Захарова: САЩ да признаят дали те взривиха газопроводите на „Северен поток“

Белият дом заяви, че публикуваната информация е "абсолютно фалшива"
8 фев 2023 20:28, Йоана Цонева
366
Захарова: САЩ да признаят дали те взривиха газопроводите на „Северен поток“
Снимка: БГНЕС

Руското министерство на външните работи заяви, че САЩ трябва да отговорят на въпроси за своята роля в подводните експлозии на газопроводите "Северен поток" миналата година, предаде "Ройтерс", съобщи БТА.

В свои коментари относно публикувана по-рано днес информация, че САЩ са замесени в експлозията, говорителката на руското външно министерство Мария Захарова призова Белия дом да коментира така представената информация. Агенция "Ройтерс" посочва, че не е успяла да потвърди информацията, публикувана в блога на американския разследващ журналист Сиймур Хърш, в която се твърди, че САЩ са замесени в експлозиите.

Белият дом заяви днес, че публикуваната от Хърш информация е "абсолютно фалшива и пълна фикция". Москва, без да предоставя доказателства, многократно е заявявала, че Западът е отговорен за експлозиите, които миналия септември засегнаха тръбопроводите "Северен поток" 1 и 2. Западни официални представители отрекоха обвиненията.

Още по темата
"Белият дом сега трябва да коментира всички тези факти", написа Захарова в своя публикация в "Телеграм", в която също така резюмира основните твърдения на Хърш за предполагаемото участие на САЩ. Разследващи от Швеция и Дания – в чиито изключителни икономически зони се случиха експлозиите – казаха, че взривовете са били в резултат на саботаж, но не посочиха коя страна смятат за отговорна. Москва заяви, че те "имат нещо за криене" и умишлено не позволяват на Русия да участва в разследването.

Строежът на "Северен поток" 2, който по проект щеше да удвои количествата газ, които Русия да може да изпраща директно в Германия, приключи през септември 2021 г., но газопроводът така и не заработи, след като Берлин отказа да го сертифицира само няколко дни преди Москва да изпрати войските си в Украйна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


366
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
5
 
4
 
! Отговори
До 13 преди 1 година
Понеже Венецуела има малко нефт по 10 цента на галон, та ще продава рашки на САЩ? Пии си лексотана и си легай
10
1
 
2
 
! Отговори
Ти го преди 1 година
Каза
9
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Психопатии... . .
8
38
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако са ги взривили еваларка! Рашка заслужава само ибанье
7
19
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Турски поток си работи добре, а Украйна не е взривила нейния и помпят. САЩ купуват руски нефт през Венецуела. Очевадно северния не е нужен на никой.
6
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да не бяхте спрели газа *** шекерова.
5
21
 
4
 
! Отговори
Обяснявам преди 1 година
Според достоверна информация САЩ са внушили на Пилат Понтийски да не отменя смъртната присъда на Христос, за да унищожат християнството, семейството и българщината.
4
27
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
САЩ да признаят, че са изпратили Тунгуския метеорит от тайна база на Марс.
3
8
 
18
 
! Отговори
Боби преди 1 година
Да.Тези са гадове.Утре и Москва ще взривят.
2
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А Норвегия потърква ръчички,д тяхна помощ ФАЩ се развихри.
1
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хърш има Пулицър? А за какво се дава тази награда? Защо сега да не е направил подобаващо разследване както преди го е вършил? Хърш не е като нашите ***, да пише каквото им се спусне отгоре. Между другото, защо не пуснете статия за неговото разследване? Колкото до САЩ, те няма да признаят, защото по закон на на ЦРУ е забранено да оповестява информация за операциите си.