Русия чества 80 г. от победата при Сталинград

Тържествата са в разгара на офанзива в Украйна
2 фев 2023 18:15, Елка Василева
47
Русия чества 80 г. от победата при Сталинград
Снимка: архив, БГНЕС

Русия отбелязва днес 80-ата годишнина от победата на съветските войски в битката при Сталинград, важна повратна точка във Втората световна война и символ на патриотизма, възхваляван с удвоени сили от Владимир Путин в разгара на офанзива в Украйна.

Тържествата идват във време на ожесточени боеве между руските сили и украинските войски в бившата съветска република, която повече от година е обект на руска инвазия, започната според Кремъл за „демилитаризиране“ и „денацифициране“ на Украйна, пише Франс прес.

Още по темата
Руският президент ще е във Волгоград, за да участва в тържествата, съобщиха от Кремъл.

Смятана за една от най-кървавите в историята, с общо около два милиона убити от двете страни, Сталинградската битка (1942-1943 г.) промени хода на Втората световна война в Съветския съюз, който дотогава беше деморализиран от поредица болезнени поражения.

Битката все още се възхвалява от Русия, която претендира за наследството на Съветския съюз, като събитието, спасило Европа от нацизма.

Победата в тази битка придобива допълнително символично значение в момент, когато наближава първата годишнина от началото на 24 февруари 2022 г. на руската инвазия в Украйна, където Москва засилва офанзивата си след неотдавнашното превземане на източноукраинския град Соледар, което стана първи успех за руските сили от много месеци насам и след поредица от неуспехи.

Самият руски президент Владимир Путин не се колебае да направи паралел между съпротивата срещу Хитлер и офанзивата в Украйна.

"Забравянето на уроците на историята води до повторение на ужасни трагедии. Доказателство за това са престъпленията срещу цивилни, етническото прочистване (и) наказателните акции, организирани от неонацистите в Украйна", каза той миналия петък по повод Международния ден на жертвите на Холокоста. "Именно срещу това зло нашите войници се борят смело", добави той.

Тези изказвания предизвикаха бурни реакции. Френската външна министърка Катрин Колона ги определи като "ужасяващи" и "шокиращи", и "недостойна провокация" в деня на възпоменанието на Холокоста.

"Особена важност"

Във Волгоград, бивш Сталинград, град с един милион жители на брега на Волга, вчерашният и днешният ден са обявени за неработни дни.

Това решение е взето "с оглед на особеното значение на поражението на нацистките сили в битката при Сталинград за окончателната победа" във Втората световна война, обясниха от областната управа.

В навечерието на 80-ата годишнина от победата при Сталинград във Волгоград беше открит бюст на Сталин заедно с тези на двама военачалници, известни с участието си в тази битка - Георгий Жуков и Александър Василевски.

Военен парад и концерт са част от днешните празненства, а още от сутринта хората започнаха да поставят цветя и венци и да обсипват Мамаев курган, стратегически хълм, който е бил сцена на ужасяващи битки.

Гигантският мемориал, доминиран от гигантска статуя на "Майката Родина", който беше тържествено открит на този хълм през 1967 г., от десетилетия е място за поклонение за руснаците, желаещи да отдадат почит на подвизите на съветската армия и народ.

Битката при Сталинград, която започна през юли 1942 г., продължи 200 дни и нощи. Градът, превърнат в камари от развалини, бе подложен на опустошителни германски въздушни бомбардировки и изключително ожесточени сражения.

На 2 февруари 1943 г. войските на германския маршал Фридрих Паулус капитулират, обкръжени от Червената армия, като тази капитулация е първата на нацистката армия от началото на войната.

Изцяло възстановен по нареждане на съветските власти, Сталинград е преименуван на Волгоград през 1961 г., осем години след смъртта на Йосиф Сталин.

От 2013 г., съгласно решение на местни депутати, градът  временно променя името си на Сталинград по шест пъти годишно, включително на 2 февруари, когато е годишнината от Сталинградската победа, и 9 май - датата, на която Русия отбелязва победата над нацистка Германия.
(БТА, Алексей Маргоевски)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
При Сталинград целия европейкси фашизъм обединени се биеха срещу Русия, всяка европейска нация имаше предствителство във европейската армия.
21
6
 
17
 
! Отговори
Народ престъпник преди 1 година
Германският народ е народ престъпник. Няма друг такъв народ в историята на човечеството, който да извършил такива ужасни престъпления както немския народ, и да не обясняват за "Хитлер и неговата малобройна нацистка шайка" а те не са знаели - целият немски народ до последно подкрепяше Хитлер и извършваше престъпления - избиха 26 милиона руснаци. Масово убихаха цивилни, само защото са славяни, и ги зарявяха в изкопи. И внесто да наведат глава смирено, те ще доставят танкове на нацистите от Киев да избиват руснаци.
20
13
 
6
 
! Отговори
Спас преди 1 година
Някога замисляли сте се ако германия беше победила в 2св как щяхме да живеем сега. Ама тъпите амер.вместо да помагат на герм.помагат на *** руски и сега им сърбат попарата.
19
11
 
5
 
! Отговори
до 16 преди 1 година
на майка си в миризливата червени джуки обратно. Те такива продажници останаха да се плодят след "героичната" победа на СССР над България 44та , докато Англ и САЩ се бият с Хитлер в Нормандия , от репка нещастна, чувал той за Сорос нещо
18
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И С ПРАВО,НЕ СЕ ОГЪНАХТЕ ТОГАВА!!"Великата сила" тогава-франция,сгъна чадъра за 3 седмици,след като я настъпиха нацистите!ЧЕСТИТ ПРАЗНИ!
17
7
 
10
 
! Отговори
окупацията на преди 1 година
България, Полша, Румъния, Чехословакия и т.н. кога че празнуваме?
16
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В текста има много малко за битката, повечето отново е пропаганда от гл т, на Запада. В битката на страната на Германия е имало и стотици хиляди румнънци и италианци. Започването на самото настъпление, след затварянето на обръча е било с 90-минутен нетрекъснат артелерийски обстрел. А под града, какти и в Мариупол, има много дълноки стоманобетонни подземни галерии...
15
12
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Честит празник , братушки!
14
3
 
16
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 1 година
Бил съм по тези места и имам визуална престава за сраженията около Мамаев Курган,което е най...високото възвишение в района на Сталинград.Ожесточените и кръвопролитни боеве са се водели с месеци и градът е бил...сринат почти напълно. Армиите на фелдмаршал Паулус попадат в...чувал и са откъснат от тила и резервите. Това предопределя изхода и 300 хил армия,за да избегне пълно унищожение,се предава.
13
4
 
16
 
! Отговори
R.A.T.M преди 1 година
Германия. Вървят по улицата дядо и внуче и внучето пита "Дядо кой е най-големия град?" Дядото казал " Сталинград". Внучето попитало " Защо ?", а дядото казал " Защото два месеца искахме да пресечем една улица и така и не успяхме. "
12
7
 
1
 
! Отговори
кво правиш 11 преди 1 година
в България е продажник долен
11
18
 
5
 
! Отговори
Едно е да преди 1 година
защитаваш от нападение, друго е да си агресора. След години Украйна че празнува подобно на Кремъл сега
10
2
 
6
 
! Отговори
ХАХА преди 1 година
До РУССКИЙ ОККУПАНТ / виж са колко си простт, пак си объркал датите
9
15
 
5
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 1 година
На връх своят празник ЕС капитулира край Сталинград!
8
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До гф 4. И да не забравяме, че помощта е отпусната едва когато Русия обръща хода на войната.
7
16
 
13
 
! Отговори
Империя на злото преди 1 година
Тези съветски зомбита ме са мръднали от 1943.
6
13
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
СЛАВА НА РУСИЯ!
5
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И Корумпираният уж наш ЕС," амбицира" Хитлеристка Германия,да изкара пак танкове срещу Русия след 80 г!!! ЕС си играе с огъня! Западният фланг на ЕС са пълна леж и смед!!!
4
18
 
12
 
! Отговори
гф преди 1 година
И естествено не се споменава нищо за бруталната помощ на САЩ и Англия. Лендлийза възлиза на днешни пари околко 600 МИЛИАРДА долара. Такава помощ е получила Русия.
3
10
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Честита победа!