Демокрацията в Русия се е сринала, в Тайланд търпи разцвет

Москва изпревари дори Буркина Фасо
Обновена: 2 фев 2023 09:17 | 2 фев 2023 09:14, Нели Христова
135
Демокрацията в Русия се е сринала, в Тайланд търпи разцвет
Снимка: БГНЕС

Русия е страната в света, където демокрацията се е сринала най-много през 2022 г., изпреварвайки Буркина Фасо и Хаити. Това сочат резултати от проучване, публикувано от британската група "Икономист", която изготвя индекс на демокрацията в 167 държави, предаде Франс прес.

След инвазията в Украйна, започнала на 24 февруари, индексът на демокрацията в Русия отбелязва най-големия си спад, смъквайки се с 22 места в световната класация на това проучване на отдела за изследвания и анализи на групата EIU, което поставя Русия на 146-то място.

Войната в Украйна "разкри разделенията между развитите демокрации, които подкрепят Украйна, и редица развиващи се държави, които избраха да не вземат страна", се подчертава в проучването.

Сред "авторитарните режими", други държави като Хаити, „която изглежда е в състояние на вътрешен разпад“ (135-то място, спад с 16 места) и Буркина Фасо (127-мо място, спад с 16 места), където "ислямистки бунт отне от държавата контрола върху част от територията", също отбелязаха рязък спад на индекса си през 2022 г.

В същото време Тайланд е държавата, регистрирала най-голямо повишение на индекса през изминалата година, изкачвайки се със 17 места до 55-то място в класацията.

Премахването на ограниченията, свързани с пандемията от коронавируса, повиши резултата на редица държави, сред които Франция (22-ро място, стабилно), Испания (също 22-ро място, с 2 места по-нагоре) и Чили (19-то място, с 6 места по-нагоре), които се връщат в групата на "завършените демокрации".

На регионално ниво, Западна Европа е единственият регион, който категорично подобрява резултата си през 2022 г.

Държавите от Северна Америка, Азия, Австралия, Източна Европа и Субсахарска Африка са в застой, а тези в Латинска Америка, Близкия изток и Северна Африка претърпяха спад, се посочва в проучването.

В световен мащаб, индексът на демокрацията за 2022 г. е преминал от 5.28 през 2021 г. на 5.29 през 2022 г. Това е стабилизация след спад от 0.09 пункта през миналата година.

Но както и през 2021 г., по-малко от половината население в света е живяло в условия на демокрация през 2022 г. и само 8 процента в „завършена демокрация“, се вижда от класация начело на която е Норвегия, а на дъното – Афганистан.

Изследването идентифицира пет категории критерии за определяне на класирането: изборен процес и плурализъм, функциониране на правителството, политическо участие, политическа култура и граждански свободи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


135
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
4
 
10
 
! Отговори
фейк.бг преди 1 година
А фалшивите избори на Дядо Джо?
35
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Смело назад към робоовладелството и феоодализма. То и тук е пълно с наведени примитивни хора, готови да козируват на пропаднали истерици и пишман фюрери.
34
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Муаааа. Я кажете за демокрацията в Англия, в Германия може би, или пък в САЩ и Канада.
33
2
 
5
 
! Отговори
селянин преди 1 година
до 42 а па основателите на демокрацията в щатите най демократично изтрепаха индианците 50$ за скалп на мъж 25$ за жена и 5$ за дете ей тъй бащицата от вашингтон плащаше
32
9
 
4
 
! Отговори
до 36 преди 1 година
Дадохо ли ти вече указания? Много бързо работи връзката с посолството.Браво! Но пиленсе, мамино--официален език е едно, а да забраниш езика на който се говори там от 200г. е друго. Моля те, кажи защо русия забрани българския език? А, да защото путин не дава! Прогноза: след неизбежната кончина на джуджето и войната ще свърщи и българския език ще се говори и учи в Украйна.....защото няма да има и окупирани от русия територии.
31
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В Русия демокрация няма, не е и имало. Това понастоящем е някаква форма на държавна олигархия с псевдопазарни порядки.
30
5
 
7
 
! Отговори
До 29 преди 1 година
За теб Сталин ли е някакъв човек за управник или въобще човек!? Той най вероятно е избил повече руснаци от самите нацисти .Човек който въпреки пълната си власт в Русия - дъщеря му бяга да живее нормален живот в САЩ. Демокрацията може да е всичко , но в демократичните страни не се налага да строят стени за да пазят хората си да не напускат.
29
3
 
12
 
! Отговори
стига бе преди 1 година
А Украйна на кое място е? Там забраниха партии, медии, езика на малцинствата, но сигурно е на първо място по демонокрация.
28
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От 1000 години в русия не знаят и не са чували какво е демокрация. Не случайно те са последната държава къде имаше крепостни селяни
27
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"ДЕМОКРАТИТЕ&qu, в ЛОШАТА РУСИЯ не просто/формално ИМА 17 АВТ. РЕПУБЛИКИ, 4 АВТ. ОБЛАСТИ И 10 АВТ. ОКРЪЗИ, а в тези републики, области и окръзи са запазени езиците, културата и националните организации на етносите. Федералната власт дава много пари за това.
26
1
 
3
 
! Отговори
селянин преди 1 година
що е демокрация в щатите е една в гърция друга у нас трета с две думи да ви обясня за щатите демокрация е другите да правят това дето им казват ако не слушат е диктатура или талибанизъм ся и руснаците подкараха демокрацията ка щатите хи хи хи а па ние сме откъде булката
25
8
 
6
 
! Отговори
до 28 преди 1 година
Малко гнусно тттроллче....кажи ,защо тази русия забрани българския език в окупиранат от нея част от Украйна. Докато при Украйна имахме и училища и читалища --сега няма...ако не можеш да отговориш, защото нямаш указания---попай за отговор посолството на русия, мутрофанова тебе скажет...понимаеш?
24
3
 
4
 
! Отговори
юбералес преди 1 година
Роби бяха, роби си останаха. Единствения шанс през 1941г., го пропуснаха.
23
9
 
6
 
! Отговори
до 25 преди 1 година
Напълно си прав. Но руснаците все още величаят путин, което означава, че не трябва да имаме нищо общо с тях--за да не станем , като тях.
22
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Красноречиво изказване на Сталин от 1943 г.: Аз винаги съм си мислил, че демокрация е власт на народа, но ето товаришч Рузвелт доходчиво ми обясни, че демокрацията е власт на американския народ.
21
6
 
5
 
! Отговори
G.I. Joe преди 1 година
Дядото от бункера прави контра перестройка :)
20
2
 
5
 
! Отговори
Да се изясним преди 1 година
в Тайланд се опитват да свалят правителството.
19
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Как да се срива демокрация, когато там не е имало, с изключение на периода на Борис Елцин, когато Русия възможно най-много се доближи до демократичното общество. Но, всичко това беше потушено систематично, не без съдействието на всички.
18
3
 
11
 
! Отговори
Хахахахч преди 1 година
Дрън-дрън йерини.
17
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На руснака след смъртта на СССР му разрешиха малко повече да говори. Но прекаленото говорене срещу вожда винаги завършва смъртоносно за говорещия. Я полоний, я новичок, я падане от прозореца. Това е руската "демокрация".