Русия ще намали добива на петрол с 500 000 барела от март

Санкциите на ЕС принудиха страната да търси нови пазари
10 фев 2023 21:00, Анисия Иванова
51
Русия ще намали добива на петрол с 500 000 барела от март
Снимка: БГНЕС

Русия планира да намали производството на петрол през март с 500 000 барела на ден в отговор на западните ценови ограничения, заяви заместник министър-председателят Александър Новак, предава Bloomberg.

Русия неколкократно намекваше за ответното съкращаване на добива, което е еквивалентно на около 5% от произведеното в страната през януари, откакто Европейският съюз и Г-7 започнаха да обсъждат ограничаване на цените на руския износ. Този ход заплашва да поднови сътресенията на петролния пазар, който иначе прие с лекота забраните на ЕС за внос на руски петрол по море.

Цените на суровия петрол скочиха при новината, като сортът Brent компенсира по-ранните си загуби и поскъпна с 2% до 86,50 долара за барел към 8:50 ч. в Лондон.

"Русия смята, че механизмът за ограничаване на цените на руския петрол и петролни продукти е намеса в пазарните отношения и продължение на деструктивната енергийна политика на колективния Запад", заяви Новак в изявление в петък. Намаляването на производството през март ще осигури "възстановяване на пазарните отношения".

Стъпката на Москва задълбочава съкращаването на производството с 2 млн. барела на ден, обявено в края на миналата година от ОПЕК+, която Русия ръководи заедно със Саудитска Арабия. На заседание на комитета по-рано този месец министрите от групата не сметнаха за необходимо да променят производствения си лимит, който е в сила до края на 2023 г.

След налагането на забраните за внос в ЕС и на ценовия таван "повечето наблюдатели очакваха известна загуба на добив и Москва може би просто се опитва да представи задължителното съкращение като доброволен политически избор", каза Боб Макнали, президент на Rapidan Energy Group и бивш служител на Белия дом. "Съмнявам се, че партньорите на Русия от ОПЕК+ са били изненадани и не очаквам, че намаляването на доставките ще промени тяхната политическа позиция  да не променят добива".

Към настоящия момент Русия е в състояние да продава своите количества петрол на външните пазари, но не желае да се придържа към ценовите ограничения, наложени от западните държави, каза Новак. "При вземането на по-нататъшни решения ще действаме въз основа на това как се развива ситуацията на пазара", каза той, цитиран от Bloomberg TV Bulgaria.

През последните месеци приходите на Москва от продажба на петрол претърпяха удар. Най-големият фактор за това е спадът от юни насам с около 40 долара за барел суров петрол сорт Brent. Отстъпката, с която се търгува суровият петрол Urals - основният експортен сорт на Русия - спрямо международния бенчмарк, също се увеличи, тъй като забраната за внос от ЕС и ограниченията на цените от Г-7 принудиха страната да търси нови пазари и алтернативни методи за доставка.

Въпреки това руският добив е изненадващо устойчив. След като през април достигна най-ниското си ниво след инвазията от 10,05 млн. барела дневно, руското производство на петрол се възстанови до около 10,9 млн. барела дневно в края на 2022 г. То остана близо до това ниво през януари, въпреки че на 5 декември влезе в сила забраната на Европейския съюз за внос на почти целия петрол от Русия по море.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
местим на русия ше и замръзнат находищата явно и китай не им копува бе ще ядът мумията на ленин скоро
37
3
 
4
 
! Отговори
Крим не е руски преди 1 година
Путин си вкара автогол.. Европа се отказва от руските горива и Путин няма на кой да продава..ха.ха.ха Европа дали измръзна без руски газ..хфа.ха ха
36
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За един продавач най-лошото е да загуби редовните и платежоспособни купувачи. Рационално поведение от руснаците не чакайте. Те имат имперски инат в изобилие. Те останаха последната колониална империя в света. Време й е да се разпада. Няма да е бързо, няма да е без големи сътресения, няма да е безкръвно, но е неизбежно.
35
5
 
8
 
! Отговори
Дежа ву преди 1 година
Нали ни плашеха със спиране на газа и какво....оная от подкрепа дето с пяна на уста, уста която явно за друго повече се използва къде е? Искам пак да ми цивилизация колко лошо ще стане.....къде си ,*** изплюй си онова и си кажи,къде си?
34
3
 
4
 
! Отговори
Антипутиноид преди 1 година
До 29. И като ни секнат, на кой ще продават? Ще си прехвърлят петрола от един производител на друг ли? По-добре не ги мисли тея теми ако те притесняват.
33
10
 
12
 
! Отговори
Твърдо съм убеден преди 1 година
Колкото и да се напъва, руша вече е аут. Напъните на лилипутин може да доведат до нещо друго (свързано с кафяв цвят по бельото), но не и до успех! Дори Китай не счита блатная за фактор, а само като килер, откъдето да си взема почти без пари това, което му трябва.
32
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тая мома, дето е копи-пейстнала и минала през гугъл преводач статията, идея си няма какво всъщност е написала. Нищо, има "Русия", "намали" и "петрол". Сигурно ще и се зачете.
31
2
 
4
 
! Отговори
Финансов(o) boss преди 1 година
Оня ден ви казах че ще има нови цени на бензина и няма да са по-ниски
30
5
 
9
 
! Отговори
Аз да ви кажа преди 1 година
САЩ с колко барела дневно намалиха добива след като спряха шистовия добив и затвориха кладенците? От много години се тиражира тезата че си пазят ресурсите, а истината е че отдавна пресушиха петролните полета но гледат да не се разчува.
29
11
 
10
 
! Отговори
Така е .. преди 1 година
Ами като няма къде да го продадат.Проблемите на Русия тепърва започват.Мрачно бъдеще.Европа и Украйна ще се оправят, Русия не.
28
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
костя копейкин ще полу4и 50% по малко рубли и общо взето толкова ни засяга
27
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Антипутиноид - Мене ме притеснява, сега, особено като огормната част от леснодостъпния петрол е към БРИКС, да не би, един ден просот да ни секнат.
26
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 29 - Ами трбява да ни се покаже, че видиш ли, санкциите, котио ни наложиха, да налагаме над Русия, дават ефект.
25
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво толкова се вълнуват Русия какво ще намали или какво ще увеличи, нали не искат вземане даване с тях, какво само ги надничат, всеки да си живее неговия живот.
24
6
 
15
 
! Отговори
АбдокодирХоджибобоев преди 1 година
Стъпката на Москва задълбочава съкращаването на производството с 2 млн. барела на ден, обявено от ОПЕК+, която Русия ръководи заедно със Саудитска Арабия. Русия не желае да се придържа към ценовите ограничения, наложени от западните държави, каза Александр Новак. Всички тези действия на Москва най-вероятно ще доведат до цена на петрола надвишаваща $100.
23
6
 
16
 
! Отговори
Антипутиноид преди 1 година
Колко експерти по икономика има в тея коментари, направо да се бяхте понапънали да решите някой и друг световен проблем. Петрола и да го мислите, и да не го мислите, ще си тече и без вас. През Индия и Китай, Руския петрол пак до Европа ще стигне. Само че Путин ще го продава на половин цена, а в Европа ще си е както преди. Нека захлебят и други държавици с ресурси. А Европа щеше да замръзне без великия руски газ?
22
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да не забравите - Русия скоро ще и свърши дизела за тановете и камионите ...
21
10
 
27
 
! Отговори
Виж подзаглавието преди 1 година
Истината е че Европа купува много по скъпи горива вече....А за Русия, въобще не берете грижи. Светът е гладен за ресурсите на Русия. И света съвсем не е само Европа.
20
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия може да прави каквото си иска. По-малко петрол ще дава за същите пари, даже и повече.
19
8
 
24
 
! Отговори
ОФчо преди 1 година
Руснаците ще си намерят други пазари за Нефта, а ЕС нефт от други доставчици, но на много по-високи цени. Кой ще е печелившият всички се досещат с изключение на евро "Комисарите" от Брюксел!