Дерипаска: Хазната на Русия може да се окаже празна 2024 г.

През следващите 25 години ще мислим повече за азиатското си минало, смята той
2 мар 2023 21:00, Анисия Иванова
407
Дерипаска: Хазната на Русия може да се окаже празна 2024 г.
Снимка: БГНЕС/EPA

Милиардерът Олег Дерипаска заяви, че хазната на Русия може да се окаже празна още през следващата година и че тя се нуждае от инвестиции от "приятелски" страни, за да разхлаби хватката на санкциите върху икономиката.

"Още през следващата година няма да има пари", заяви Дерипаска в четвъртък на Красноярския икономически форум в Сибир. "Ще ни трябват чуждестранни инвеститори."

Средствата вече са на изчерпване и "затова вече започнаха да ни клатят", каза Дерипаска, основател на United Co, Rusal International PJSC, най-големият производител на алуминий извън Китай.

Коментарите на Дерипаска са едни от най-откровените от страна на виден бизнес лидер, тъй като правителството се стреми да обърне гръб на големите компании, след като завърши миналата година с рекорден бюджетен дефицит и бюджетът все още е на червено в началото на 2023 г.

Властите вече планират да съберат допълнителни приходи в бюджета с предложени промени в начина на облагане на петролните компании и може да изтръгнат повече пари от други производители на суровини чрез еднократна такса.

Въпреки че миналата година Русия отбеляза изненадващ бум на капиталовите разходи, перспективите станаха по-мрачни, особено поради огромните военни разходи, които затрудняват публичните финанси.

Дерипаска, на когото САЩ налагат санкции от 2018 г., беше подложен и на европейски санкции, след като Русия нападна Украйна преди година. Отдавна изразяващ мнение по въпросите на икономическата политика, той призова за мир в седмиците след инвазията, но през последните месеци зае по-предпазлива позиция по отношение на войната.

В речта си в четвъртък Дерипаска заяви, че изграждането на "държавен капитализъм не е опция" и предупреди за "сериозен" натиск от страна на санкциите, пише Bloomberg TV Bulgaria.

"Русия трябва да продължи да развива пазарната икономика", каза той. По думите му един чуждестранен инвеститор ще гледа как руският инвеститор прави пари, какви условия съществуват.

Страни, които могат да се похвалят със "сериозни ресурси", могат да се появят като възможни партньори за Русия, каза Дерипаска. Според магната правителството трябва да увери, че Русия е привлекателна за такива инвеститори, като осигури безопасен бизнес климат с повече икономически свободи и конкуренция.

Дори и много от най-големите икономики в света да са настроени срещу Русия, тя все още запазва достъпа си до пазари с население от 4,5 милиарда души, на които се падат 30 трилиона долара от световния брутен вътрешен продукт, каза той.

"Мислехме, че сме европейска държава", каза Дерипаска. "Сега, през следващите 25 години, ще мислим повече за азиатското си минало".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


407
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
220
3
 
12
 
! Отговори
Хубава новина преди 1 година
но не за др0гарете
219
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Този е кумир на русофилите. Те искат да са като него, да ги назначат за шефове на нещо и да крадат като разпрани
218
6
 
3
 
! Отговори
До долният преди 1 година
Изглежда ти мизерстваш
217
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да си мизерсват там и хич да не ни занимават с техните размисли и страсти. Да си гледат азиатските корени и толкова
216
6
 
3
 
! Отговори
Банкеръ преди 1 година
Тоя си е повярвал,че ресурсите в Русия са негови.Така стоят нещата и с диамантите в Якутия.Руския цар явно ще сменя ръководителите в добиващата индустрия.Дано поне оживеят да похарчат откраднатото.Силно ме съмнява,че ще успеят да избягат навреме.Никога няма да има санкции за диаманти,злато,алуминиий,кожи от диви животни,редки метали и т.н.За тези работи пак ще се ходи при Руския цар.
215
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хвърли лъжа на уркопитеците и те се радват и айдееее щастие.... Нали Путин умираше от рак, нали санкциите го съсипаха, нали нямал снаряди, нали нямал горива за танковете и тн.... Пак ли така лесно ви хванаха на права пръчка само заради злобата ви?
214
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако утре лично Путин, публично обяви, че Русия е фалирала, русофилчетата пак ще кажат-пропаганда. Много са зле, горкичките.
213
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По лошо от празна хазна е празна глава. Затова са толкова зле.
212
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На тоя открадните пари са му по-скъпи на сърцето, отколкото родината.
211
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То ако руската хазна е празна,какво да кажем за европейската,пък да не говорим за американската където печатането ,а не правенето на пари се е превърнал в бизнес...
210
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сега всички олигарси-предатели ще галят с антируски слова американски и европейски уши, за да си спасят авоарите по западни банки. Може и да се окаже празна, но и преди хазните на държавите в ЕС, които по всичко изглежда още отсега е празна.
209
0
 
1
 
! Отговори
Проф. Витанов преди 1 година
Това не е ли Чингизхан ?
208
11
 
6
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 1 година
До 304. Когато обиждаш това не те прави по-умен или пък по-верни твърденията ти. Ти ако се давиш в морето и няма кой да те спаси и аз скоча в морето и те извадя от водата и те спася има ли значение защо съм те спасил? Какви са ми били целите за да те спася? Дали просто не съм искал да се направя на герой пред група девойки на плажа, които са те гледали как се давиш? Имали значение русофобе умен защо съм те спасил? Честит Трети Март! Слава на Русия, на руснаците и на българските опълченци!
207
18
 
6
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 1 година
Честит Трети Март! Вечна Слава на Русия, на българските опълченци и руските герои, които положиха живота си без колебание за Свободата на България!
206
6
 
4
 
! Отговори
Дивергент преди 1 година
Нека видим целия свят колко пари имат в хазните си. Войната само ни баламосва за да осъзнаем финансовата криза от 2020 година насам. Поне войната ни отърва от ковид режима.
205
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Имам два номера единия е хамериканското SSN и британското NIN.
204
22
 
10
 
! Отговори
Да преди 1 година
Колкото българия беше фалирала през 89-та година толкова и хазната на русия ще бъде празна догодина айде стига с тая пропаганда дерипаска къде ви го каза това в студентски град в някоя дискотека . Нас ни разграбват 33 години и има още а русия за една година война и ще фалира абе вие луди ли сте бе.....
203
1
 
14
 
! Отговори
Хмм преди 1 година
Този скоро ще се "самоубие" скачайки и той от прозорец...
202
9
 
4
 
! Отговори
Дери Спаска преди 1 година
Ама може да се окаже, че е и пълна.....
201
2
 
2
 
! Отговори
ГРОБИ преди 1 година
Грешката е моя! Корекция! Че требат 10 големи влакови композиции за извозването на месото!