Вълна от възмущение след речта на Роджър Уотърс пред ООН, в която оправда инвазията в Украйна

Той беше поканен да говори от Русия
Обновена: 9 фев 2023 22:37 | 9 фев 2023 18:56, Нели Христова
403
Вълна от възмущение след речта на Роджър Уотърс пред ООН, в която оправда инвазията в Украйна
Снимка: БГНЕС

Пред ООН звездата от Pink Floyd Роджър Уотърс отново заяви: Инвазията на Русия в Украйна е била "провокирана".

Той призова за прекратяване на огъня и осъди "незаконната" инвазия на Русия, но също така заклейми "провокаторите" на Запада, които според него са отговорни.

Украинският посланик Сергий Кислиця нарече речта на Уотърс "още една тухла в стената" на руската дезинформация.

Русия поиска от Уотърс да се обърне към 15-членния Съвет за сигурност след интервю за германски вестник, в което той похвали лидерството на Владимир Путин. 79-годишният певец обаче, който се появи с кучето си, изненада спонсорите си, като промени позицията си за войната.

"Нахлуването в Украйна от Руската федерация беше незаконно. Осъждам го най-категорично", каза той чрез видеовръзка. Но добави: "Освен това руската инвазия в Украйна не беше непровокирана, така че аз също осъждам провокаторите по най-категоричния възможен начин."

Вместо да представлява гледната точка на Русия, музикантът каза, че говори от името на "четири милиарда братя и сестри" - по-голямата част от населението на Земята.

"И така, какво имат да кажат безгласните милиони? Те казват благодаря, че ни чухте днес. Ние сме много, които не споделяме печалбите на военната индустрия. Ние не отглеждаме доброволно нашите синове и дъщери, за да осигурим фураж за вашите оръдия. Според нас единственият разумен начин на действие днес е да се призове за незабавно прекратяване на огъня в Украйна. Нито един повече украински или руски живот не трябва да бъде погубен, нито един, всички те са ценни в нашите очи", заяви той.

Посланикът на Русия в ООН Василий Небензя не обърна внимание на препратката на музиканта към незаконността на нахлуването. Дипломатът направи комплимент за неговия "много точен анализ на събитията" и повтори убеждението си, че Западът води война срещу страната му.

Заместник-посланикът на ООН за САЩ Ричард Милс каза: "Със сигурност признавам, че той има впечатляващи акредитиви като звукозаписен артист. Неговите квалификации да говори с нас като експерт по въпросите на контрола на оръжията или европейската сигурност ми изглеждат по-малко очевидни.“

"Иронично, ако не и лицемерно"

Кислица се позова на текстовете на Pink Floyd в отговора си, отбелязвайки, че групата някога е била забранена от Съветския съюз заради протест срещу нахлуването му в Афганистан през 1979 г.

"Иронично е, ако не и лицемерно, че г-н Уотърс сега се опитва да избели друго нашествие", казва Кислица. "Колко тъжно за бившите му фенове да го видят как приема ролята на още една тухла в стената – стената на руската дезинформация и пропаганда."

Президентът Путин многократно е обвинявал за нахлуването разширяването на НАТО и стремежа на Украйна да се присъедини към него. Но страните от Източна Европа се опитаха да се присъединят към отбранителния съюз като защитна мярка срещу Русия, докато Швеция и Финландия кандидатстваха за присъединяване едва след нахлуването през февруари 2022 г.

Представителят на Албания в ООН Ферит Ходжа отбеляза как бившите колеги на Уотърс са пуснали песен в подкрепа на Украйна миналата година.

Мненията им относно войната задълбочиха и без това дълбокия разрив между Уотърс и китариста на Pink Floyd Дейвид Гилмор.

В интервюто си за Berliner Zeitung Уотърс каза: "Намирам го за наистина, наистина тъжно. Това насърчава продължаването на войната. Pink Floyd е име, с което ме свързваха... Да свързвам това име сега с нещо като тази прокси война ме натъжава."

Преглед на тъмната страна на луната

В отговор на това изявление и изявленията на Уотърс за Израел през последните години, съпругата на Гилмор, Поли Самсън, написа в Twitter тази седмица, че Уотърс е „апологет на Путин“, както и „антисемит до сърце“.

Гилмор подкрепи изявлението на съпругата си, добавяйки: "Всяка дума е очевидно вярна".

Уотърс нарече коментарите на Самсън "подпалващи и изключително неточни" и каза, че ги опровергава "напълно".

В по-нататъшно влошаване на отношенията Уотърс каза пред Telegraph, че е презаписал емблематичния албум на Pink Floyd от 1973 г. The Dark Side Of The Moon, за да го вземе обратно от старата си група.

"Написах Тъмната страна на Луната", каза той. "Нека се отървем от всички тези "ние" глупости. Разбира се, ние бяхме група, бяхме четирима, всички допринесохме, но това е мой проект и аз го написах."

Според официалните надписи на албума, Уотърс е написал всички текстове и е допринесъл с музика към пет от 10-те песни. В интервюто си за Telegraph музикантът разкъса колегите си от групата, включително покойния кийбордист Рик Райт, твърдейки, че те "не могат да пишат" текстове.

"Е, Ник Мейсън, никога не се е преструвал. Но Гилмор и Рик? Те не могат да пишат песни, няма какво да кажат. Те не са артисти. Нямат идеи - нито една помежду си. Никога не са имали и това ги подлудява."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


403
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
213
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Стойнс >>>> Бийтълс ... ама Флойд is king!
212
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Егати, вече никой няма право на мнение различно от наложеното." Always has been ... Виж кои години пише музикта си ... Просот мина малко време, енди, дето раснаха нея, реши да ни убеждават, че те не били такива (ако Сийке ...) и лавираха, малко по-различно от предните. А сега - хипенцата и рокаджийчетата от 70-те и 80-те, дето бяха бунтарчета, са мега ... диктаторчета. Поне такива, като Сунат и Трюдо не ми се правиха на мдоери, ами от малки са си били циции.
211
7
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всички мн възмутени, ама когато us напада мирни страни - н1ма проблем.
210
6
 
27
 
! Отговори
взвд преди 1 година
РОДЖЪР е един свестен човек между западните ***
209
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Има и обратна вълна, доооста по-голяма.
208
12
 
5
 
! Отговори
Сата НАТО преди 1 година
БАРД, кво да го прайш... Не вервам некога да е клал прасе.За него труповете и кръвта по фронтовете са само картинки от таблета.
207
31
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тъжно! И него го гепи деменцията.
206
32
 
15
 
! Отговори
Русомраз преди 1 година
Роджър, Роджър... Никога не е късно да станеш за резил ...
205
8
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Уотърс ,и той стана лош,лош понеже не е лицемер.
204
8
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Егати, вече никой няма право на мнение различно от наложеното. То тази демокрация се оказа по-тоталитарна и от социализма.
203
34
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Антисоросоид Докато има и3poди като Путин войните никога няма да свършат.
202
6
 
20
 
! Отговори
Антисоросоид преди 1 година
Дежурния соросифилистик с едни и същи сороски антируски опорки шизотрола за сребърници си продаде душата на дявола!
201
6
 
50
 
! Отговори
Антисоросоид преди 1 година
Браво здравомислещ интелигентен човек, който знае от къде идва злото, Хенри Форд : Ликвидирайте 50-те най богати евреи и войните ще спрат!
200
39
 
8
 
! Отговори
ха-ха-ха преди 1 година
Още една русофилска тухла в стената. Лошото за русофилщината е че тая стена накрая падна.
199
9
 
49
 
! Отговори
стига бе преди 1 година
Аз не разбрах къде е вълната от възмущение?! Некъв албанец, украинец и некво замче американско не харесали истината казана от Уотърс. Много им здраве.
198
10
 
38
 
! Отговори
Теодоро преди 1 година
Прав си е човека!! Казва истината в най чист вид. Другото е лицемерие..и невежество.СЛАВА НА РУСИЯ
197
34
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Роджър Уотърс е преброил 4 милиарда русофили на земята. Напълно откачен човек.
196
36
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В Пинк Флойд никой не харесва надувката Роджър Уотърс. Между впрочем той мрази всички. Досега има само един човек който е бил харесван от Уотърс и това е покойният Сид Барет, който е бил абсолютен талант и не е обръщал никакво внимание на Роджър. Може би за това Роджър се е мъчел всякак да привлече вниманието му и да бъде харесан от Сид Барет. Даже Уотърс му е посветил специално на него песен Shine On You Crazy Diamond за която Сид Барет е казал че не му харесва защото звучи старомодно.
195
13
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Войната отдав а де приключила и 100ци хиляди уйраинци нямаше да загубят живота си, ако сащ не ги насилваха да воюват. Всички оръжия изпратени в украйна са след натиск от сащ. Те са директно отговорни за 100ци хиляди смърти
194
10
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хората са два вида: ваксинирани и харесващи Пинк Флойд.