Русия планира поглъщането на Беларус, сочи таен доклад

Разликата с Украйна е, че в Беларус ще се заложи на принудата, а не на войната
23 фев 2023 07:08, Елка Василева
175
Русия планира поглъщането на Беларус, сочи таен доклад
Снимка: архив, БГНЕС

Разследване на редица европейски медии разкри секретен документ на Кремъл, озаглавен "Стратегически цели на Руската федерация в Беларус". Според него Руската федерация планира да окупира Беларус до 2030 г., пише Дойче веле.

Още по темата
Под названието "Стратегически цели на Руската федерация в Беларус" секретен документ на руските власти от лятото на 2021 година описва как поетапно Беларус трябва да се присъедини към Русия до 2030 година. В разследването, довело до разсекретяването на документа, са участвали десетки европейски медии и разследващи организации.

Целите на Русия за Беларус

Стратегията предвижда "обезпечаването на преобладаващото влияние на Руската федерация в областта на социалната политика, търговията, икономиката, науката, образованието и културата". Планирано е това да се постигне например чрез опростяване на процедурата за получаване на руски паспорти от гражданите на Беларус. Друг от инструментите е трябвало да бъде образованието: към 2030 година в Беларус да бъдат създадени възможности за полагането на руски държавен изпит при завършването на гимназия.

В документа се казва още, че реформата на Конституцията на Беларус, "одобрена" на "всенародния референдум" през февруари 2022 година, трябва да бъде наложена в съответствие с руските интереси, а законите на Беларус да бъдат "хармонизирани" със законите на Руската федерация.

Русия предвижда и да увеличи военното си присъствие в Беларус - намеренията са за установяването на общо командване на войските. Освен това беларуската атомна централа трябва да бъде интегрирана в електрическата мрежа на "съюзната държава", която предстои да бъде създадена. Товарните кораби със стоки от или за Беларус няма да преминават през балтийски или полски пристанища, а само през руски.

Стратегията описва и обстоятелствата, които Москва се опасява, че биха могли да попречат на плановете ѝ в Беларус. Сред тях се споменава възможността от сближаване на Лукашенко с НАТО, вероятността да му повлияят "националистически и прозападни политици", замяната на руските ваксини срещу коронавирусна инфекция с американски и европейски, както и цялостното преминаване на образователната система на беларуски език.

Стратегията най-вероятно е автентична

Категорично не може да бъде определено със сигурност дали документът е оригинален, но западните експерти смятат, че е автентичен.

"Съдържанието на документа е абсолютно правдоподобно и отговаря на това, което наблюдаваме", казва пред "Зюддойче Цайтунг" високопоставен представител на разузнаването. "На външен вид документът напомня стандартните документи на руската бюрокрация или на политическото управление", коментира заместник-директорът на стокхолмския Център за източноевропейски изследвания Мартин Краг.

Майкъл Карпентър, който е посланик на САЩ в Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, отбелязва, че целите на Русия спрямо Беларус са същите, както и в Украйна. "Разликата е, че в Беларус ще се заложи на принудата, а не на войната. Крайната цел обаче и там е пълното поглъщане", казва той. Журналистите констатират, че отделни елементи от стратегията, като например масовото раздаване на руски паспорти, вече са били използвани от Кремъл в други страни и региони: например в Абхазия, Южна Осетия и в Източна Украйна след окупацията.

Беларуското общество не е готово за обединение

"Целта на Русия е да превърне Беларус в марионетка, която да обвърже максимално със себе си, така че Беларус при всяко управление, дори и след Лукашенко, да остане в сферата на геополитическия контрол на Русия", казва пред АРД беларуският политолог Валери Карбалевич. Според него за момента бързото свързване на страната му с Русия е по-скоро невероятно. "Не мисля, че Лукашенко ще вземе подобно решение, въпреки зависимостта си от Русия. А и беларуското общество не е готово за обединение".

През ноември 2021 година Лукашенко и Путин подписаха план за интеграцията на Русия и Беларус. Той се състои от около 30 "пътни карти", засягащи различни аспекти на интеграцията, включително военни и икономически. Жителите на Беларус нееднократно са организирали протестни акции срещу интеграцията на страната им с Русия.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


175
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
4
 
5
 
! Отговори
Додо преди 1 година
Хм, дали пък това, един народ да живее в една държава - обединена и унитарна, не е най-лошото нещо на света?! Дали е възможно да е така, как мислите? И защо това, да стане така, плаши толкова много една определена прослойка от хора, които искат да няма силни, унитарни държави с независими лидери, а да има само парцелирани географски райони с послушни ръководители - обслужващ персонал на същата тази прослойка? Хм
75
0
 
1
 
! Отговори
До Тpoляка преди 1 година
Днес нещо много ви е ненавързано мрънкането :D по трудова характеристика пияни ли трябва да сте на работа ?
74
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ей, голям страх от тази Русия! Г-жа Христова сигурно си е изтървала месечния цикъл в писане и публикуване!
73
6
 
16
 
! Отговори
... преди 1 година
ми рашистан започна с чечня! после беше грузия после беше молдова после беларус и украйна! така постъват империите на злото от старите времена! единственото ти спасение е да си или в ЕС или в НАТО! Така, че нищо чудно това да си е истина!
72
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ес прегътна бг сега и макодония на вас евродупета може на сащ може да зароби норвегия и швеция а на русия неможе кои сте вие агресори крадеца вика дръжте крадеца на това се казва идиотщина
71
12
 
7
 
! Отговори
Антинатовец преди 1 година
В близките дни Русия поглъща Чехия , Полша , Румъния и Беларус само оставя България на Еврогейската смрат да ни използва. Като ни уврат главите че така не ни е хубаво ще ни вземе и нас. За сега слушаме платно нарежданията на САЩ какво да правим само Възраждане не ги слуша плюс Русофили и Атака.Това е така щото щом видят Херо Мустафа и им се повдига .
70
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Cartman1912, и затов аимат одписан договор???? И сега ще кажеш, че Лукашенко е зплашен от Путин? Къде са ви родили толкова.......срамно е че сте българи и сте на такова елементарно ниво. Дано го правиш за пари.....да не е от позтотия.
69
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дано се обединят . Германците ще спят пред руското посолство за визи
68
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"пише Дойче веле."---------------Ясно, значи такъв доклад не съществува.
67
10
 
4
 
! Отговори
Психиатър преди 1 година
Трите водещи статии на днес.бг тази сутрин са за съветските комплексирани джудженца. Не виждам къде са бедните тролски душици да изреват как само едната гледна точка се представя. Ама когато е за техните господари , няма проблем нали?
66
11
 
7
 
! Отговори
Cartman1912 преди 1 година
Тази новина не е никаква новина. Още преди няколко години отношенията на Беларус и Русия започнаха да се влошават значително, защото Лукашенко видя, че нещата отиват към поглъщане. Последваха обаче фалшивите избори в Беларус и бунта на народа срещу Лукашенко. Затова той нямаше изход и отиде да удря чело пред Путин, за да го спаси. Защото иначе щяха да го линчуват. Сега няма избор и прави каквото Путин каже. И за да не праща войски в Украйна е склонен да продаде страната си на Путин
65
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Толкова е таен, че мисирките от евромедиите уж го имат. Приказки за наивни брюкселски кратуни. Като гледам балъците тука веднага са клъвнали ахахах
64
5
 
9
 
! Отговори
Хичо преди 1 година
Ceляka Лукашенко ще го направят селски кмет.Най-сетне и той ще си попадне на мястото.
63
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Има секрети (фекални) в главите на съчинилите този бълвоч. Има решение на двете държави за общо управление. И това решение ни го представят като "поглъщане". Абе ДВ то ва да не ви е поглъщане на вурстове? Колко *** и неинформиран народ има на тая земя. А колко лъжци либерали......
62
8
 
7
 
! Отговори
Истукан преди 1 година
Путин е новият Хитлер, казах ви, ама кой да ме слуша. Не вярвате и това е. Целта му е да превземе Европа. Не се знае докъде може да се разрастне тази война. Може да излезе от границите на Украйна и да стигне до съседна държава на Украйна.
61
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А нас ни погълнаха Америка
60
2
 
5
 
! Отговори
ха ха преди 1 година
Децата на Кремъл и техните родители са влюбени в запада и САЩ Затова там живеят и учат А нас ни пробиват проста пропаганда
59
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Китайските разработчици отново успяха да счупят всички възможни и невъобразими световни рекорди. Буквално за 28 часа и 45 минути .А вие си чешайте езиците с пропаганда.
58
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не е ПОГЛЪЩАНЕ, а СЛИВАНЕ. И няма нищо по-логично от това, като и двете държави са под постоянна заплаха от освидетелствани психари назапад. :)
57
7
 
6
 
! Отговори
Йово преди 1 година
Все едно ЕС и НАТО не погълнаха България заради финансов интерес на български елит. Геополитическите решения на България ги взимат в Брюксел, скоро и парите ни ще се печатат в ЕС. Каква независимост и какви пет лева че България била суверенна държава. Сегашната ситуация България е територия с колониална администрация. Както казваше бившия премиер Борисов НАЧАЛНИЦИТЕ В БРЮКСЕЛ. Като имаш началници ти си зависим!