Непобедимите "Кинжал" полетяха над Украйна, защо са толкова опасни?

Русия може да се опитва да сплаши Запада
Обновена: 10 мар 2023 17:21 | 10 мар 2023 13:58, Нели Христова
757
Непобедимите "Кинжал" полетяха над Украйна, защо са толкова опасни?
Снимка: БГНЕС

Хиперзвуковите оръжия са проектирани да бъдат толкова бързи, че да не могат да бъдат свалени от традиционните системи за противоракетна отбрана.

Те обикновено летят на по-ниска височина от балистичните ракети и могат да достигнат повече от пет пъти скоростта на звука или 3850 мили в час.

Хиперзвуковата Kh-47M2 "Кинжал" беше едно от шестте "непобедими" оръжия, които президентът Путин разкри пред руския елит в обръщение към държавата в Москва през 2018 г. Презентацията включваше компютърна анимация на ядрени бойни глави, падащи върху Флорида.

Въпреки че през 2021 г. Русия изстреля способния да носи ядрени оръжия "Кинжал" по наземна цел в Сирия, именно в Украйна Путин избра да разгърне напълно ужасяващите си способности. Русия за първи път изстреля ракетата срещу Украйна през март 2022 г. и я използва за атака към страната в няколко случая оттогава, включително в четвъртък, когато те бяха използвани в атака срещу Киев, украинската столица.

Има опасения, че мащабът на руската атака може да сигнализира за нова ескалация на бомбардировките от страна на Москва. Украинските военни казаха, че това е първият път, когато Русия е изстреляла шест ракети "Кинжал" едновременно. Киев заяви, че противовъздушната му отбрана е безсилна срещу тях.

Кремъл твърди, че оръжието има максимална скорост от 7500 мили в час, което би било двойно повече от оръжията, разработени от други страни. Президентът Байдън призна, че "Кинжал" е "почти невъзможно да бъде спрян".

За разлика от балистичните ракети, хиперзвуковите оръжия не следват предварително определена извита траектория. Те използват въздуха, за да се движат по време на полет, което ги прави по-трудни за проследяване и унищожаване, тъй като врагът не знае каква е целта. Хиперзвуковите оръжия могат да носят ядрени бойни глави или конвенционални.

Марк Галеоти, британски експерт по Русия, нарече използването на скъпия "Кинжал" от Путин в Украйна "прекомерно", но предположи, че използването му може да има за цел да сплаши западните съюзници на Киев. Това обаче е и възможно доказателство, че руският запас от по-евтини ракети е на изчерпване.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


757
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
598
15
 
35
 
! Отговори
Пурко преди 1 година
Русия пак ще спечели и много искам да видя кривите , пъпчасали и мазни мутри на краварите и техните господари.
597
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
до коментар 645 - ами срещу зверове друг начин няма.
596
11
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Заради укрите почнаха да фалират банките и във "богатата" кравария. Две сдадоха багажа, на път са други две.
595
8
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
647-ПУТИН Е ПРОИЗВЕЛ ТОЧНО КОЛКОТО СА НУЖНИ ДА СРИНЕ НАЦИСТИТЕ.
594
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
до 647 - и "КИНЖАЛ" ще са като тези дето уж все свършват, ПЪК УКРИТЕ все реват че ги БОМБЯТ.
593
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
645 - МАЛКО ИМ Е НА НАЦИСТИТЕ. НЕ САМО КАДИРОВ ИТЕ ША РАЗПАРЯ ДИРНИЦИ НА УКРОФИЛИ, АМИ СЕ СФОРМИРА БАТАЛЬОН БОГДАН ХМЕЛНИЦКИ ОТ УКРАИНЦИ ПРЕЖОВЕЛИ УЖАСА ОТ НАЦИСТИТЕ. А ТЕ КАК ЩЕ СЕ РАЗПРАВЯТ СЪС НАЦИСТИТЕ???
592
17
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Един такъв кинжал струва милиони, да видим руската икономика колко такива ще може да изстреля - 10-20 може би ...
591
9
 
48
 
! Отговори
Пян_Гъ преди 1 година
Прави ли ви впечатление какви експерти пишат коментар тук??? НАТО и САЩ са в шах от хиперзвуковите технологии на Москва, американски експерти (!) признават, че ще им трябват поне 20 г. да настигнат Русия (ама ако стои с вързани ръце!), а нашите форумни експерти осмиват Москва! Многознайковци! Пъфффф-ффф!
590
36
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кадировците на Путин правят зверства.
589
17
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аха. Само дето пропуснахте да напишете, че са бързи, но неточни, защото са били правени за ядрени бойни глави, за които не се иска точност по-висока от 50-100 метра. А 50-100 метра с конвенционална глава е съседната сграда, а не това, което ти трябва. Затова не ги ползват, не защото са свършили.
588
11
 
15
 
! Отговори
шмatka преди 1 година
Дано да пуснат руснаците и тук някоя и друга! Те си знаят къде!?!?
587
8
 
11
 
! Отговори
Налитам на русофоби преди 1 година
До Поря русуфилиКога? Докато пориш гишето за социални помощи ли?
586
9
 
30
 
! Отговори
Слава на Русия преди 1 година
Авангард е руска ракетна система. В основата на комплекса е хиперзвукова управляема бойна глава, изстрелвана към целта с помощта на междуконтинентална балистична ракета UR-100N UTTKh / RS-28 и развиваща скорост до Mach 28 (~ 9,5 километра в секунда), която дори без бойна глава му дава кинетична енергия, еквивалентна на 18 тона тротил. Проектиран за преодоляване на вражеската противоракетна отбрана. Застъпен на бойно дежурство 27 декември 2019 г
585
6
 
16
 
! Отговори
Не е ли ясно? преди 1 година
На голям специалист ли се правиш? Балистичните ракети не могат да заменят хиперзвуковите като Калибър или Циркон. Може ли с междуконтинентална ракета да се обстрелва цел на разстояние 100 километра например? Междуконтиненталните балистични ракети се движат с хиперзвукова скорост защото летят в стратосферата. А това че (при подходящи атмосферни условия) спътник може да наблюдава полет на хиперзвукова ракета е вярно. Но докато само я наблюдава, тя вече ще е стигнала до целта.
584
16
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Браво на РУСИЯ!
583
14
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Накратко, хиперзвуковите ракети са по-бавни от балистичните в междуконтиненталния обхват. Твърденията, че изобретяването на хиперзвуково оръжие ще съкрати времето за пренасяне на бойна глава до цел от, да речем, САЩ, Русия и Китай, са неверни, пише в доклада.Освен това спътниковите системи могат да проследяват хиперзвуковите ракети практически през целия им полет. Високата скорост в атмосферни условия води до отделяне на много топлина, което оставя ясна следа за инфрачервените сензори.
582
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В крайна сметка тези резултати показват, че характеристиките и стратегическите последици от използването на хиперзвуково оръжие са приблизително същите като тези на отдавна измислените балистични ракети. Хиперзвуковите оръжия имат скромни предимства, например в маневреността, но основните закони на физиката налагат ограничения върху полета на ниска височина в атмосферата, поради което това оръжие може да се нарече еволюционно, но не и революционно постижение."
581
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Но компютърните модели сочат, че докато хиперзвуковите ракети със система за ускоряване на изстрелването летят по-бързо на къси дистанции, те всъщност са по-бавни от междуконтиненталните балистични ракети на големи разстояния поради по-голямото въздушно съпротивление в ниските части на атмосферата.Освен това хиперзвукова ракета в повечето случаи ще бъде видима за системите за ранно предупреждение, базирани в космоса.
580
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
това на снимката не е кинжал, тези ракети са крилати и по-големи, не могат да се поберат в бомбен отсек дори на ту-160 затова се носят със специална установка за прикрепване към корпуса на самолета.
579
24
 
13
 
! Отговори
Голям лош Джендър преди 1 година
Готов съм да направя щастлив всеки русуфил с моя Кинжал