Москва награди пилотите на изтребителя, прехванал дрона на САЩ

Предотвратили навлизането му в района на "специалната операция"
17 мар 2023 13:25, Елка Василева
301
Москва награди пилотите на изтребителя, прехванал дрона на САЩ
Кадър: YouTube

Министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу връчи награди на пилотите на руските изтребители Су-27 за това, че са предотвратили навлизането на дрон ЕмКю-9 на САЩ в района на действие на руската военна операция в Украйна, предаде РИА "Новости".

Американският безпилотен апарат падна в Черно море, след като беше прехванат от руски изтребители.

Още по темата
"Министърът на отбраната на Руската федерация, армейски генерал Сергей Шойгу представи за удостояване с държавни награди летците на самолетите Су-27, предотвратили нарушаването от страна на американския безпилотен летателен апарат ЕмКю-9 на границите на района с временен режим на използване на въздушното пространство, установен с цел провеждането на специалната военна операция", съобщи в изявление руското министерство на отбраната.

Границите на района са били доведени до знанието на всички ползватели на международното въздушно пространство и оповестени в съответствие с международните норми, се подчертава в изявлението, цитирано от ТАСС.

Безпилотният апарат ЕмКю-9 "Рийпър" на военно-въздушните сили на САЩ падна в международни води в Черно море на 14 март. Както по-рано съобщи министерството на отбраната на Русия, дронът е летял по посока на руската граница с изключени транспондери и е навлязъл в района на "временен режим на използване на въздушното пространство", въведен във връзка с провеждането на така наречената специална военна операция.

Според руското министерство на отбраната апаратът е загубил управление "в резултат на рязка маневра" и се разбил, а съпровождащите го руски изтребители не са използвали намиращото се на борда им въоръжение и не са влизали в контакт с дрона.

Според американската версия два руски Су-27 са прехванали изпълняващия разузнавателна мисия апарат ЕмКю-9 и няколко пъти са го залели с гориво. Накрая според твърденията на Вашингтон един от руските изтребители е ударил витлото на американския безпилотен апарат, което е довело до падането му, припомня ТАСС.

(БТА, Светослав Танчев)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


301
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
5
 
14
 
! Отговори
Банкопад преди 1 година
Китайците се отървават от краварската зелена хартия и в обора нещата се сгъбясват. Не го пишат по новините да не стане черна икономическа дупка! :):)
34
2
 
5
 
! Отговори
Истина преди 1 година
Ако някой е толкова добър че с един самолет да удари друг в движение наградата е най-малкото което трябва да му дадат, този трябва да го направят мега учител на всички останали..
33
10
 
6
 
! Отговори
Любопитно ми е преди 1 година
ако случайно на борда на следващия такъв дрон има 2-3 кг Ц-4 какво ли ще се случи с близко прелитащите миг-чета? За един приятел питам.
32
5
 
6
 
! Отговори
Антипутиноид преди 1 година
САЩ много стратегически подготвят почвата да вкарат миротворческа мисия в Украйна. Нека минат още две-три мобилизацийки в Московията, да видят че няма мърдане, и тогава ще се омекнали за промяна.
31
6
 
15
 
! Отговори
Отлично! преди 1 година
А краварите за да пукнат китайско балонче организираха селия си въздушен флот и успяха от втори опит! :):):)
30
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Версията на американците куца защо ще удря витлото със самолета рискувайки живота си след като е можел да го свали с ракета
29
6
 
6
 
! Отговори
ЦАРЯ преди 1 година
НАТО Е ГОЛ
28
2
 
10
 
! Отговори
Чичо Манчо преди 1 година
До Анонимен 9 Никакъв москвич. Медал пред строя , потупване по рамото и ободряващ шамар зад врата. Няма да има пожизнена пенсия.
27
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Падането на БЛА Reaper в ЧМ разкри още един факт за корупция в Пентагона.САЩ активно се "давят" за "сблъсък",но вместо доказателства за сблъсък показаха как керосинът огъва евтини витла.Има теория,че винтът е направен от най-евтиния полимер-полистирен,който е изключително уязвим на ацетон и керосин.Ако Пентагонът потвърди версията с керосина,военни купувачи и чиновници ще бъдат набедени за източване на военния бюджет.Тъй като разследването ще покаже монтаж не от висококачествени композити,а от крехка пластмаса.Разликата в цената е 20 пъти +/-.В милиони долариоколо 35-40 милиона завишено.
26
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Като си спомня янките за един балон какъв панаир направиха ме напушва смях." Военните им знаеха, че е прости балон и ненискаха, да става конфликт с Китай. Проблемът беле, че балонът се виждаше с просто око от цивилните ... И Байдън се оля ...
25
8
 
12
 
! Отговори
КЕМТРЕЙЛС преди 1 година
Не вярвам на твърдението на Остин,че руския екипаж е влязал в ,,таран,, с безпилотника.Ако американците казват истината,защо след втората атака на руснака,видеото прекъсва за 10-тина секунди и после се появява онова усукано витло?Как може при скорост от 900 км в час толкова прецизно да закачат само витлото на американеца,би трябвало да се стовари целия МИГ! Пак крият истината американските ни,,партньори,,!
24
6
 
9
 
! Отговори
Бакърев преди 1 година
Ха-ха, за награда да ги пратят на фронта в украйна, да ги видим колко ще изкарат там преди некое стингърче да ги смотолеви.
23
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нали оня ден нямало контакт между самолета и дрона, вчера било фейк видеото от дрона, днеска дават награда за прихващането му. Тея празни кратуни сами се оплетоха в пропагандата си.
22
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това ми напомня на "изхвърляне".... :Д
21
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 28 - Безпилотен летателен апарат няма нужда, да се самоотбранява.
20
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това е нормално
19
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами ше ги възбагради ми ... С тая машинка удариха джакпота. Според Скот Ротър, частире на тази машина са в списъка с "над строго секретно".
18
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е какв отговор бе, байо? Вие бетер като ромите станахте! Ако ти влязат в къщата и се отбраняваш идва махалата да отмъщава! Айде стига с тези индийски сериали, ща замола!
17
8
 
4
 
! Отговори
Я па я..! преди 1 година
Американския разузнавател дрон се е уплашил от руските самолети и се е удавил.Така като не са ме монтирали една малка ракетка за отбрана.
16
6
 
19
 
! Отговори
ХАХАХАХ преди 1 година
Като си спомня янките за един балон какъв панаир направиха ме напушва смях. Руснаците цял дрон свалиха, без да го докоснат.