Дезертьори има и в Украйна, моралът в украинската армия спада

Наказанията за своенравни военни бяха увеличени
6 фев 2023 20:00, Нели Христова
513
Дезертьори има и в Украйна, моралът в украинската армия спада
Снимка: БГНЕС

Президентът Володимир Зеленски отказа да наложи вето на нов закон, който засилва наказанията за своенравни военни,  отхвърляйки петиция, подписана от над 25 000 украинци, които твърдят, че е твърде суров.

"Ключът към боеспособността на военните части и в крайна сметка към победата на Украйна е спазването на военната дисциплина", каза Зеленски в писмения си отговор на петицията.

Украинските войници изумиха света със своята издръжливост и успехи на бойното поле, издържайки едногодишна атака на руските войски. Но сред силите на Киев, съставени предимно от новобранци без предишен военен опит или обучение, някои се борят да се справят. Има такива, които са се бунтували срещу заповедите на командирите, напивали са се или са се държали лошо. Други, с изчерпване на боеприпаси и морал, са избягали, за да спасят живота си, напускайки позициите си.

В стремежа си да приведе силите си в съответствие, през януари Зеленски подписа в сила наказателен закон, който въвежда по-сурови наказания за дезертьори и своенравни войници и ги лишава от правото им на обжалване.

Законът цели уеднаквяване и затягане на последиците от нарушаване на правилата, подобряване на дисциплината и бойната готовност на военните части. Неподчинението ще се наказва с пет до осем години затвор, вместо предишните две до седем. Дезертиране или неявяване на служба без уважителна причина до 10 години. Заплахите към командирите, консумацията на алкохол, разпитите на заповеди и много други нарушения също ще бъдат разглеждани по-сурово, потенциално със затвор. Тези, които са нарушили тези правила в миналото, може да са се измъкнали с изпитателен срок или лишаване от бойните си заплати.

Тези, които лобираха в полза на новия закон, като Генералния щаб на украинската армия, твърдят, че той ще направи дисциплината по-справедлива: преди това, тъй като съдилищата отсъждаха за нарушенията за всеки отделен случай, някои извършители успяха да избегнат наказанието за сериозно управление - нарушават изцяло, а други получиха по-тежки наказания за по-леки нарушения, според обяснителната записка към новия закон.

Но войници, адвокати и пазачи на човешките права заклеймиха мерките като неподходящ и груб инструмент, който няма да се справи с първопричините за военната недисциплина - и над 25 000 украинци призоваха президента да наложи пълно вето на закона в петиция, изпратена до президент в края на миналата година.

Новите наказателни правила премахват свободата на преценка и превръщат съдилищата в "калкулатор" за налагане на наказания на войници, независимо от причините за техните престъпления, твърди адвокат Антон Диденко в колона на украинската информационна агенция Интерфакс, цитирана от Politico.

"Този закон ще има отрицателни последици за защитата на правата на военния персонал, който е обвинен в извършване на престъпление, и ще намали нивото на мотивация по време на служба", се казва в изявление на неправителствена организация, наречена Reanimation Package of Reforms Coalition. "Това може да носи рискове както за защитата на човешките права, така и за отбранителната способност на държавата."

Военните командири на Зеленски не са съгласни, като твърдят, че мерките са необходими, за да се задържим твърдо пред лицето на нападение от Русия.

"Армията се основава на дисциплина. И ако празнотите в законодателството не гарантират спазването му и отказниците могат да платят глоба до 10 процента от бойното възнаграждение или да получат наказание с пробация, това е несправедливо“, аргументира се главнокомандващият на Въоръжените сили на Украйна Валерий Залужний във видео в подкрепа на новите правила.

Зеленски, в отговора си на популярната петиция с молба да отмени промените, се съгласи, че дисциплинарните действия срещу военнослужещи трябва да вземат предвид техните индивидуални обстоятелства и обеща, че кабинетът на министрите ще обмисли допълнително как да подобри дисциплинарния механизъм - въпреки че той не уточни кога може да бъде извършена тази работа; нито да спре действието на закона междувременно.

Армия от цивилни

Украинските въоръжени сили нараснаха бързо до над милион войници през годината, откакто Русия започна пълномащабното си нахлуване през февруари 2022 г. - от 250 000 души персонал.

Притокът на стотици хиляди новобранци, които Украйна трябваше да оборудва и обучава, докато устояваше на баража от Русия, компрометира обичайния процес на проверка и означава, че някои неподходящи войници са попаднали в битка, обяснява Валерий Маркус, старши сержант на 47-а отделна щурмова бригада, каза на подчинените си в лекция за "дезертирането на фронта", публикувана в канала му в YouTube през януари.

"Опитвахме се да проверим кандидатите, доколкото можехме при тези обстоятелства", казва Маркус. "Много хора обаче e в нашата собствена бригада не искаме да бъдем там. Той каза, че някои от онези, които са се присъединили поради погрешни мотиви, като например заради заплатата, впоследствие "се пречупват под натиск и искат да избягат".

Маркус казва, че командирите често не са разбирали проблемите и недостига, пред които са изправени техните войски на място поради това, че местните сержанти не успяват да общуват с тях. Той пусна видеоклипове на войници, които се оплакват от липса на оръжия или неподходящи или незаконни заповеди от техните командири, преди да каже на публиката, че повечето проблеми могат да бъдат разрешени вътрешно чрез правилните канали, докато публичното излъчване на оплаквания дискредитира армията на Украйна и подкопава опитите за помощ войски.

"Признавам ли съществуването на проблеми, които водят до произволно изоставяне на позиции? Да", казва Залужний във видеото си в подкрепа на реформите. "Работя ли върху елиминирането им? Потвърждение за това са успешните операции за освобождаване на териториите на нашата държава."

Но членовете на въоръжените сили на Украйна, много от които изразиха уважение към Залужний, бяха дълбоко разочаровани от подкрепата му за новия закон.

"Това е много демотивиращо. Това е толкова поразителен контраст с "религията" на Залужни, ориентирана към човека и лидера", казва Евгения Закревска, адвокат по правата на човека, която участва във военните действия и сега е член на 92-ра отделна механизирана бригада "Иван Сирко". Това беше остро препратка към интервю, дадено от главнокомандващия на Economist през декември, в което той каза, че за разлика от Кремъл, "религията", която той и Украйна практикуват, е "да останат хора във всяка ситуация".

Лечение на симптомите, а не на болестта

Онези, които се противопоставят на новия закон, твърдят, че Украйна трябва да се справи с основните причини за дезертирането и лошото поведение, вместо да наказва по-сурово войниците, които нарушават правилата.

Офицер от украинската армия, който наскоро напусна фронтовия град Бахмут (и пожела анонимност, тъй като офицерите не са упълномощени да говорят с пресата), каза пред Politico: "Понякога изоставянето на позиции се превръща в единствения начин да се спаси персоналът от безсмислена смърт. Ако не могат да доставят боеприпаси или да облекчат войските, когато седите в окопите няколко дни без сън или почивка, вашата бойна стойност спада до нула."

Офицерът добавя, че много проблеми с дисциплината се коренят в неефективно или небрежно командване, както и в напрежението върху силите на Киев, които се бият с много по-голяма армия от нашественици, което означава, че те не се сменят толкова често, колкото би трябвало.

"Умората и травмата водят до психични разстройства и внасят хаос, небрежност и дори поквара в живота на войника. Това силно се отразява на бойните качества и послушанието", казва офицерът.

Закревска от бригада "Иван Сирко" каза, че украинските войници рядко напускат позициите си - продължават да се бият дори когато са числено превъзхождани и носят значителни загуби.

"Веднъж се наложи да се обадя на командването и да поискам нашия старшина да отиде в болницата, защото той отказа евакуация, въпреки че беше тежко ранен“, разказва Закревска. "Той остана с нас, въпреки че не можа да получи подходяща медицинска помощ, тъй като нашият лекар също беше ранен."

Само от отчаяние войниците напускат постовете си, твърди Закревска и добавя, че за да се предотврати дезертирането, командирите трябва да сменят по-често бойците. Но тя призна, че на много места R&R за войските е невъзможен поради недостиг на боеспособни бойци.

Повечето бригади са пълни, каза Закревска, но някои от тях не са годни да се бият и "не е възможно да ги уволним. Защото въобще никой не може да бъде уволнен от армията. Само след присъда по наказателно дело. Подобна система също подкопава силно морала. Защото превръща службата в армията от почтен дълг в наказание."

"В ситуациите на отчаяние и пълно изтощение страхът от наказателна отговорност не работи", аргументира се Закревска.


513
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
346
14
 
3
 
! Отговори
Психиатър преди 1 месец
Абе путинофили zомбирани, не разбрахте ли. че няма как цивилизованият свят да приеме кражбата на Крим и сепаратизма в 4 украински територии. Как може нормален човек да приеме изпепеляването на цели градове и села, избиването на невинни в името на сепаратизма!
345
18
 
4
 
! Отговори
Твърдо! преди 1 месец
Слава на Украйна! Съд за пуклин
344
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
НАРКОМАНА НАЛИ РАЗБРА ЧЕ ПУТИН НЕМА ДА ГО ТРЕПЕ, ДА ЗИМА КАЛАШНИКА И ДА ВЪРВИ ВЪВ БАХМУТ.ЩЕ БЪДЕ "ЕДИНСТВЕНИЯ ОЦЕЛЯЛ ГЕРОЙ"
343
14
 
4
 
! Отговори
аз преди 1 месец
Руска пропаганда!!!
342
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ЧЕТА И НЕДОУМЯВАМ. АРМИЯТА НА УКРИТЕ НАД 1 МИЛИОН, СРЕЩУ РУСИТЕ КОИТО СЕГА МОЖЕ И ДА СА БЛИЗО 500 000. 3÷1 И ВСЕ НАЗАД, КЪМ ПОЛША. "ГЕРОИ" ХА ХА ХА.
341
4
 
14
 
! Отговори
Financial Times преди 1 месец
"Зелебоба" вместо много да плямпа, да прати жена си да помага в някоя полеваболница, вместо да си прави шопинги до Париж . . . с 40 000 евро в джоба."Украинските военни пристигнаха на германския полигон Eckernförde за обучение по работа с танкове Leopard2. Веднага двама от новопристигналите поискаха политическо убежище в Германия поради нежеланието им да умрат в безсмислена война".Те твърдяха, че увеличаването на доставките на оръжие по никакъв начин няма да допринесе за победата на Украйна.
340
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
АЙДЕ ВОЕННОТО ПОЛОЖЕНИЕ ВЪВ УКРИЯ УДЪЛЖЕНО СЪС ОЩЕ 90 ДНИ. ВСИЧКО ЖИВО ОТ 18 ДО 60 ГОДИНИ /КОИТО СА ОСТАНАЛИ/ ГИ ЧАКА МЕСОМЕЛАЧКАТА. А ПОЛСКИЯТ ПРЕМИЕР КАЗВА. ЕС СИ ПРОДАДЕ ДУШАТА НА РУСИЯ. ЧАК СЕГА РАЗБРАЛ.
339
1
 
21
 
! Отговори
Тъжно,но вярно преди 1 месец
Алчността и глупостта,и увреденият мозък на един наркоман са на път да погубят Украйна.Време е за преговори,време е тази война да спре,иначе Украйна ще остане само като мрачен и тъжен спомен в съзнанието а украинските вдовици и деца,загубили мъжете и бащите си в месомелачката.
338
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Украински войник се обръща към народа с призив да се направи Майдан 2023 и да се свали това правителство и тия от министерствата да ги изпратят в Бахмут и Угледар да се бият с руснаците.
337
0
 
11
 
! Отговори
до 94 преди 1 месец
Това за Украйна дето си го написал е вярно,но че Русия няма никакъв ресурс и жива сила...доста си се поувлякъл в антируска пропаганда.
336
1
 
22
 
! Отговори
Слава Україні преди 1 месец
Ни мой да бъди!Окраинският войник не дезертира.Той победоносно отстъпва.Слава Укран,или на това,което остане от нея,ако изобщо остане...
335
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Абсурд, украйна няма дезертьори, убити, ранени войници. Те напредват с 5000-8000 кв.км. всеки ден и избиват хиляди руски войници и стотици бойни машини. Това е русофилска пропаганда. В тайгата вече не останаха хора. Пусто е може с дни да вървиш и да не видиш никой
334
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Това са измислици! Украинец не може да дезертира! Ужасна новина! Щом дезертират или,, още повече, щом говорим за това, значи Украйна върви към развръзка. Един вид, поражение.
333
0
 
23
 
! Отговори
чекист преди 1 месец
глупостинатъркалета! клипове от укърайна показват ентусиазма на немобилизираните, как гонят призовкажиите да си вземат повиквателна!
332
1
 
29
 
! Отговори
Слава на Русия! преди 1 месец
Мачкай Вова! Одеса е руска!
331
1
 
29
 
! Отговори
aZ-ът преди 1 месец
Ама защо бягат - нали побеждават !?!!!
330
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Над 300 хиляди дела са заведени в украинските съдилища от роднини на безследно изчезнали войници от украинската армия." - Докато еидн държи цялата власт, тези дела не начат нищо ...
329
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Дезертиране или неявяване на служба без уважителна причина до 10 години." - Уважителна причина? Ами не искам да умирам, заради политическите ви грешки, не е ли уважителна причина? 10 години е по-добре, отколкто ... колко изкара дядя - 88 ... Да, предпочитам 10 гоинди в панделта, отколкото да си замина 69 гоидни по-рано ...
328
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Зелен убиец, скоро твоите ще се обърнат срещу теб и ще ти връчат сметката. Ти си живееш на широко с милиардите на Европа
327
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А ИМАШЕ ЕДИН ТАНК. РОГАТ. КЪДЕ Е. МАЙ МУ СЕ СТОПИХА ЛАГЕРИТЕ.