Някой май не си е научил урока..
121
7
 
21
 
! Отговори
Covid_22 преди 1 година
Поредица от анализи, написани от лица които нищо не разбират. Украинската армия се хвали всеки ден, а на всеки две седмици губи 2000 човека. Само преводачите имат сметка от преводи на глупавите анализи. Колкото по-рано укрите се предадат, толкова шансовете им да оправят държавата нарастват!!!
120
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Цитат от текста: "добре оборудваните редовни руски сили" Как? добре оборудвани ли? Нали им свършваше оръжието, нали бяха полуоблечени? Редовни? Нали бяха от кол и възже затворници и наемници?.... На какво се дължи промяната на тона? "Най-страшното са самолетите, не ги чуваме..." Нали стингерите бяха възпиращ фактор и нямало повече руски самолети? Оказва се, че даже не се чували!!! Че и танковете не се чуват, т.е. не дрънчат. не хлопати не бучат...
119
6
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вова, мачкай ги до последния украински фашист!
118
4
 
4
 
! Отговори
Боби преди 1 година
До Боби 110 - Става дума за това че в мрежата генерацията се регулира според консумацията - това е НЕПРЕКЪСНАТ ПРОЦЕС. Ако генерацията е по-голяма - токов удар и може почти всичко да гръмне. Ако генерацията не достига... помниме специалните устройства от соц време "Стабилизатори" за да може поне телевизора да работи - особенно по селата... ПРИМЕР ВЕИ Солари генерират енергия само ако има слънце а без акумулираща технология през ноща без ток ли ще го караш?
117
3
 
27
 
! Отговори
София преди 1 година
Жълтопаветното либерастче с жълтичко покрай устата и неистов страх от огнестрелни оръжия, горкото, ако му покажеш снимка от Киев и Москва, сигурно нема да може да ги различи едно от друго, обаче седнал да говори против Русия и да обяснява как контраофанзивата с танковете щяла да обърне хода на войната. Понякога се чудя, тия хора някой лекува ли ги предвид илюзорният свят, в който живеят, водят ли ги на отчет към някое заведение за психично болни?
116
16
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Полковник.... Полковник, свободно! И западняците се учат в движение в Донбас, само че аз разлика от Русия, техните ремонтни бази са на 1000-1500 км от полетата на боя и затова губят. Същата причина, поради която немците загубиха през 1945 г.
115
3
 
14
 
! Отговори
морски преди 1 година
Тук укри ще направят скоро година на морето. Още нЕколко и взимат български паспорти...може би. Пари имат мнооого.
114
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 122 - Да, да! На шведите не им е изпила чавка акъла, та да се лишат от самолети, да плачат после за американски такива, а в крайна сметка да се окаже, те НЕ могат да летят, ако янките НЕ разрешат (както се оказва сега с тия самолети в Германия, Турция, Нидерландия, Белгия, Испания и Италия, като минимум!)
113
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не знаем и руските складове как са, но изглецда като да не намаляват масирания обстрел с артилерия на фронта. Системите на НАТО макар и по-добри не се обаждат толкова често. Дефакто Украинската пехота е под постоянен обстрел. Друга армия вероятно не би издържала на такъв обстрел и то толкова време.
112
6
 
4
 
! Отговори
На украински терен преди 1 година
най-подходящи са самолети с вертикално излитане!
111
7
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Голем смех.Тука някакъв пъпчасал *** пубер пророкува как"гладните"руснаци щели да свалят Вовата.Абе,бозайник такъв,на руснаците магазините са пълни с истинска храна,а твоите идоли започват да се тъпчат със скакалци и колорадски бръмбари.
110
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Грипенът ще се прослави в Украйна. Швеция да предаде грипените си на Украйна. Ще се крият край шосетата и горите. САЩ ще даде въоръжение. Слабите натовски генерали помагат на Путин. Не Путин е умен или хитър, а натовските генерали са слаббоумни и глуппави. Украйна ги покани да влязат в Украйна, Путин ги предупреди, че в Украйна има нацисти. Умните генерали биха приели поканата на Украйна и да се съгласят с Путин и да влязат да гонят нацистите в Украйна.
109
4
 
11
 
! Отговори
Не толкова руснаците преди 1 година
Колкото мунициите стават кът. Склатовете в източна европа са се поизпразнили, пък въведеното западното оръжие също няма много муниционни доставки. В НАТО достатъчно производство на муниции за позиционна артилерийска война - тип първа световна. САЩ посяга вече на дълбокия си резерв, щом вече изпразват склатовете си в Израел.
108
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ф - Викаш, кат' стане 2024 г., вече няма да има значение ))) Щото "новите" машини тогава ще им ги доставят западняшките братя на укрите )))
107
2
 
10
 
! Отговори
Боби преди 1 година
До Вчера Сериозно? За твое сведение след 1942 година танковете нямат амбразури... ВЗЕМЕТЕ ЧЕТЕТЕ ИСТОРИЯ И НЕ СЕ ИЗЛАГАЙТЕ В ЕФИР ХОРИЦА...
106
7
 
2
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 1 година
Украинския експерт по информационни войни и разузнавач Дмитрий Золотухин заявил, че Русия е убедила цяла Африка, че украинците са фашисти. Не само това, но според украинския разузнавач руснаците са успели да убедят и най-голямата мюсюлманска страна в света Индонезия, че украинците са фашисти. Според украинския експерт Украйна не разполага с такива финанси, каквито има Русия за да се противопостави на руската пропаганда.
105
4
 
21
 
! Отговори
МУХАХАХА преди 1 година
Брутална атака на руските морски пехотинци в Угледар.В същото време е поразен и щабът на ВСУ в града след прецизен артилерийски удар със снаряд 152 мм.Нема лабаво,евроатлантичета.Зеля изтерясва в бункера,а дементиралия дъртофелник издънва кочинките из бялата къща в безсилна ярост.