Крепи ли китайският юан икономиката на Путин?

Русия е започнала да разпродава запасите си от китайска валута, за да покрие бюджетния дефицит
160
Крепи ли китайският юан икономиката на Путин?
Снимка: БГНЕС

Русия е започнала да разпродава запасите си от китайска валута, за да покрие бюджетния дефицит, дължащ се на спада в приходите от нефт и газ и разходите за войната. Но докога юанът ще може да поддържа руската икономика? DW дава отговор на въпроса в следващия анализ.

Спадът в приходите от продажбата на нефт и газ заради западните санкции доведе до увеличение на руския бюджетен дефицит и сега Кремъл разпродава част от резервите си в китайска валута. През 2022 година руският бюджетен дефицит възлезе на 3,3 трилиона рубли (45 милиарда евро) или 2,3 процента от БВП. Спадът в експортната цена на руския нефт под 50 долара за барел може да увеличи дефицита още повече и да накара Кремъл да продава юани още по-активно, смятат анализаторите от агенция Блумбърг.

Бюджетът на Русия за 2023 година е съставен на базата на средногодишна цена от 70 долара за барел, като петролното ембарго на ЕС заедно с установения ценови таван за него от 60 долара струват на Кремъл над 160 милиона евро дневно, изчисляват анализатори.

Руският икономист Николай Корженевски подчертава, че тези цифри са свидетелство за влошаване на ситуацията с руските държавни финанси. "За една година ситуацията може да стане критична, ако се окаже невъзможно да се правят разходи, без да се наруши макроикономическото равновесие". Американският професор Марк Кац пък заявява пред ДВ, че ако Путин използва юаните за балансиране на бюджета, това може да засили зависимостта на Русия от Китай.

Времето е пари

Както пише Блумбърг, позовавайки се на анализатори и експерти от банка Citigroup, ако доходите на Кремъл от продажбата на нефт не паднат рязко, Русия ще може да води войната в Украйна цели три години. Преценките на агенцията са, че руските резерви в юани могат да се свършат през 2023 година, ако цената на руския нефт падне до 25 долара за барел и още повече.

Същевременно експертите от Citigroup предполагат, че и при цена на нефта от 35 долара за барел Русия ще изхарчи изцяло резервите си в юани тази година. Руското правителство би могло да попълни наново тези свои запаси, ако стойността на нефта надхвърли 60 долара, казват анализаторите.

Създаването на резервите

Путин прави китайския юан основна резервна валута след въвеждането на санкциите от Вашингтон и Брюксел, довели до замразяването на 300 милиарда долара валутни резерви на Руската централна банка. По думите на руския министър на финансите Антон Силуанов от всички валути на „приятелски страни" юанът „в най-голяма степен притежава характеристиките на резервна валута и достатъчна ликвидност на вътрешния валутен пазар". Но експертите смятат, че именно по този начин Русия може да изпадне в големи финансови затруднения, ако войната в Украйна се проточи.

Германският икономист Ерик Хонц е на мнение, че Русия се опитва да покаже на пазарите как рублата продължава да се конвертира в друга основна световна валута. Що се отнася до влиянието на Китай, руските продажби на юани влизат в „пряко противоречие" с усилията на Пекин да получи по-широко признание за валутата си за плащания по международни сделки, особено на стоковите пазари, смята Хонц.

Икономиките се сближават

На фона на войната в Украйна руската икономика се е сближила с китайската. Това се отнася най-вече за енергийните планове на Москва, предвиждащи увеличение на износа за Китай.

Двустранната търговия между Китай и Русия през 2022 година се е увеличила с близо 34,5 процента до рекордните 172,5 милиарда долара, а поставената цел до 2024 е обемът да достигне 200 милиарда.

Руският икономист Станислав Митрахович изброява трите основни риска, с които може да се сблъска Русия, ако започне да залага все повече на юана. На първо място руската финансова система не е добре приспособена и до голяма степен не е готова за проблемите, свързани с голямата зависимост от юана, казва той пред ДВ. На второ място курсът на юана се регулира от китайската държава, което може да превърне Русия в „заложничка на китайските интереси". И на трето място - юанът остава вързан към други световен валути, което означава, че Китайската централна банка може лесно да го девалвира за вътрешни цели.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


160
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
16
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Калеко Алеко.Икономиката на една страна не се крепи само на износа,а и на вътрешното потребление.Сега заради войната много заводи работят на три смени,безработицата пада,а покупателната способност се вдига.Мисли си за икономиката на Украйна щото пък нея ич я няма.Сега житото им се изкупува на безценица щото са на зор ,като и всичко друго.А пък тая година спада на реколтата,ще е около 65%.Само на издръжка от запад не става.Последия заем е при условие,че ще се плащат вноски по старите.
50
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не е само херсон, а и змийския остров и какво ли не. Бяха уж пред навлизане в Одеса , ама както им потопиха корабчето и избягаха и останалите. Вече няма техни кораби на 40 мили от Одеса
49
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хамериканския дефицит за 22г е 2000 милиарда долара.
48
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 57.И занел ли к'во стана сега.Руснаците там си обучават артилеристите по Херсон,а от няколко няколко месеца там си обучават и танкистите на Т-90М.Да свикват с техниката и новите уреди Нещо като реален полигон,ама реката ги дели.
47
11
 
14
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 1 година
Ами преди икономиката на раша се крепеше на доларите и еврата в касичката на бензиноколонката, а сега за да не потъне се е хванала за юана, хубаво е рашистанците да свикват с него, че скоро той ще им стане официална валута, а маскава ще се казва Чайнатаун ... !!!
46
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Англосаксонците се опитват да обединят запада срещу Китай. ЕС обаче едва ли ще ги подкрепи.
45
1
 
6
 
! Отговори
хаха преди 1 година
За цял месец се радваха на Херсон и после избягаха с 200
44
6
 
7
 
! Отговори
хаха преди 1 година
Преди 11 месеца бяха на 20 км от Киев , сега са на 320 , голям напредък , голямо нещо
43
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 49 Е кой пък е казал,че са искали да го направят.Виж,какви стана със Соледар дето си мислеха,че няма как да се превземе,а прави сметка само на украинските загуби техните няма значение колко са особенно,ако Украйна или запада го твърди.
42
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Китайският юан е валутата на бъдещето. Когато долара и еврото отдавна ще са се превърнали в безполезни хартийки
41
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дори и Кирчо ги направи на смешни. Изгони им 60 човека от посолството и както заплашваха така се скриха и сега не смеят да гъкнат, да не си замине и лелята
40
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 37 Вярно ли,а тия ракети колко пари струват и кой,ще ти ги даде.Щото една ракета Химарс дето без проблем се сваля е 200000 долара,а се оказва,че това което е пратено в Украйна,американците нямат възможност да го произведат за повече от година.С джавелин е още по-зле там пък им трябват 8 години да наваксат.
39
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А пък оня ден Bloomberg и от Международния Валутен Фонд казаха,че за 2023 руската икономика щяла да има по-голям ръст от тази на Италия и Великобритания,сега на кого да вярваш..тези икономисти малко приличат на тия дето казват времето по телевизията...
38
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
мега силата от 3 месеца не може да превземе бахмут. Досега само села и мариупол, а вече мина година и загубиха 100 хиляди. Ако беше толкова хубаво в Русия, нямаше да е пълно с руснаци в турция и сърбия в момента. Вучич беше казал, че имало над 300 хиляди поискали пребиваване за половин година
37
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Немците са повърхностни и европейските ценности са едно клише за тях, а виж руснаците са помагали много на китайците 50 те г. и сега пък е обратното. Тези неща не са разбираеми за немски бакали. Това не оправдава руската агресия, но и немците нямат дълбочина да решават такива конфликти!
36
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе ***, колко антируски статии на ден ви е нормата? От сутрин ги почвате от изгрев слънце, та и сега още пускате?! Колко трябва да напишете, за да ви платят бе? 50? 100?.. И така ли нищо друго, което става по света и у нас бе ви интересува бе?
35
6
 
7
 
! Отговори
... преди 1 година
както се казва рашистан става склад където Китайците си пазят и петрола и газа и въобще всичко! Но не вярвай китайците да купуват руския петрол на цена над 60$ просто няма как! Китайците не са толкоз "умни" като рашистанците! Но виж сега аз ако бях на НАТО щях да продължа войната 3-4г. при това щях да налагам и нови санкции 50$ за барел! Така и Китай ще спечели и рашистан ще загуби! :)))))) Но ращистан все забравя, че ВСВ САЩ им даваха всичко за фрона към 250млрд$ наляха! Но сега НЕМА! :))))))))
34
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 23 Хахахха...ти наред ли си с мозъка бе....то само с ядене не става Санчо
33
10
 
7
 
! Отговори
Обективен преди 1 година
Не знам кой крепи икономиката на Путин, но знам, че икономиката на евроджендърския съюз и ФАЩ я крепят скакалците и ***. Жалки смехурковци.
32
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 32.Долара не е вече основната валута в света и,ако той се вдига това не е добре за щатите.*** пример една американска кола струва 35000 докара,а една европейска и тя струва толкова в евро,ако курса на еврото и долара са равни американската никой няма да я купи.