ЕС реши: Ракети и 1 млн. снаряди за Украйна, нови санкции за Русия

Лидерите призовават Москва да върне депортираните от Украйна, особено децата
Обновена: 23 мар 2023 20:22 | 23 мар 2023 20:21, Анисия Иванова
540
ЕС реши: Ракети и 1 млн. снаряди за Украйна, нови санкции за Русия
Снимка: БГНЕС

Европейските лидери приеха заключения за Украйна, в които подчертават, че са твърдо решени да доставят обещаните 1 млн. 155 мм снаряди за Украйна в рамките на една година, без това да е в ущърб на специфичния характер на политиката за сигурност и отбрана на някои страни членки.

"Като се вземат предвид интересите в областта на сигурността и отбраната на всички държави от ЕС, Европейският съвет приветства споразумението, постигнато в Съвета на ЕС спешно да бъдат доставени артилерийски боеприпаси и муниции "земя - земя" на Украйна и ако бъдат поискани, ракети", се казва в заключенията, цитирано от БНР.

В документа се отбелязва, че това може да стане чрез съвместна поръчка и мобилизиране на съответните средства, в т.ч. и от европейския механизъм в подкрепа на мира. Лидерите призовават Русия незабавно да върне депортираните от Украйна, особено децата.

"ЕС е изцяло ангажиран да търси пълна отговорност за военните престъпления, в т.ч. и чрез създаването на съответните механизми за преследването на агресивните действия. В този смисъл Общността приветства споразумението за създаването на Международен център за преследване на престъпленията на агресия срещу Украйна в Хага, който ще бъде свързан със съществуващия съвместен разследващ екип, подкрепян от Евроюст.

ЕС остава ангажиран да поддържа и увеличава колективния натиск върху Русия чрез евентуални допълнителни санкции, както и да продължи да работи за таван на цените на петрола заедно със своите партньори. Европейският съвет е твърдо решен да предотврати и пребори заобикалянето на ограничителните мерки от трети страни, казват още лидерите.

Изразена е подкрепа за мирния план на украинския президент Володимир Зеленски. Отправен е призив Русия незабавно и безусловно да се изтегли от Украйна според международно признатите граници на нападнатата страна.

Европейският съвет приветства споразумението за създаване на нов Международен център в Хага за наказателно преследване на престъплението "агресия" срещу Украйна и изразява подкрепа за разследванията на прокурора на Международния наказателен съд. Държавните и правителствените ръководители от ЕС отбелязват необходимостта от спазване на наложените европейски санкции и за следене те да не бъдат заобиколени. Лидерите изразяват очакване институциите на ЕС да подготвят предложение за съгласуван общоевропейски подход по тези въпроси.

В заключенията се изразява подкрепа за въвеждането на международен списък за нанесените от Русия щети на Украйна. Допълва се, че ЕС ще продължи работата за насочване на запорираното руско имущество за възстановяването на Украйна и за изплащане на обезщетения по силата на международното право, съобщава БТА.

Европейският съвет осъжда това, че Иран и Беларус предоставят военна помощ на Русия, и призовава държавите по света да не оказват каквато и да било подкрепа на Москва във войната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


540
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
312
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Видяхме как работят санкциите на ЕС - работят ама срещу ЕС, сега и снарядите на ЕС ще унищожават ЕС.... Хора, нека се събудим и спрем войната, която ционистите от ФАЩ готвят за Европа. Не гласувайте за козяшшшшките прислугго от гербСдсПпДб и ДеПеевСки
311
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 367 - ти от Украйна ли се обаждаш?
310
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русоробите да ловат за русия и китай, не да седят в "гадния ЕС и Нато и да мигат на парцали". Нали сте истински борци за диктатура. Заминавахте ве. Кой ви е спрял?
309
5
 
5
 
! Отговори
Маскарад преди 1 година
ЕС да се закрие! Не става и за *** за зеле!
308
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
1 милион снаряда, руснаците ще гръмнат склада.
307
6
 
6
 
! Отговори
123 преди 1 година
Копейките полудеха заради некви санкции които уж не работят и некви оръжия които руснаците уж унищожават преди да стигнат фронта. Що бе копейки
306
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
С резидента що подписа? Нали се прави *** мъж и каза че няма! ***
305
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какви 1милион снаряда за една година бе хора,на ден руснаците стрелят между 20 и 30 хиляди, на ден,значи по тази логика ние за една година може би ще успеем да произведем 1милион снаряда които другата страна изразходва за един месец ...барем недейте да пишете такиви глупости..
304
0
 
7
 
! Отговори
мак преди 1 година
Особено ми "харесва", че запорирано, пардон, откраднато имущество ще дадат на украйна. Л..уди бе..сни хора са тези на върха. За да има за ук..ри ще правят еквилибристики, ще увеличават данъци или пък ще наказват финансово отделни страни членки за измислени грехове. А зеленият триумфира и сигурно няма да иска войната да спре, щом го засипват с пари и всякаква помощ.
303
1
 
5
 
! Отговори
По същество преди 1 година
От къде ще ги вземете? Хахахаха. В последния пакет Канада даде 8 000, Германия 5 000. Толкова имат. Ходят в България, Корея, Израел и търсят където има някакви забравени. Украинците искаха 250 000 на месец. Защото знаят, че руснаците толкова произвеждат. А ползват между 20 и 60 000 на ден. Украинците ползват от 3 до 5 хиляди. Свърши вашата.
302
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нека така да бъдат "освободени" всички "освободители" които стрелят по жилищни згради, градини, болници. Вие сте някакви *** долни. Следят се каналите на руснаците и пропагандата им. Такава злоба бълва от вас, че не е истина. Вие сте психично болни
301
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нашето магаре русофил Румен Радев ще спаси Русия ат позор. Тая вечер с почервеняла кратуна от гняв заклеймяваше тия 17 държави от ЕС които произвеждат оръжие за Украйна.
300
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 344 - Де да беше смешна тая работа, поне да се посмеем. Жалка е, много жалка......
299
1
 
11
 
! Отговори
Говедо преди 1 година
На укроидиотите ясно ли им е ,че защитават едни нагли крадци?Украина крадеше природен газ от транспортирания към Европа(даже на два пъти се спираха доставките) още от 2006-7г. насам, отказа да изплаща руски кредити в размер на 7-8 млрд.,под предтекст ,че руснаците им ги били дали насила!!! и куп други.А РФ си взе Крим ,защото щатски инженерни части започнаха изграждане на военна база в близост до Севастопол (все едно Русия да си направи база във Флорида)!Така че нищо не е без причина!
298
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Санкциите правят Русия още по силна и още по велика. Това таваришч Путин го е казал поне 100 пъти а креееттените на запад не могат да го разберат и продължават да налагат санкции. Ако западът премахне санкциите Русия ще се спихне като спукан балон. Така че продължавайте да налагате санкции.
297
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Време е и САЩ да се закрие!-:)
296
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 344 В русия има ли протести?
295
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Ха ха ха И пак си оставате убитаци и мизерници. Нито измръзнахме, нито света свърши. А руснаците още мечтаете за европейската мизерия
294
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украйна и колективния Запад треперят мощта на Русия https://youtu.be/AAWy_FFlnCg
293
10
 
4
 
! Отговори
123 преди 1 година
Нещо не разбирам воя на копейките. Санкциите нали не работят , а ЕС е фалирал, няма армия и няма оръжия. Кво ви дреме тогава. Русия нали има "могучие и безаналоговни оружия" и може да стигне за 3 дни до Берлин (или беше за 8 месеца до Бахмут) глейте си живота и не се напрегайте.