Непобедимите "Кинжал" полетяха над Украйна, защо са толкова опасни?

Русия може да се опитва да сплаши Запада
Обновена: 10 мар 2023 17:21 | 10 мар 2023 13:58, Нели Христова
757
Непобедимите "Кинжал" полетяха над Украйна, защо са толкова опасни?
Снимка: БГНЕС

Хиперзвуковите оръжия са проектирани да бъдат толкова бързи, че да не могат да бъдат свалени от традиционните системи за противоракетна отбрана.

Те обикновено летят на по-ниска височина от балистичните ракети и могат да достигнат повече от пет пъти скоростта на звука или 3850 мили в час.

Хиперзвуковата Kh-47M2 "Кинжал" беше едно от шестте "непобедими" оръжия, които президентът Путин разкри пред руския елит в обръщение към държавата в Москва през 2018 г. Презентацията включваше компютърна анимация на ядрени бойни глави, падащи върху Флорида.

Въпреки че през 2021 г. Русия изстреля способния да носи ядрени оръжия "Кинжал" по наземна цел в Сирия, именно в Украйна Путин избра да разгърне напълно ужасяващите си способности. Русия за първи път изстреля ракетата срещу Украйна през март 2022 г. и я използва за атака към страната в няколко случая оттогава, включително в четвъртък, когато те бяха използвани в атака срещу Киев, украинската столица.

Има опасения, че мащабът на руската атака може да сигнализира за нова ескалация на бомбардировките от страна на Москва. Украинските военни казаха, че това е първият път, когато Русия е изстреляла шест ракети "Кинжал" едновременно. Киев заяви, че противовъздушната му отбрана е безсилна срещу тях.

Кремъл твърди, че оръжието има максимална скорост от 7500 мили в час, което би било двойно повече от оръжията, разработени от други страни. Президентът Байдън призна, че "Кинжал" е "почти невъзможно да бъде спрян".

За разлика от балистичните ракети, хиперзвуковите оръжия не следват предварително определена извита траектория. Те използват въздуха, за да се движат по време на полет, което ги прави по-трудни за проследяване и унищожаване, тъй като врагът не знае каква е целта. Хиперзвуковите оръжия могат да носят ядрени бойни глави или конвенционални.

Марк Галеоти, британски експерт по Русия, нарече използването на скъпия "Кинжал" от Путин в Украйна "прекомерно", но предположи, че използването му може да има за цел да сплаши западните съюзници на Киев. Това обаче е и възможно доказателство, че руският запас от по-евтини ракети е на изчерпване.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


757
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
618
64
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Браво на Путин, не се грижи за хората, грижи се за заплахи. Този кинжал да си го вземе в задните части на оня свят. До края на април няма да е жив, казват го неговите хора. Русия ще спечели войната когато се изтегли от Украйна, както стана в Афганистан.
617
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На тоя въпрос могат да отговорят само двама велики експерти Т. и Ш.
616
10
 
85
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хайде батко ви ще подскаже защо. Защото преди 3-4 дни, когато са изстреляни поразяват стратегически американски пункт за управление в Украйна и убиват американски офицери. Затова са тези заобиколни статии и рев. А самите украинци казаха, че не могат да ги спрат с нищо. Па нека колегите по-долу да си пишат - пиратки-миратки, рубашки, свършили евтините ракети и други глупости. Успех.
615
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Месаря - щом казваш ....
614
56
 
20
 
! Отговори
Месаря преди 1 година
Практиката показва, че НЕ развиват такава скорост. Проследявани са от спътниците на НАСА, Мъск и NSA. Пак джуджетата са се опитала да впрегнат наивниците.
613
45
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То и от тия кинжали сигурно има същите бройки като СУ-57 или Т-14 Армата. Ще опитат да унищожат пейтриътите с тях и това ще е. Производството им не може да компенсира загубите, както се вижда. Иначе щяха да летят дронове Алтиус, Охотник, Скат и Корсар които отдавна се знае, че имат, но от скоро се знае, че не могат да произвеждат в смислени количества. А вместо това карат с чужди ирански дронове.
612
14
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В момента е 21-век.Задава се нова опасност за човека.Искуствен интелект.Ключа на 21-ви век са нанотехнологиите.Тях не можеш да ги спреш нито с танкове нито с оръдия нито с кинжали.Кинжалите и всякакви подобни оръжия са анахронизъм. Милярди спят дълбок сън следейки събитията по света без дори да осъзнават каква опастност се задава.Климата се променя. Войната ще свърши но тази опасност не само ще остане но и ще расте.Спете спокойно и коментирайте като Дядо Либен и Хаджи Генчо кои ракети са по-доб
611
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На тоя въпрос могат да отговорят само двама велики експерти Т. и Ш.
610
8
 
43
 
! Отговори
До 660 преди 1 година
СоРомон Спаси лично ще опита един кинжал!
609
21
 
36
 
! Отговори
Свистят кинжалите преди 1 година
Свистят кинжалите и носят свобода в ковчег метален. Стотици мегатони атомен юмрук ще изтрещи по масата във Брюксел, и Европейци ще размахат сърп и чук.
608
18
 
52
 
! Отговори
И засвистяха преди 1 година
Кинжали! А на натовци им свърши тоатетната хартия!
607
24
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Непобедимите Кимжал къде бяха като не побеждаваха при Киев, Харков, Лиман, Херсон?
606
13
 
57
 
! Отговори
Име преди 1 година
Ама нали писахте хиляда пъти, че ракетите са свършили? Или тези са с чиповете от пералните? Нали ракетите свършиха в Април, После Май, после Септември, ит.н. Сега били атакували с неспираеми ракети..... А ракетите бяха картонени... А някога имахме нещо като медиии
605
10
 
55
 
! Отговори
соломон паси преди 1 година
Тъй като лопатите с които воюваха Руснаците свършиха минаха на Кинжал.Щом не могат да ги "''прехванат цивилизованите господа"''''' тогава остава да ги наблюдават колко красиво летят и да им се възхищават. Естество ,че имат желание да ги ги видят и да им се възхищават но трябва да имат нужното търпение ще имат щастието да ги опитат само малко време е нужно.
604
14
 
55
 
! Отговори
гого преди 1 година
Ейй големи будали сте това ,краварските *** ! Ами щом могат да направят ракета без аналог в света ,значи могат да направят и всичко останало ,включително и автомобил ? Защо трябва да хабят сили и средства за нещо което се произвежда в изобилие от другите , ами *** като има клещи не си гори ръцете !
603
30
 
16
 
! Отговори
може да бъде преди 1 година
даааа, истина е! рашките ще правят нов "суперавтомобил" съвместно със силноразвития икономически Иран. Иран ще им дава модерните технологии и автоматизации, а рашките ще завъртат само болтчетата на монтажните линии.... автомобила ще се продава в Япония, САЩ, Германия и Франция засега... Интереса в тези страни е голям , защото точно тези страни искат да откраднат последните модерни технологии които ще бъдат заложени в суперавтомобила... :) :) :) ! Да възможно е :)
602
18
 
48
 
! Отговори
не може да бъде! преди 1 година
Има всички основония да се счита че изчерпването на боеприпасите върви с голяма скорост -както руските ,така и украинските ,така е и със западната помощ!Аз считам обаче че най-критично взе да се изчерпва антируската пропаганда -няма никакви нови идеи ,а старите вече се вземат на подбив и подигравки!
601
34
 
12
 
! Отговори
питанка преди 1 година
А пърос към вездсъщия и многоззнаещ Пурко: Кое и какво е спечелила руссия? Освен бюджетния дефицит който само за два месеца надхвърли годишната си граница...(ако изобщо на Пурко акъла му стига да разбере за какво говоря...) , или ще спечели от това, че над 20 000 000 барела руски нефт засега стоят непродаДЕНИ, И ВСЕКИ БОЖИ ДЕН се натрупват със стотици хиляди... Индийци и китайчета извиват ръцете на Путин и го карат да им дава петрола за жълти стотинки.... яко го закъсаха .... но те печелят....
600
33
 
8
 
! Отговори
питанка преди 1 година
Питам се кое е по-опасно за нормалните хора: Кинжалите на рашките, или бъдещия им автомобил който ще произвеждат с Демократична Ислямска Република Иран :) :) :) !!! И едното и другото ще е предназначено да убива... Второто ще убива будалите които ще си дадът последните рубли вместо за бутилка истинска водка от картофи - за руско-иранския суперавтомобил :) !!! До къде я докара Пу.тя с неговата СВО ?!
599
17
 
57
 
! Отговори
Пурко преди 1 година
Русия пак ще спечели и много искам тогава да видя кривите , пъпчасали и мазни мутри на краварите и техните господари.