Непобедимите "Кинжал" полетяха над Украйна, защо са толкова опасни?

Русия може да се опитва да сплаши Запада
Обновена: 10 мар 2023 17:21 | 10 мар 2023 13:58, Нели Христова
757
Непобедимите "Кинжал" полетяха над Украйна, защо са толкова опасни?
Снимка: БГНЕС

Хиперзвуковите оръжия са проектирани да бъдат толкова бързи, че да не могат да бъдат свалени от традиционните системи за противоракетна отбрана.

Те обикновено летят на по-ниска височина от балистичните ракети и могат да достигнат повече от пет пъти скоростта на звука или 3850 мили в час.

Хиперзвуковата Kh-47M2 "Кинжал" беше едно от шестте "непобедими" оръжия, които президентът Путин разкри пред руския елит в обръщение към държавата в Москва през 2018 г. Презентацията включваше компютърна анимация на ядрени бойни глави, падащи върху Флорида.

Въпреки че през 2021 г. Русия изстреля способния да носи ядрени оръжия "Кинжал" по наземна цел в Сирия, именно в Украйна Путин избра да разгърне напълно ужасяващите си способности. Русия за първи път изстреля ракетата срещу Украйна през март 2022 г. и я използва за атака към страната в няколко случая оттогава, включително в четвъртък, когато те бяха използвани в атака срещу Киев, украинската столица.

Има опасения, че мащабът на руската атака може да сигнализира за нова ескалация на бомбардировките от страна на Москва. Украинските военни казаха, че това е първият път, когато Русия е изстреляла шест ракети "Кинжал" едновременно. Киев заяви, че противовъздушната му отбрана е безсилна срещу тях.

Кремъл твърди, че оръжието има максимална скорост от 7500 мили в час, което би било двойно повече от оръжията, разработени от други страни. Президентът Байдън призна, че "Кинжал" е "почти невъзможно да бъде спрян".

За разлика от балистичните ракети, хиперзвуковите оръжия не следват предварително определена извита траектория. Те използват въздуха, за да се движат по време на полет, което ги прави по-трудни за проследяване и унищожаване, тъй като врагът не знае каква е целта. Хиперзвуковите оръжия могат да носят ядрени бойни глави или конвенционални.

Марк Галеоти, британски експерт по Русия, нарече използването на скъпия "Кинжал" от Путин в Украйна "прекомерно", но предположи, че използването му може да има за цел да сплаши западните съюзници на Киев. Това обаче е и възможно доказателство, че руският запас от по-евтини ракети е на изчерпване.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


757
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
558
9
 
7
 
! Отговори
Почерпен преди 1 година
"Това обаче е и възможно доказателство, че руският запас от по-евтини ракети е на изчерпване."--- Или пък е просто почерпване?!! Защото са изчерпали май и лопатите с които да ги млатят!
557
7
 
8
 
! Отговори
На тоя свят преди 1 година
Няма никой непобедим !
556
22
 
16
 
! Отговори
Дон Хуан Ди Раша преди 1 година
Непобедимите кинжал бяха 6 бр.ракетки (цялото производството за половин година). Сега или ще чакат още половин година за нови 6 или бързо ще опустошат резервите.
555
24
 
38
 
! Отговори
Петров преди 1 година
Идва време за изравняване на силите. Т.е. кинжал с малък ядрен заряд, справедливо е нали. Американците бомбардираха сърбите с обеднен уран и никой нищо не каза от демократичния свят, сега е ред на руснаците, нали!
554
5
 
8
 
! Отговори
Alex преди 1 година
Абе тука четох коментарите и .... всички сте поркани! :)
553
16
 
17
 
! Отговори
Бако преди 1 година
Каква прекрасна новина....от работничката по публикацията....Ще убиват повече хора на даже и на по голямо разстояние.....Какви хора сте бе....
552
5
 
16
 
! Отговори
Русия тепърва преди 1 година
Отвори складовете от 1917г,че няма място за без аналоговото си оръжие.
551
7
 
4
 
! Отговори
Finetti преди 1 година
Щяло да става главен спонсор на руската армия. Чокълиида щял да е без пари и в изобилие. Който не му харесва да си нарисува шоколадови му стачки и ако пек не се харесва да си ги оближе. Без бой. Щяло да има за всички руски онуци в изобилие. Украйна плаща.
550
9
 
8
 
! Отговори
А преди 1 година
Вова, коня и балерината на Сибир питат вече за тях.
549
16
 
18
 
! Отговори
Усрията преди 1 година
е усрана. Тотал щета
548
18
 
10
 
! Отговори
Руски парцал преди 1 година
Уже съдран
547
16
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И на флагмана "Москва" имаше комплект такива ракети / 4 бр /. Не знам извадиха ли ги?
546
39
 
15
 
! Отговори
Патките пасе преди 1 година
Русия е чао.Милитарно,икономически,политически .чакаме с нетърпение последния валс а после=сбогом любима
545
8
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Фашибозукът трябва да бъде заличен от лицето на земята.
544
8
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 581. Защо не се публикуват антиукрофашистки коментари
543
31
 
17
 
! Отговори
Путин преди 1 година
Ще спечели войната но на Путин ден
542
23
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Та относно журналистическите бисери в статията, показващи само лични пристрастия и мечти на авторите. Войната вече е война на технологиите и сметките. Една или десет такива ракети могат да произведат поне 20 държави. Въпросът е дали си струва похабения ресурс срещу очакваните ползи. За по грамотните - Една такава руска ракета има боен заряд колкото един дрон "Байрактар" и стрива поне сто дрона плюс наземен и въздушен персонал с не малка заплата. Който може да смята - да смята
541
30
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Самолетите и корабите които изстрекват ракетите не летят със свръхзвукова скорост. Унищожете самолетите и корабите на руснаците.
540
17
 
17
 
! Отговори
White Ханъм преди 1 година
Руските тесни отвърстия сега като мобилизират новите 400К на боб.и картофи ли минават или направо на шоколад
539
36
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не ги разбирам, имат пари за кинжали а да нахранят бездомните нямат. Фарс