Пригожин: Русия трябва да превземе Бахмут, рано е да се каже, че сме близо

Пълното превземане е стратегически важно
11 фев 2023 08:10, Йоана Цонева
355
Пригожин: Русия трябва да превземе Бахмут, рано е да се каже, че сме близо
Снимка: БГНЕС

Ръководителят на руската наемническа група "Вагнер" Евгений Пригожин заяви, че руските сили трябва да превземат стратегическия украински град Бахмут, за да продължат военната си кампания, но че срещат ожесточена съпротива от страна на Украйна.

В рядко срещано интервю, публикувано в петък пред руски военен кореспондент, Пригожин заяви, че Русия трябва да определи ясни цели в почти едногодишната си война срещу Украйна, а именно да установи твърдо присъствието си в Източна Украйна или да продължи напред, за да завладее по-голяма част от страната. Според него пълното завземане на Бахмут е от ключово значение за тези планове, предаде "Ройтерс".

"Бахмут е необходим, за да могат нашите войски да действат удобно", каза Пригожин.

"Защо я наричат месомелачка? Защото украинската армия изпраща все повече и повече подразделения".

Наемниците на Вагнер, много от които са призовани от затворите в Русия, изиграха голяма роля във войната в Украйна, особено миналия месец, когато превзеха град Соледар, близо до Бахмут - градът, който издържа месеци на сражения и бомбардировки и е известен и на двете страни като "месомелачката".

"Вероятно е твърде рано да се каже, че сме близо", каза началникът на 'Вагнер' за превземането на Бахмут.

"Има много пътища навън и по-малко пътища навътре. Украинските войски са добре обучени, и като всеки голям град е невъзможно да го превземем откъм главата. Ние се справяме много добре", добави той.

"Първо трябва тихо да превземем Артьомовск, а след това ще можем да кажем на висок глас, че сме го превзели", добави той, наричайки Бахмут с името от съветската епоха, използвано от Москва.

Министерството на отбраната на Обединеното кралство заяви, че силите на "Вагнер" изглежда са напреднали от вторник на 2 до 3 км северно от Бахмут - бърз напредък в битка, в която фронтовите линии почти не са се движили от месеци. То заяви, че бойците на "Вагнер" вече заплашват главния западен път за достъп до Бахмут, въпреки че украински военен анализатор заяви, че доставките все още преминават през него.

Британското министерство съобщи също, че руските сили са постигнали известен напредък в близост до Вухледар - украински бастион, който е бил свързващо звено между южния и източния фронт. Но добави, че ограничените руски успехи там вероятно са били на висока цена, включително поне 30 бронирани машини, изоставени при едно неуспешно нападение.

Пригожин заяви също, че боевете за превземането на Соледар, предприети след неуспеха при превземането на Бахмут, са сравними с шестмесечните сражения, необходими на съветската армия, за да превземе Сталинград по време на Втората световна война. Пригожин остро критикува неуспехите на редовната руска армия в настъплението ѝ в Украйна и влезе в публичен спор с кремълските командири, когато заяви, че битката за Соледар е водена изключително от неговите сили "Вагнер", след като редовната армия е извоювала победата.

Още по темата
В коментарите си, очевидно насочени към руското отбранително ведомство, през януари Пригожин се оплаква от "вътрешни борби, корупция, бюрокрация и чиновници, които искат да останат на постовете си", както и от това, което нарича постоянни опити да се "открадне победата" от Вагнер.

През януари Съединените щати официално определиха групата "Вагнер" като "транснационална престъпна организация", а Европейският съюз обвини силите на "Вагнер" в нарушаване на правата на човека, включително в изтезания и извънсъдебни убийства в Украйна, Сирия, Либия, Централноафриканската република, Судан и Мозамбик.

Военният анализатор Олех Жданов заяви, че ситуацията около Бахмут вероятно остава най-трудната, с която се сблъскват украинските сили, тъй като Русия разполага все повече наборни войници, които да окупират града.

"Районът южно от Бахмут е много труден сектор", каза Жданов в онлайн интервю.

"А самият град остава най-горещата точка на фронта в момента", каза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


355
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
230
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 242.И каква точно провокация,да се навреди на кой,на Украйна ли? Какво точно има Украйна,което Русия да няма,въглища ли газ ли нефт ли?
229
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Цъ.Както се водят действията,загуби ще има много повече Украйна.Първо Руснаците си работят с,артилерия и напредват бавно,но то при тая гъстота на населените места,не става и по друг начин,а украинците са принудени или да отстъпят или да щурмуват.Е те го правиха почти цяла седмица в района на Кременная и резултат никакъв само загуби.Това никой не го казва,че цяла седмица атакуват с до батальон на ден(около 800-900) войници и даже вече и не могат щото загубиха доста.
228
3
 
4
 
! Отговори
До 237 преди 1 година
А ти защо мислиш, че това не е провокация от руска страна, за да имат повод за последвалата ескалация? Не го изключвам. Хитлер облече еврейски затвортици в полски униформи и ги накара да нападнат Германия, за да има повод да нахлуят в Полша. Не вярвам на никого вече!
227
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 239.Точно така е някой не го разбират и приемат всичко буквално.Има си игра и тая игра се определя от целите,които се поставят,а не е до един град или до едно село,както някой го разбират.
226
3
 
7
 
! Отговори
Цъ преди 1 година
Руснаците искат р. Днепър да е новата източна граница на Украйна. Ще се дадат много жертви и от двете страни. Лошо:(((
225
1
 
14
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Военните никога няма да тръгнат да казват по медиите какви са плановете и какви са планираните времеви диапазони. Ако някой военен каже по медиите, че мунициите им са на привършване в дадена точка, най-вероятно е точно обратното.
224
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До пияния мистик.Пропускаш обаче 2013г Майдана на,които почнаха да крещят,че ще бесят рускоговорящите.После в Одеса същите дето крещяха запалиха живи хора,а после в Мариупол нахлуха въоръжени с БМП-ТА срещу цивилни същите тя,които се наричаха Национална гвардия,ама им плащаха олигарси,а Киев мълчеше.Е.ти кажи тая държава,държава ли е щом всеки си прави,каквото си иска.
223
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 232.Само ти не си разбрал,че войната е между Русия и запада и Украйна изобщо никой не я брой.
222
7
 
12
 
! Отговори
пияница мистик преди 1 година
До Анонимен 230 === Леле, ти да видиш :))) Защо преди 2014 нямаше никакви мински споразумения, Украйна живееше в мир и любов и нямаше самоопределящи се като руснаци??? После дойдоха съветските "освободители", завзеха Крим и пратиха зелени човечета в Донбас да се бият с украинската армия. И всичко е обвито в лъжа, за закърнели мозъци като твоя, защото украинците изгониха марионетката Янукович и искаха да са с ЕС и НАТО
221
4
 
8
 
! Отговори
До уточнение преди 1 година
Ааа путинар си! Нема да ми се правиш а путинара е продажник на България който НЕ знае и НЕ може, но пък ЛЪЖЕ, та ЛЪЖЕ! Та вие нали вече 201 път превземате Киев! Даже щяхте и до стоунхендж да стигате! А види се, че за вас 10 дни се равняват вече на година!
220
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Артьомовск на практика е вече обкръжен, силите на режима в Киев нямат никакъв шанс да задържат града.
219
6
 
10
 
! Отговори
До Paul Jawin преди 1 година
Така де така, това вече 2 месеца го прави и сека седмица го превзема! И сега явно още малко и ше го превземе! Но той спазва вашта путинарска мантра ние Украйна ще я превземем за 10 дни и вече година така! :))))))))))))))))))) Та и той така! :)))))))))))))))))
218
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Резников заяви, че очаква руската офанзива да дойде едновременно от изток и от юг - от Запорожие на юг и в Донецк и Луганск. В навечерието на основните настъпателни действия руските сили са тествали пет точки по протежение на фронта, според Генералния щаб на Украйна на брифинг във вторник. От там заявиха, че руските войски са се прегрупирали на различни участъци от фронтовата линия и са провеждали атаки край Купянск в Харковска област и Лиман, Бахмут, Авдийвка и Новопавливка в източната част на Донецк.Войната с комбинирани оръжия
217
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
до 227 пияница мистк - по съветско време се издаваха в украйна много книги на украински еик. имам една позната, завършила украинска филология в съветския съюз и тя преведе много украински книги. въпросът е че в източна украйна мнозинството от населението е руско и искат да го асимилират. ако украйна беше изпълнила минските спорауменоия нямаше да има война
216
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До пияния мистик.Е щом не искаха да се дава автономия на Донецк и Луганск сега ще загубят още.Пък чакай ти запада да ти помага със всичко налично което има щото си убав.
215
8
 
8
 
! Отговори
E преди 1 година
До пияница мисткТе украинците си говорят на руски и без това. И никой не ги кара. Тези в България до сега не съм ги чул да говорят украински. Всички говорят руски. Явно това искат
214
14
 
10
 
! Отговори
уточнение преди 1 година
Дано руснаците да се спрат до Киев.Защото след това ще се наложи евроджендитата и нашите продажни политици/краварофили да пеят с пълно гърло "Катюша".Солист отново ще бъде Паасито , а вокали-Плювню ,Агов и Инджев.
213
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Ха ха вярно ли така става.Що Украйна вече няма танкове.пък и тия западните кога ще дойдат и колко броя ще бъдат Чалънджър британците не искат да се разполага в горещи точки на бойни действия Леопарда повечето стари,А Ейбрамс към края на годината евентуално.И като си ги разпукал що всички твърдят,че Украйна е дала около 10 пъти по-големи загуби.
212
8
 
13
 
! Отговори
пияница мистк преди 1 година
До анонимния глyпak 218 === Цитиpaм му проcтотията: "Ами вместо да дават фира на фронта, да свалят Зеленски и войната ще спре. Просто трябва да престанат да слушат САЩ"...Брей, че лесно било. Тц-тц-тц... Украинците просто трябва да се предадат на агресорите, дето ги нападнаха, за да могат да им унищожат културата и нацията, да ги задължат да говорят съветски, да им изгорят книгите и да им избият войниците, че са нацисти и да им завладеят държавата, като я обявят за част от СССР. Лесно било :)))
211
3
 
10
 
! Отговори
бай Гошо преди 1 година
да де, ама всъщност никой няма да атакува Бахамите- само ще ги обкръжат,както Мариупол,и ще ги изтребват систематично с артилерия,термобари и фосфор.. вече добре тренирано.И пак,след месец,всичката оцеляла укронацистка и наемническа сгaн ще изпълзи с гордо вдигнати бели парцали...и ще се отправи към пленническите лагери.Това е положението. Само че този път броят им май ще е значително по-малък, като се има предвид как действа Вагнер, и особено след укро-видеата с разстрелване на пленени руснаци