Урмас Пает: Aко Русия не бъде изритана от Украйна, България може да е следващата

Пает не е слушал речта на Владимир Путин и не иска да го прави
Обновена: 22 фев 2023 13:37 | 22 фев 2023 13:00, Нели Христова
686
Урмас Пает: Aко Русия не бъде изритана от Украйна, България може да е следващата
Снимка: БГНЕС

Aко Русия не бъде изритана от Украйна, е само въпрос на време да видим нейна нова вълна на агресия и може би България също е в този списък, прогнозира заместник-председателят на комисията по външни работи в Европейския парламент Урмас Пает в интервю по БНР.

Естонският евродепутат от "Обнови Европа" не изключва и ядрен удар от страна на Русия не само в Украйна, но и в ЕС. Пает определя като "много глупаво" поведението на всички страни-членки, допуснали голяма зависимост от вноса на руски горива.

Пает не е слушал речта на Владимир Путин и коментира: "И не искам да я слушам. Не очаквам в нея да има нещо ново. Единственото послание, което той наистина би трябвало да отправи, е, че ще спре агресията и ще оттегли войските си от Украйна".

"Всъщност, той отправи послание точно в обратна посока - че няма да се даде и че Русия преустановява участието си в договора за стратегическите нападателни оръжия. С две думи, мирът не е на съседната улица... Мирът ще бъде наблизо, ако нормалните страни продължат да подкрепят Украйна, така че тя да отблъсне агресора. И е ясно, че това е единственият начин за урегулиране на ситуацията", категоричен е естонецът.

Според него е налице единството на страните-членки и на всички европейски страни.

"И като стана дума за санкциите срещу Русия, вече текат преговорите по 10-ия пакет. Това показва, че единството е доста широко. А и повечето европейски страни вече доставиха оръжия, както се разбра на конференцията в Мюнхен. Така че посланието, отправено в общественото пространство, е много ясно в това отношение. Разбира се, не се радвам на това, което прави Унгария. Но това е само една страна от общо 27. Така че единството го има в по-широк мащаб, а визитата на президента Байдън в Киев беше историческа. Тя показа, че западните страни са силно ангажирани да продължат с подкрепата си за Украйна, така че войната да приключи с изгонването на агресора от страната", коментира евродепутатът.

Пает коментира нежеланието на българската страна да изпраща повече оръжие и боеприпаси на Украйна така с предупреждението, че може да сме следващите в списъка на Русия.

"Моето послание към всяко правителство и власт, които не са така силно ангажирани, както би трябвало да бъдат, е: "Ако Русия не бъде изритана от Украйна, е само въпрос на време да видим нейна нова вълна на агресия и може би България също е в този списък".

Ако идеята на Путин е да възстанови Руската империя или прекия контрол на Русия върху страните, които бяха под контрола на СССР, то тогава страните от Централна и Източна Европа би трябвало да си научат урока от историята и да разберат, че Украйна в момента се бие и за нашата свобода. Войната не е в България, а в Украйна. И украинците се борят също за Естония, България и други европейски страни", категоричен е зам.-председателят на комисията по външни работи на Европейския парламент.

Признава, че за него е е крайно неразбираемо поведението на Орбан. "Какво и защо го прави и защо, например, Унгария не ратифицира протокола за присъединяването на Швеция и Финландия към НАТО. Единственото обяснение е, че Орбан би искал да се хареса на Москва. Но защо унгарският народ го подкрепя, за мен е напълно неразбираемо. Тези хора не са научили нищо от историята", коментира унгарската позиция евродепутатът.

Пает обаче не допуска нито Унгария, нито България да излязат от НАТО и ЕС заради средствата, които получават.

"Изборът на страните, които са в ЕС и НАТО, е свободен избор. А това означава, че те трябва да зачитат определени ценности. И като не ти харесват, да излизат оттам. Докато тези страни получават доста повече пари от европейския бюджет, отколкото внасят в него, никога няма да го направят", убеден е естонският евродепутат.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


686
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
507
0
 
1
 
! Отговори
Бонго преди 1 година
Приятно четене в рубриката "Изявени п.с.и.х.о.п.а.т.и споделят какво звездите им го говорят"....
506
0
 
1
 
! Отговори
Бонго преди 1 година
Приятно четене в рубриката "Изявени *** споделят какво звездите им го говорят"....
505
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На *** Славяновски това са му мокрите сънища! Как България влиза в състава на РФ, а той получава орден от Бащицата на Червения площад по време на парада.
504
1
 
3
 
! Отговори
Razbirachev преди 1 година
А днес е цензурираща медия. В уж демократичното ни общество. Явно нямаме ОБЩество.Уж по конституция имаме право на мнение и изразяването му!?!?Празни приказки. Заблуден и завладян народ
503
3
 
1
 
! Отговори
Razbirachev преди 1 година
Орбан мисли трезво, единствен. Не като нашите ***.
502
1
 
3
 
! Отговори
Razbirachev преди 1 година
И аз УрМасе бих те изритал извън галактиката дори. А ти не се коси за ***. Русия няма интереси тук. Нито сме и бивша територия. И защо да ни гърми като просто може да ни врътне кранчетата. А те са много. И бих разбрал Путин що го прави. Не дали а кога ще го направи. Не храниш куче дето те лае и с глутница може и да те ухапе.
501
0
 
0
 
! Отговори
Razbirachev преди 1 година
Brrrr
500
2
 
3
 
! Отговори
Готин преди 1 година
Защо ни насаждат, че Путин е обикновена откачалка. Реалността е друга. Ако вашето семейство е нападнато от мутрите на долният етаж. Вие ги обсъдите и те бъдат изселени, след което продължат да ви тероризират по различни начини, от тях и тяхната групировка, придружени със заплахи за живота, Вие ще стоите ли безучастно!? Кой разбрал, разбрал! А всичко започна от неплатеният с години от Украйна, руски газ.
499
1
 
1
 
! Отговори
Бай Иван преди 1 година
Този да си гледа неговата страна, че е много по близо до Русия, отколкото нашата!
498
1
 
6
 
! Отговори
Някой преди 1 година
До 537. Не знам за руския ботуш. Ама травестити като теб *** и целуват американския gluteus maksimus.
497
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Путин иска, завладява и анексира Украинските земи почти целия свят помага на жертвата.
496
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
УРМАС ПАЕТ!!!!!!Тоа кавал да дойде и да ми го каже лично.В такъв филм на ужасите ле влезе, че ще съжалява, че се е родил.
495
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тук около 20% от хората са готови да да оближат руския ботуш безплатно, а има и такива готови да стигнат и още по далече! Чистата и свята република на Левски за тях е само плакат на стената без смисъл.
494
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоя път няма да има хляб цветя и рози за Путин Ще ги пукаме " братушките " Може да ни имат за слаби и страхливи продажни и предатели но ще ги посрешнем с куршуми
493
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бих казал на този безполов тип, да прави като вятъра!
492
6
 
19
 
! Отговори
Аир ва преди 1 година
Много му е естонско името на този джу
491
19
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Този Урмас Пает плаши куче с кренвирш, ако говори за възможно нападение над България. Не знае ли той, че тук една огромна част са хора, които са възпитани още от детството си, че "Дядо Иван (руснакът)ще дойде и ще освободи България " ,,(има го увековечено даже в Под игото! ) си искат "освободителите " пак да ги окупират за още 1/2 век и въобще не се интересуват от демократични ценности.Как се променя съзнанието на тези индивиди, което е безнадеждно промито ? - ами не се променя.
490
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тези раздаващи съвети приятели нямат никаква традиция в държавността! Кога са били държави с държавност? В ранните години са били под командването на немските юнкери а после под съветските комунисти, още по рано . . . да спрем, че четат и деца! Пълен нааканик, че другите думи ги цензурират! В коментарните форуми разбрах, че може да се комуникира на български само с 500 думи активен речник за българи с оная 80%-ната диагноза от един професор на което все още не мога да навикна!
489
10
 
28
 
! Отговори
УМЕН преди 1 година
Ама дрогарю Пает с малкия пакет, то не става само с любов към черните колбаси. И акъл трябва. А ако искате да изритате Русия - чемодан, вокзал и право в Бахмут да се сражавате за идеите си.
488
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Провинцията говори провинциално! Само комплексари си служат с такъв език!