Средната класа в Русия ще се свие, неравенствата се увеличават

Влошени са перспективите за социално развитие в страната
97
Средната класа в Русия ще се свие, неравенствата се увеличават
Снимка: БГНЕС

Средната класа в Русия ще се свие на фона на увеличаващо се неравенство през идните години, сочат данните от икономическо проучване, проведено от руски експерти, предаде Ройтерс.

Ограниченият потенциал за икономически растеж и западните санкции срещу управляващите в Москва, наложени поради руската военна инвазия в Украйна, потискат перспективите за социално развитие в Русия, показват резултатите от изследването. То се базира на допитване, проведено през 2022 г. сред експерти от икономически институции, от бизнес и обществени организации и показва, че само комбинацията от растеж на икономиката в глобален мащаб и облекчаване на мерките срещу Русия може да доведе до нарастване на реалните доходи в страната и да ограничи бедността в нея.

Руската средна класа обаче ще бъде засегната в негативен план дори и да бъде снижен натискът на санкциите, е заключението на авторите на проучването. Най-оптимистичната им прогноза сочи, че през 2030 г. реалните доходи на руснаците ще се повишат само с 2 на сто спрямо нивата от 2021 г., а делът на бедните хора в Русия ще спадне до 10,0 на сто спрямо 11,18 на сто през годината преди началото на руската инвазия в Украйна. Броят на руснаците, които са част от средната класа в страната, обаче ще намалее, според най-оптимистичния сценарий, до между 14 на сто и 31 на сто от населението й през 2030 г.

В момента представителите на средната класа съставляват между една пета и половината от гражданите на Руската федерация, отбелязват авторите на проучването, цитирани от Ройтерс. /БТА,  Пламен Пенчев/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Още по темата: Русия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В БГ и Русия има богаташи и 10 процента средна класа в няколко големи града- съдебна система, адвокати, нотариуси, частни лекари, зъболекари,архитекти и още някой които 1000 лева на час не ги харесват и пазара им е сигурен!
10
3
 
10
 
! Отговори
Помня преди 1 година
Не равенство имаше и по Живково време. Къде си тръгнарлда си равниш с партийните велможи , като дори не се член ат БКП. ?Така беше.
9
3
 
15
 
! Отговори
Зозо преди 1 година
До Анонимен....... Справка Франция?!? В Блатната империя кога ще направят такива протести крепостните? Никога! Французите им правят пенсионната възраст 64г., в Блатная изобщо не доживяват до толкова.
8
6
 
16
 
! Отговори
Анонимем преди 1 година
Русия е един балон дето само малко като се надуе и се пука с трясък. Последния път като се спука беше СССР а остана Русия и много републики. Сега пак натам вървят нещата.
7
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като закарат жужака вързан в Хага, ще се оправят
6
3
 
11
 
! Отговори
Зозо преди 1 година
Хахааааааааааа, психото тражи още 400000 за мобилизация, че предишните пак свършиха :))))))))))))))))))))) През 2024г. и деньгите свършват окончателно :))))))))))))))))
5
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ясно се вижда това неравенство в страните от ЕС,справка Франция
4
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Лиспва много информация в статията..... Кой е източникът? Кои са авторите/ "руски експерти"? Какво е названието на проучването? Към какъв център/НПО е извършено то? Защо го цитира единствено западна медия? Защо оскъдността на статистическата информация в статията не отговяря на бомбастичното заглавие?
3
7
 
9
 
! Отговори
Ъхъ преди 1 година
А, средната класа в Европа се Стопи!!!!! и догодина по това време я отпишете напълно!
2
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
стига с тия неравенства бе! Не разбрахте ли, че не сме равни! И никога няма да сме!
1
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не виждам нас какво ни интересува в случая....