Руснаците откриха американския дрон на 60 км от Севастопол

Той е на дълбочина 850-900 м
16 мар 2023 18:00, Нели Христова
345
Руснаците откриха американския дрон на 60 км от Севастопол
Снимка: БГНЕС

Руски военни експерти са открили сваления американски дрон MQ-9 Reaper в Черно море. Дронът е открит на морското дъно на 60 км от Севастопол на дълбочина 850-900 м. Това съобщи за севастополския портал ForPost източник, близък до руското министерство на отбраната и запознат с детайлите на операцията.

"Подводен робот се е спуснал на морското дъно и е открил MQ-9 Reaper на дълбочина около 850-900 метра. Дълбоководното разклонение на газопровода "Южен поток" минава в близост до този район", заяви източникът пред ForPost.

По думите му в момента руски военен кораб дежури на повърхността на водата в района на падането на американския самолет. Охранява се и периметърът на мястото на падането на дрона. Източникът заяви, че в момента експертите изработват решение за по-нататъшните действия по вдигането на дрона от морското дъно.

"Дълбочината, на която е паднал дрона, е доста голяма. За да се извърши издигането, трябва да се използват средства, използвани при повдигането на потънали дълбоководни подводници", заяви източникът пред ForPost.

Такива средства, отбелязва източникът, са на разположение на армията и флота и се разработва план за ефективното им използване в зоната на падане на MQ-9 Reaper.

Специалистът разказа пред ForPost, че руското министерство на отбраната се интересува от вътрешната електроника на дрона, както и от неговия двигател. На свой ред той отбеляза, че не е изключен сценарий, при който американските сили ще се опитат да унищожат дрона със собствени средства, преди той да се издигне на повърхността.

В сряда, 15 март, секретарят на Съвета за сигурност на Руската федерация Николай Патрушев заяви в ефира на телевизионния канал "Русия-1", че работата по вдигането на падналия дрон от морското дъно е необходима и тя ще бъде извършена.

Американският дрон MQ-9 Reaper падна в Черно море сутринта на 14 март в резултат на рязка маневра. Както потвърдиха от руското Министерство на отбраната, дронът MQ-9 е преминал в неуправляем полет със загуба на височина и се е сблъскал с водната повърхност. Беше отбелязано, че американският дрон е летял с изключени транспондери и е нарушил границите на зоната за временно използване на въздушното пространство, която е била установена за времето на отбраната на въздушното пространство. Както писа ForPost, американският военен разузнавателен дрон MQ-9 Reaper се е разбил в резултат на приближаването на руски изтребител Су-27, който се е движел със свръхзвукова скорост.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


345
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
225
3
 
7
 
! Отговори
Alex преди 1 година
Кво общо имат огромно желязо като подводница и сив кашон с малки колелца и перка?
224
19
 
9
 
! Отговори
До 234 преди 1 година
Как да не лъжат бре? Има видео от дрона и всичко се вижда. Руската пропаганда разчита точно на ей такива,като теб. Тавариш?
223
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Преди 20 години Курск беше потънала на 80метра. Не можаха да я извадят. Ще видим сега дали имат някакво развитие.
222
0
 
2
 
! Отговори
Alex преди 1 година
Тия футуристични кашони някога в ОСО ги правеха същите от балса и шкурене :)
221
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Териториалните води са 12 мили/20км. Т.е. самите руснаци казват, че не е в тяхни води.
220
1
 
3
 
! Отговори
Alex преди 1 година
Не той е Краси Грозев :)
219
2
 
13
 
! Отговори
Чудесна новина преди 1 година
Който първи го намери негов е и това е. ДА им е честито на печелившите. След като го изучат е ще го дадат на Китай и те да го изучат и да пусна масово производство на достъпна и евтина цена. Хвала и похвално. Технологиите и знанията трябва да се споделят с останалите държави в Света едно добро дело. Ще има и приложение и за мирни цели и ползва за обществото.
218
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
A какво делает краварский дрончик, на хиляди километричик от Кравария? Носит демокрации, что ли? Пошел нах*й!
217
2
 
12
 
! Отговори
СЛАВА РОССИИ! преди 1 година
За пореден път превъзходство на руския дух!
216
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 230 - Без проблем? Хахах ... Добре. Щом ти така казваш.
215
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Наистина ли управляемия дрон не си включил транспондерите след като изгубил маневреноста си от връхлитащ свръхзвуков изтребител срещу него като на таран,доколкото писаха преди това сякаш са били два да го претиснат за височина,че да го насочат към морската повърхност от което оператора не е успял да го изведе в полет да им избяга на изтребителите,но да не се отбележи на какви координати ширини,дължини и височина е станало туй,а просто да падне във водата от таз височина без да се отчете зоната.
214
3
 
19
 
! Отговори
до 232 Напротив преди 1 година
Руснаците не лъжат, товарищ! Това първо и второ, ако тази ситуация ако беше до Вашингтон, руският дрон щеше да бъде отстрелян брутално.
213
0
 
3
 
! Отговори
До 221 преди 1 година
Историята съдържа и факти : самолетите-бойните от ВСВ се делят на много категории: изтребители, щурмовици, леки и тежки бомбардировачи и тн. Най-добрият изтребител ЯК-9 е над 16000бр., ЯК-3 малко над 24000бр., ИЛ-2, един от най-добрите щурмовици - над 36000бр.Общата бройка на съюзниците, а не само американските самолети е над 20000 бр, не 15000бр. Над 50% обаче така и не достигат територията на Германия, като от останалите едва оцеляват под 30%, за да се завърнат до GB. Смятай какво са сцепили!
212
14
 
6
 
! Отговори
До 229 преди 1 година
Пилотът може случайно да е паднал от някой прозорец вече. Вовата е получил обаждане от белия дом и е усетил,какви гомна е забъркал рашистанеца с москвича и го е помолил да изпуши една цигара на балкона.
211
22
 
10
 
! Отговори
Грънци преди 1 година
Поредните лъжи на рашистанците. Намерили дрона,колкото не го бяха и ударили. Ама краварите пуснаха видео със сблъсъка и на ватнецете им издъхна лъжата. Само лъжи на които се хващат ниско интелигентните бг росороби!
210
11
 
21
 
! Отговори
Манолски преди 1 година
Уважаеми читатели, напомням, че Русия не е България и не е умряла от страх от САЩ. Ще им препикават мушкатото, като стой та гледай!
209
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 227 Това е само в твоята кратуна. САЩ, без проблем могат да пуснат атомно оръжие нанвсякъде в Европа прези периода 1945-55. Всичко останало са детските ти мечти, ще сте нещо. Нищо не сте. И сега сте нищо. Ясно е видимо е.
208
4
 
15
 
! Отговори
НЯКОЙ преди 1 година
Сега на руския пилот ще му връчат Оскар, че е свалил голям дрон без да ползва оръжие.
207
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Има напредък, вчера прочетох тук, че цитирам "дронът бил ПРИЗЕМЕН и в международни ВОДИ", оказва се, че не е приземен, а свален...и дълбоко потънал, освен това явно във води, които не са международни, че да го вадят руснаци.
206
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 208 Умниченце, нещо си си въобразило, че през 1945 САЩ разполагат и с количеството адрени бомби, и с техническите средства да ударят СССР така, че да унищожат основните му градове? Забавляваш усилено с неспособността си да схванеш какъв точно десант на Аляска би се случил, ако САЩ бяха нанесли ядрен удар, който би бил единствено локален...Справка - съдбата на Квантунската армия. Направи справка и колко добре се сражават американците срещу равностоен противник на терен.