22 г. затвор за бивш руски губернатор за убийства на конкуренти

Поддръжниците му – линията му беше твърде независима от Москва
10 фев 2023 18:00, Елка Василева
14
22 г. затвор за бивш руски губернатор за убийства на конкуренти

Магистрати от град Люберци край Москва осъдиха на 22 години затвор бившия губернатор на руския Хабаровски край Сергей Фургал, признат от съдебни заседатели за виновен в организиране на убийства и в опити за убийства на предприемачи през 2004-2005 г., предаде ТАСС.

Още по темата
Арестуван през юли 2020 г., Фургал ще излежи остатъка от наказанието си в лагер със строг режим, постанови съдията Генадий Цой.

Бившият помощник на ексгубернатора - Андрей Карепов, получи присъда от 21 години затвор, а бизнесменът от Хабаровск Андрей Палей – 17 години затвор. Те бяха съдени за убийства на конкуренти на Фургал. Подсъдимият по същото дело Марат Кадиров, работил в охраната на летище Менделеево в град Южнокурилск – 9 години и половина.

Арестът на Фургал провокира вълна от големи протести в Хабаровския край. Десетки хиляди местни жители в продължение на седмици излизаха на улиците, за да изразят подкрепата си за него. Поддръжниците му твърдят, че обвиненията срещу него са политически мотивирани и че той е наказан за това, че е възприел линия, която е твърде независима от тази на Москва.

Фургал в качеството си на кандидат на Либерално-демократическата партия на Русия изненадващо спечели изборите за губернатор на Хабаровския край през 2018 г. Тогава той победи кандидата на управляващата руска партия "Единна Русия" в момент, в който жителите на района бяха недоволни от действията на централната власт, отбелязва Ройтерс.

Руският президент Владимир Путин отстрани Фургал от губернаторския пост броени дни след ареста му през 2020 г., като заяви, че вече му няма доверие. (БТА, Андрей Шарков/Божидар Захариев)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
0
 
! Отговори
паднал от прозореца преди 1 година
и Путин си избива опонентите.. ще има ли затвор или ще чакаме Хага.
12
0
 
1
 
! Отговори
Ех таз Русия бе преди 1 година
Все едно да се съешат мексиканска, турска и индийска сапунка и да имат хлапе
11
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма да излежи присъдата! Я ще получи инфаркт,я ще падне от стълбище или прозорец или ще се запали с цигара, докато спи:-))
10
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На този му скриха шапка! Цялата област и население излязоха на протести в негова защита,обаче Кремъл хитро остави вълнението постепенно да замре и елиминира Фургал.Губернаторът не беше от управляващата "Единна Русия" на Путин,там е заровено кучето!В Сибирските и Приморски райони има още подобни случаи,в които независими кандидати бяха "отказани" от надпревари за депутати,кметове и местно управление!
9
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Никой губернатор не влиза в затвора в Русия за убийство, явно е ядосал някой с голяма власт и са го нахендрили.
8
1
 
4
 
! Отговори
Мдаа преди 1 година
Такава е цялата Путинска шайка, само че тия го правили твърде явно !
7
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За убийства на конкуренти Путин трябва да е осъден на 220 години затвор.
6
3
 
2
 
! Отговори
Minas Morgul преди 1 година
Може и да не е вярно, но фактът че е спечелил вместо кандидата на Путин вече го прави престъпник. Поне според ценностната система на opkume.
5
3
 
6
 
! Отговори
Германец преди 1 година
Руский мир, сър...
4
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
губернаторите на всички области са един дoл дренки. централната власт не може да ги контролира.всички с нетърпение очакват края на режима за да обявят "народни републики" по области. армията от новобранци ще се разбяга, полицията ще се покрие, най-силните войскови части с читави командири ще се укрепят в казармите си а навън ще е хаос.
3
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И днес губернаторът на Хабаровския край е от Либерално-демократическата партия на Жириновский.
2
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В България също не се спазва ЗАКОНА за Защита на Конкуренцията. Масово монополите работят на черно с колективни договори, липса на открити търгове. Дружество Топлофикация е едно от тях. Протекцията на държавата е очевидна. На ниско ниво никои неспазва работно време.
1
4
 
2
 
! Отговори
На запад норма преди 1 година
Този метод на запад е норма а за Русия - новина. Така е устроен света за такива "бизнес похвати". Не се чудете!