Руснаците откриха американския дрон на 60 км от Севастопол

Той е на дълбочина 850-900 м
16 мар 2023 18:00, Нели Христова
345
Руснаците откриха американския дрон на 60 км от Севастопол
Снимка: БГНЕС

Руски военни експерти са открили сваления американски дрон MQ-9 Reaper в Черно море. Дронът е открит на морското дъно на 60 км от Севастопол на дълбочина 850-900 м. Това съобщи за севастополския портал ForPost източник, близък до руското министерство на отбраната и запознат с детайлите на операцията.

"Подводен робот се е спуснал на морското дъно и е открил MQ-9 Reaper на дълбочина около 850-900 метра. Дълбоководното разклонение на газопровода "Южен поток" минава в близост до този район", заяви източникът пред ForPost.

По думите му в момента руски военен кораб дежури на повърхността на водата в района на падането на американския самолет. Охранява се и периметърът на мястото на падането на дрона. Източникът заяви, че в момента експертите изработват решение за по-нататъшните действия по вдигането на дрона от морското дъно.

"Дълбочината, на която е паднал дрона, е доста голяма. За да се извърши издигането, трябва да се използват средства, използвани при повдигането на потънали дълбоководни подводници", заяви източникът пред ForPost.

Такива средства, отбелязва източникът, са на разположение на армията и флота и се разработва план за ефективното им използване в зоната на падане на MQ-9 Reaper.

Специалистът разказа пред ForPost, че руското министерство на отбраната се интересува от вътрешната електроника на дрона, както и от неговия двигател. На свой ред той отбеляза, че не е изключен сценарий, при който американските сили ще се опитат да унищожат дрона със собствени средства, преди той да се издигне на повърхността.

В сряда, 15 март, секретарят на Съвета за сигурност на Руската федерация Николай Патрушев заяви в ефира на телевизионния канал "Русия-1", че работата по вдигането на падналия дрон от морското дъно е необходима и тя ще бъде извършена.

Американският дрон MQ-9 Reaper падна в Черно море сутринта на 14 март в резултат на рязка маневра. Както потвърдиха от руското Министерство на отбраната, дронът MQ-9 е преминал в неуправляем полет със загуба на височина и се е сблъскал с водната повърхност. Беше отбелязано, че американският дрон е летял с изключени транспондери и е нарушил границите на зоната за временно използване на въздушното пространство, която е била установена за времето на отбраната на въздушното пространство. Както писа ForPost, американският военен разузнавателен дрон MQ-9 Reaper се е разбил в резултат на приближаването на руски изтребител Су-27, който се е движел със свръхзвукова скорост.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


345
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
265
11
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Обадиха ли се на норвежците.
264
18
 
5
 
! Отговори
Е и..ватникЪ преди 1 година
ще го чака да изплува ли.....
263
29
 
6
 
! Отговори
Толкова простотия преди 1 година
"Руски военни експерти...." само в три думи.....първо, не са руски а минголоидни...второ не са военни аКолхозни...и трето НЕ са експерти защото цеха за винкели след повече от година все още работи.
262
25
 
14
 
! Отговори
Оня с коня. преди 1 година
Не мога да ги разбера руснаците. Когато Курск потъна на 100 метра дълбочина, не я извадиха. Оставиха моряците да измрат. Сега ще вадят американски дрон от километър дълбочина. Сигурно със шнорхел
261
22
 
10
 
! Отговори
...до 276 преди 1 година
Другарю, защо ревеш, нима руски самолети не прелитат редовно близо до американското въздушно пространство? И то доста по-близко от тези 60км за които ревете. Ако не вярваш поразрови се, само за тази година има поне 3 случая, когато руски самолети са прихващани и ескортирани на десетина км от Аляска. Нито веднъж американците не са се правили на интересни, просто защото това което направиха руснаците граничи с идиотизма. Следващия път дрона ще е придружен от ф22 и тогава ще ги видим ушанките!
260
0
 
5
 
! Отговори
Мирослав Блажев преди 1 година
Блажев, престани да пишеш цинизми, защото те следим и вече наистина ни писна от теб!
259
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да го дават на братята китайци и до месец ще го има в магазините "всичко по лев"
258
17
 
4
 
! Отговори
Лайномет преди 1 година
Русоробите_ще_ядат_пресни_лайна...
257
14
 
4
 
! Отговори
Антипутиноид преди 1 година
РФ няма 150 милиона, последно по техните "официални данни" бяха 143 милиона. Само че в източната част на РФ по документи живеели 25 милиона, а реално били под 12 милиона, та може и тея 143 милиона по-скоро да са към 100 милиона. Имиграция почти нямаха и преди войната, а сега всичко е емиграция. Вярна статистика скоро няма да публикуват, че ще са за смях (както и Китайците послъгваха за демографската им криза).
256
22
 
14
 
! Отговори
Факт преди 1 година
Малко факти а не любителски простотии Америка са 350 милиона русия 150 ..близо три пъти повече,от към военна техника сащ има поне 20 пъти повече оръжия от русия поне 20,единственото в което русия може да се сравнява с Сащ са ядрените ракети .това е единственото...така че как точно виждате русия да има какъвто и да е шанс срещу Сащ ..само вие си знаете ...на практика никакъв,на теория също,..разбира се от русофилска гледна точка-имат,но дори и русофилите знаят че това е извън реалността ..!
255
26
 
10
 
! Отговори
Антипутиноид преди 1 година
Московията си търси дебелия и ще го набара скоро. Като са толкова силни, що не свалиха стратегическия бомбандировач B-52, които преди седмица направи демонстрантивен заход на 200км от Санкт Петерсбург? Май напълниха гащите тогава, сега си слагат пансери в парковете и по покривите.
254
25
 
13
 
! Отговори
Факт преди 1 година
Дали са на 100 метра или на 600 метра дрона е бил над неутрални води ,с какво право руската *** го сваля ..тези руснаци с 4 ръце си търсят боя ...егати и пропадналата пияндурска племка...един дрон ли не могат да си изработят че ще гледат електрониката за да видят как се правя..уж правят некви свръх звукови ракети а не знаят какво е Дрон..и тези се смятат за някаква военна сила ..ай стига ве верно ли ...руска смрад
253
5
 
15
 
! Отговори
bl преди 1 година
"няма причина САЩ да не предоставят на Украйна стотина дрона със стандартни ракети въздух-въздух и въздух-земя." .. е то 3 двойки от вехтите Су27 имат достатъчно въоръжение да отстрелят 100 дрона.Колко допълнително могат да свалят с препикаване е интересен въпрос.
252
17
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
русия победи украйна за 3 дни!за 5 дни ще победи и америка!нали бре, платени ***?
251
12
 
17
 
! Отговори
bl преди 1 година
"Лойд Остин заяви на руснаците че разузнавателни дронове ще продължават да летят по този маршрут .(ще се съпровождат от F 35 ,тогава да видим СУчките ще се покажат ли )" Божеее... да не са луди американците да пращат F 35 . Все пак една така патица струва над 100 милиона, а руснаците са запалени любители на спортния лов. Да не говорим че след като отстранят едно такова съвсем ще се развенчае митът за непобедимите F. То всъщност правилно са ги кръстили F като FOOBAR.
250
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тъй като РФ вече имат достъп до технологията на Reaper MQ-9 дрона, няма причина САЩ да не предоставят на Украйна стотина дрона със стандартни ракети въздух-въздух и въздух-земя.
249
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Alex Приятелю, моля те кажи още хиляда пъти колко голям експерт си! След това можеш и да станеш, въпрос на брой произнасяния е ;)
248
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тия от САЩ как се прецакаха... Подариха технология за 17 милинона $. След месец ще ги правят същите от сибирска ламарина за кашон водка. В Китай. Не ми е ясно какво прави американски дрон в Черно море? От кога Черно море е американска акватория? Имаш неутрални води, ама ако ги пресечеш и вече е граница. Все едно румънски танк да се размотава в Русе.
247
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Днес. Бг руски ***.
246
18
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По-добре да бяха извадили 400 те руски моряци потънали заедно с крайцера Москва за да могат родителите им да ги погребат достойно.