Русия ще намали добива на петрол с 500 000 барела от март

Санкциите на ЕС принудиха страната да търси нови пазари
10 фев 2023 21:00, Анисия Иванова
51
Русия ще намали добива на петрол с 500 000 барела от март
Снимка: БГНЕС

Русия планира да намали производството на петрол през март с 500 000 барела на ден в отговор на западните ценови ограничения, заяви заместник министър-председателят Александър Новак, предава Bloomberg.

Русия неколкократно намекваше за ответното съкращаване на добива, което е еквивалентно на около 5% от произведеното в страната през януари, откакто Европейският съюз и Г-7 започнаха да обсъждат ограничаване на цените на руския износ. Този ход заплашва да поднови сътресенията на петролния пазар, който иначе прие с лекота забраните на ЕС за внос на руски петрол по море.

Цените на суровия петрол скочиха при новината, като сортът Brent компенсира по-ранните си загуби и поскъпна с 2% до 86,50 долара за барел към 8:50 ч. в Лондон.

"Русия смята, че механизмът за ограничаване на цените на руския петрол и петролни продукти е намеса в пазарните отношения и продължение на деструктивната енергийна политика на колективния Запад", заяви Новак в изявление в петък. Намаляването на производството през март ще осигури "възстановяване на пазарните отношения".

Стъпката на Москва задълбочава съкращаването на производството с 2 млн. барела на ден, обявено в края на миналата година от ОПЕК+, която Русия ръководи заедно със Саудитска Арабия. На заседание на комитета по-рано този месец министрите от групата не сметнаха за необходимо да променят производствения си лимит, който е в сила до края на 2023 г.

След налагането на забраните за внос в ЕС и на ценовия таван "повечето наблюдатели очакваха известна загуба на добив и Москва може би просто се опитва да представи задължителното съкращение като доброволен политически избор", каза Боб Макнали, президент на Rapidan Energy Group и бивш служител на Белия дом. "Съмнявам се, че партньорите на Русия от ОПЕК+ са били изненадани и не очаквам, че намаляването на доставките ще промени тяхната политическа позиция  да не променят добива".

Към настоящия момент Русия е в състояние да продава своите количества петрол на външните пазари, но не желае да се придържа към ценовите ограничения, наложени от западните държави, каза Новак. "При вземането на по-нататъшни решения ще действаме въз основа на това как се развива ситуацията на пазара", каза той, цитиран от Bloomberg TV Bulgaria.

През последните месеци приходите на Москва от продажба на петрол претърпяха удар. Най-големият фактор за това е спадът от юни насам с около 40 долара за барел суров петрол сорт Brent. Отстъпката, с която се търгува суровият петрол Urals - основният експортен сорт на Русия - спрямо международния бенчмарк, също се увеличи, тъй като забраната за внос от ЕС и ограниченията на цените от Г-7 принудиха страната да търси нови пазари и алтернативни методи за доставка.

Въпреки това руският добив е изненадващо устойчив. След като през април достигна най-ниското си ниво след инвазията от 10,05 млн. барела дневно, руското производство на петрол се възстанови до около 10,9 млн. барела дневно в края на 2022 г. То остана близо до това ниво през януари, въпреки че на 5 декември влезе в сила забраната на Европейския съюз за внос на почти целия петрол от Русия по море.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
4
 
20
 
! Отговори
Банкеръ преди 1 година
Когато имаш ресурси и нужда от добиването им ги добиваш.Когато няма къде да ги реализираш на цена,която те устройва спираш добива.Ресурсите обаче си стоят няма да изчезнат или да се преместят при тези,които се облизват.Някои се радват,че ще плащат по скъпи горива.Все пак сме Европейци и ще си купуваме петрол няма значение от къде.
17
6
 
14
 
! Отговори
Предложение преди 1 година
Русия е 150 милиона души. Имат много реки и морета. Значи, ако всеки руснак отиде и хване по една голяма риба, това са 150 милиона риби. Във Фантастико гръцките риби са по 20 лева. Значи, като продадат 150 милиона риби във Фантастико, това са 3 милиарда лева! Ей така, за нула време. Защото всеки руснак може да хваща по една риба набързо, сутрин преди работа. Ще стане един час по-рано, но то тъкмо е здравословно. По 3 милиарда на ден - това е повече от трилион годишно отгоре!
16
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Путин днес е забелязан да излиза от бункера. Посетил в външния kлoзeт на 250 метра и се е върнал.
15
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Банановата имперойка - на-гриз-ва дрръ-вцето :)
14
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хаха :) ми то никой не го иска и без това. Е, Китай и Индия които го купуват под себестойност щото иначе лооошо. Вече нещата започват да се избистрят. Бюджетът за 2023 на РФ е на 67% изхарчен (данни от руското министерство на финансите), а е Февруари (дори не е изтекъл) Когато числата говорят
13
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия ще намали добива на петрол, каза още през миналата година Александр Новак.
12
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ха гледай ти , е защо така ще намаляват добива , нали санкциите не работели, хм странна работа :) !?
11
14
 
11
 
! Отговори
Колективен запад преди 1 година
Ще ви смач-каме сибирската империйка като ф-а-с . Вие сте икономическо джудже , износител на ресурси от третия свят , с технологии от преди 70 г.
10
12
 
9
 
! Отговори
Сержант преди 1 година
До 1 година, Путин е вън от играта, и всички тези жертви, щ еса на неговата глава.
9
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 8 Туристи ли ще изнася?
8
11
 
9
 
! Отговори
Силиций преди 1 година
Коментара на Нане с нецезурния език стои а моя е изтрит? Какво толкова казах? Руснаците ще шмъркат термобарични газове отделени от мен след определени храни? Сега нали гризкат термобарични гранати произведени в Арсенал и ВМЗ Сопот, трябва да свикнат докато им предоставя моите услуги.
7
5
 
7
 
! Отговори
Ракетен Пекоч преди 1 година
Вместо 500 хил барела ще пратят на геiропа 700 хил барела пiкня и 400 хил ракети!!! ))))))
6
12
 
7
 
! Отговори
Патриот преди 1 година
Русия освен петрол има и други природни ресурси - има литий, туристи и риба. Пак ще изнася много продукти.
5
6
 
11
 
! Отговори
Путинкин преди 1 година
Браво. Ще ядат трева....нищо не дали на човечеството, никому не нужни са. Довиждане
4
6
 
9
 
! Отговори
Космонавт преди 1 година
До Нане Ще се придвижвам с рикша, скоро ще има много руснаци желаещи да я дърпат :)) Ако искаш и ти може да подърпаш...
3
20
 
15
 
! Отговори
Нане преди 1 година
Ми очаквайте около 5 лева цени на дизела... За газта, ще пърдите на воля... ===))) още слушайте фондорлайното....
2
10
 
19
 
! Отговори
Космонавт преди 1 година
Да продават на Марс, русофилите ще мъкнат на гръб до там, само Путин да нареди.
1
14
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Навремето Рейгън беше казал, че ще ги накара да си ядат пушките. Сега дойде време да си пият петрола и да и шмъркат газа.