Руснаците откриха американския дрон на 60 км от Севастопол

Той е на дълбочина 850-900 м
16 мар 2023 18:00, Нели Христова
345
Руснаците откриха американския дрон на 60 км от Севастопол
Снимка: БГНЕС

Руски военни експерти са открили сваления американски дрон MQ-9 Reaper в Черно море. Дронът е открит на морското дъно на 60 км от Севастопол на дълбочина 850-900 м. Това съобщи за севастополския портал ForPost източник, близък до руското министерство на отбраната и запознат с детайлите на операцията.

"Подводен робот се е спуснал на морското дъно и е открил MQ-9 Reaper на дълбочина около 850-900 метра. Дълбоководното разклонение на газопровода "Южен поток" минава в близост до този район", заяви източникът пред ForPost.

По думите му в момента руски военен кораб дежури на повърхността на водата в района на падането на американския самолет. Охранява се и периметърът на мястото на падането на дрона. Източникът заяви, че в момента експертите изработват решение за по-нататъшните действия по вдигането на дрона от морското дъно.

"Дълбочината, на която е паднал дрона, е доста голяма. За да се извърши издигането, трябва да се използват средства, използвани при повдигането на потънали дълбоководни подводници", заяви източникът пред ForPost.

Такива средства, отбелязва източникът, са на разположение на армията и флота и се разработва план за ефективното им използване в зоната на падане на MQ-9 Reaper.

Специалистът разказа пред ForPost, че руското министерство на отбраната се интересува от вътрешната електроника на дрона, както и от неговия двигател. На свой ред той отбеляза, че не е изключен сценарий, при който американските сили ще се опитат да унищожат дрона със собствени средства, преди той да се издигне на повърхността.

В сряда, 15 март, секретарят на Съвета за сигурност на Руската федерация Николай Патрушев заяви в ефира на телевизионния канал "Русия-1", че работата по вдигането на падналия дрон от морското дъно е необходима и тя ще бъде извършена.

Американският дрон MQ-9 Reaper падна в Черно море сутринта на 14 март в резултат на рязка маневра. Както потвърдиха от руското Министерство на отбраната, дронът MQ-9 е преминал в неуправляем полет със загуба на височина и се е сблъскал с водната повърхност. Беше отбелязано, че американският дрон е летял с изключени транспондери и е нарушил границите на зоната за временно използване на въздушното пространство, която е била установена за времето на отбраната на въздушното пространство. Както писа ForPost, американският военен разузнавателен дрон MQ-9 Reaper се е разбил в резултат на приближаването на руски изтребител Су-27, който се е движел със свръхзвукова скорост.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


345
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
205
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе, Alex, ти да не си оня авиационен "експерт" с козята брадичка ?
204
7
 
18
 
! Отговори
Оракул преди 1 година
Руската свирепа мечка гази сред житата проскубан американски орел с нацистки символи по перушината. Зелен гном с напудрен бял нос тича с тризъбец да спасява проскубания орел но си настъпва връзките на обувките и си разбива главата точно пред краката на свирепата мечка.
203
3
 
1
 
! Отговори
Сата НАТО преди 1 година
Специално този дрон е турбовитлов.
202
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 222 виждаме да... руското мече остана беззъби в Украйна:))) САЩ е много голяма хапка за малката им уста. Може да се пробват.
201
8
 
18
 
! Отговори
Оракул преди 1 година
Руската свирепа мечка с един удар ще счупи всички кокали на проскубания американски орел
200
23
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 215 Писнало ми е от неграмотни историци. Вземи си научи историята. Целият свят знае,че САЩ печели ВСВ .. освен теб. Целият свят и руснаците знаят,че САЩ ги спасяват от Хитлер... освен теб. Вземи се образовай, колко оръжие , моници и храна носи САЩ на русия докато паднала на колене. Второ чувал ли си някога САЩ с около самолета бомбардира Райха? 15,000 самолета разцепват Германия. Къде е русия по това време, като няма самолети клоун? :)))
199
7
 
3
 
! Отговори
до 218 преди 1 година
Изключително неадекватно мнение крайно разминаващо се с реалната обстановка.
198
2
 
9
 
! Отговори
Камъните падат преди 1 година
Не се карайте кой крив кой прав, пускайте си вечния хит от 90-те и не го мислете толкова. Животът е непредвидим и понякога кратък, важи и за техниката. Ей го и тоя нападателен дрон, тръгнал на жътва пък не се върнал. Ако пък е носил и ракета, което е много вероятно, то хора, които са щели да умрат, сега са си пуснали вечния хит "Камъните падат" и вдигат наздравица с руска водка, че утре може да не могат.
197
17
 
7
 
! Отговори
Сата НАТО преди 1 година
Вчера избомбиха теца на Белгород, днеска сградата на ФСБ в Ростов, утре Полша подарява първите 4 от 12 броя МиГ-29, па Путин нека си играе на сваляне на дронове. Керванът си върви.
196
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нали беше на 130 км, бе? Илинвилаш 70 км паднал настрани ....
195
6
 
16
 
! Отговори
210 преди 1 година
ОЛЕЛЕ! Двама не харсали. Абе хора - разберете! Ако САЩ можеше, без сериозни последствия, щеше да унищожи Русия. Същото важи и за Русия.
194
5
 
19
 
! Отговори
До 208 преди 1 година
Човече, ти не знаеш къде си ?!? САШ са спасили Русия ?!? Помисли малко, кога САШ се включва във ВСВ? И защо? Жокер - победителят взима всичко.Пълен калмук си.
193
3
 
30
 
! Отговори
НАТОвски бастyн преди 1 година
Американците обявиха че ще вземат най-решителни и радикални мерки. Готови са всеки момент в знак на протест да организират гeей парад и са привикани всички последователи и служители на Соррос като атлантиеския съвет, отровено общество америка срещу България и парламентарните групировки на хоммосексуалистите ПП, ДБ и ГЕРБ. наредено им е незабавно да излязат на площада по розови прaшки и със скъпи прави красставици в задния двор.
192
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"България, Румъния и Турция са в този съюз и ако някой патрулира или извършва разузнавателна дейност, трябва да е една от тях (или всички)." - С оглед на това, че в трите страни се намират бази, до до които самуте страни нямат достъп, оспорва това, че трябва да е една от тях. Не казвам, *** е невъзможно, но ... Ме съмнява, че ползваме дронове, до които нямаме достъп.
191
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 204 - Но ти продължавай да ми говориш, че билонот съюзническа любов и причие. Такова нещо в няма. Любовни милост в този свят НЕ съществуват на това ниво ...
190
3
 
19
 
! Отговори
Американците преди 1 година
не им е мястото в Черно море. НАТО си е НАТО, обаче България, Румъния и Турция са в този съюз и ако някой патрулира или извършва разузнавателна дейност, трябва да е една от тях (или всички). Пък тези сладури ако си позволят да ударят Южен поток, не ми се мисли. Турция все още има най-голямата по численост армия в Алианса.
189
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 208 - Отново. Ако можеха, щяха да го направят.
188
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Изперкалите си представят, че вътре има нещо свръхчовешко и си фантазират фантазии. Нищо нчма - малко пластмаси, бутален двигател на биндзин, фотоапаратура и радиоуправление." И струва 30 000 000 лева ...
187
28
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 204САЩ използваха атомно оръжие 10г преди руснаците да откраднат чертежите. Че в тоя смисъл ,ако САЩ искаха 1945 можеха да затрият и москва. Никога незабравяйте ,че днес има русия защото САЩ им помогна да спрат Хитлер. Трябва да им хвърляте цветя ,а не авио гориво. Клоуни
186
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Първо държава Америка няма:)" В отпаянието си, да се изкараш по-умен от някакъв случаен човел в нета, се излагаш...