ЕС реши: Ракети и 1 млн. снаряди за Украйна, нови санкции за Русия

Лидерите призовават Москва да върне депортираните от Украйна, особено децата
Обновена: 23 мар 2023 20:22 | 23 мар 2023 20:21, Анисия Иванова
540
ЕС реши: Ракети и 1 млн. снаряди за Украйна, нови санкции за Русия
Снимка: БГНЕС

Европейските лидери приеха заключения за Украйна, в които подчертават, че са твърдо решени да доставят обещаните 1 млн. 155 мм снаряди за Украйна в рамките на една година, без това да е в ущърб на специфичния характер на политиката за сигурност и отбрана на някои страни членки.

"Като се вземат предвид интересите в областта на сигурността и отбраната на всички държави от ЕС, Европейският съвет приветства споразумението, постигнато в Съвета на ЕС спешно да бъдат доставени артилерийски боеприпаси и муниции "земя - земя" на Украйна и ако бъдат поискани, ракети", се казва в заключенията, цитирано от БНР.

В документа се отбелязва, че това може да стане чрез съвместна поръчка и мобилизиране на съответните средства, в т.ч. и от европейския механизъм в подкрепа на мира. Лидерите призовават Русия незабавно да върне депортираните от Украйна, особено децата.

"ЕС е изцяло ангажиран да търси пълна отговорност за военните престъпления, в т.ч. и чрез създаването на съответните механизми за преследването на агресивните действия. В този смисъл Общността приветства споразумението за създаването на Международен център за преследване на престъпленията на агресия срещу Украйна в Хага, който ще бъде свързан със съществуващия съвместен разследващ екип, подкрепян от Евроюст.

ЕС остава ангажиран да поддържа и увеличава колективния натиск върху Русия чрез евентуални допълнителни санкции, както и да продължи да работи за таван на цените на петрола заедно със своите партньори. Европейският съвет е твърдо решен да предотврати и пребори заобикалянето на ограничителните мерки от трети страни, казват още лидерите.

Изразена е подкрепа за мирния план на украинския президент Володимир Зеленски. Отправен е призив Русия незабавно и безусловно да се изтегли от Украйна според международно признатите граници на нападнатата страна.

Европейският съвет приветства споразумението за създаване на нов Международен център в Хага за наказателно преследване на престъплението "агресия" срещу Украйна и изразява подкрепа за разследванията на прокурора на Международния наказателен съд. Държавните и правителствените ръководители от ЕС отбелязват необходимостта от спазване на наложените европейски санкции и за следене те да не бъдат заобиколени. Лидерите изразяват очакване институциите на ЕС да подготвят предложение за съгласуван общоевропейски подход по тези въпроси.

В заключенията се изразява подкрепа за въвеждането на международен списък за нанесените от Русия щети на Украйна. Допълва се, че ЕС ще продължи работата за насочване на запорираното руско имущество за възстановяването на Украйна и за изплащане на обезщетения по силата на международното право, съобщава БТА.

Европейският съвет осъжда това, че Иран и Беларус предоставят военна помощ на Русия, и призовава държавите по света да не оказват каквато и да било подкрепа на Москва във войната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


540
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
292
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Смешна работа на вфона на протестите в Европа.
291
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако съм на мястото на Путин ше срина брюксел до основи. Един евроге ец нема да оставим жив.
290
2
 
12
 
! Отговори
Шрайка преди 1 година
ЕС реши: Войната е мир. Свободата е робство. Невежеството е сила
289
3
 
14
 
! Отговори
Ха ха ха преди 1 година
Нови санкции срещу Русия, означават нови фалирали банки в САЩ и Европа.
288
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЕС ,май е време,да се Самозакрие и Разпусне! Точно така ,както направи СССР! Взе да се бута между шамарите! И ще ни докара Война!! Вече Не се и крие!!
287
4
 
11
 
! Отговори
Нов преди 1 година
Войната EU и USA срещу Русия.От 2014 година я почнаха с майдана .
286
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ти с втората гледна точка да кажат колко гледни точки има в Русия и Китай и дали заради тях няма да те вкарат в затвора. Това искат другарите ***. Сега мрънкат за "другата гледна точка", но във тяхния свят най'малкото във затвора ще ет вкарат за мнението ти
285
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хем е много хубаво в Китай и Русия, хем никой не живее там?? Как става тая работа. Дали от Русия и Китай признават "различното мнение", или диктаторите ревът за "различното мнение" в страни от демократичния свят, в който всеки е важен
284
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нашите европейски лидери не могат да намерят космически кораб, който да ги върне от Луната.
283
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вчера се появиха клипове на ешелон с танкове Т54 модел от 1948г минаващи през Крим на път за Донбас. Явно Русия се готви за мощна атака.
282
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз който помня,първото изсечено евро,смело мога да заявя! Че този " съюз",вече Няма Подкрепата ми! От Икономически такъв,да се превърне,във " военен", който даже няма и " армия"? Мани ги тези Американофили в Брюксел!-:( Разочароваха ме тотално! Наложиха санкции ,които вредят на самият ЕС! И пак като " овена" с рогата в бетонната стена,повторения и повторения.-:((( Още Европейци ще ви намразят Предатели на чужди интереси!!!!
281
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Koгато защитаваш идеологията на Русия а седиш и работиш за западна валута, живееш в западна държава, живееш в страна член на НАТО, седиш и обесняваш колко било хубаво там където кракът ти не е стъпвал си е ДЕbИЛSKA rabota. Заради това губите, защото идеологията ви не е истинска
280
3
 
12
 
! Отговори
паф преди 1 година
ЕС и САЩ не могат да си представят че губят в украйна, че губят своите "велики демократични ценности" и тъпчат изчезващата украйна с оръжие! друго не могат срещу ядрената мощ на русия! безполезни ходове! новия ред е установен вече русия - китай!
279
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 324 Нали това казах другарю бомбардировач, а не като теб бомбандировач.
278
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За САЩ не е никакъв проблем да похарчат няколко трилиона долара за да убият световното зло Русия. Проблем имат и3мекярските държави като Русия и Китай които носят на гол тумбак чифте ръждясали пищови и се правят на бабаити с техника с 50 годишна давност.
277
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 318 - Пише се бомбаРдирам зашщото глаголът идва от френски език - bombarder. Въпреки че, като се стигне дотам, ще ти е все тая дали те бомбаРдират или бомбаНдират.
276
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма ли някой бомбандировач да им дадат?
275
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 316 От тези 100 милиарда малко са напуснали САЩ дирктно се дават на Норруп Груман, Рейтеън, Боинг, Локхиид Мартин и т.н.
274
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Предизвиквам руските патриоти да цитират Български национален герой относно държавата им. После да ходят и да говорят от името на България и българите......Или според русоrOooobiте и нашите дейци са били "нацисти". Червенииии отпадъци
273
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 316 Що да не наливат, ще продължават да наливат. Накрая цялата инвестиция ще я заплати Русия балабал с лихвите.