Средната класа в Русия ще се свие, неравенствата се увеличават

Влошени са перспективите за социално развитие в страната
97
Средната класа в Русия ще се свие, неравенствата се увеличават
Снимка: БГНЕС

Средната класа в Русия ще се свие на фона на увеличаващо се неравенство през идните години, сочат данните от икономическо проучване, проведено от руски експерти, предаде Ройтерс.

Ограниченият потенциал за икономически растеж и западните санкции срещу управляващите в Москва, наложени поради руската военна инвазия в Украйна, потискат перспективите за социално развитие в Русия, показват резултатите от изследването. То се базира на допитване, проведено през 2022 г. сред експерти от икономически институции, от бизнес и обществени организации и показва, че само комбинацията от растеж на икономиката в глобален мащаб и облекчаване на мерките срещу Русия може да доведе до нарастване на реалните доходи в страната и да ограничи бедността в нея.

Руската средна класа обаче ще бъде засегната в негативен план дори и да бъде снижен натискът на санкциите, е заключението на авторите на проучването. Най-оптимистичната им прогноза сочи, че през 2030 г. реалните доходи на руснаците ще се повишат само с 2 на сто спрямо нивата от 2021 г., а делът на бедните хора в Русия ще спадне до 10,0 на сто спрямо 11,18 на сто през годината преди началото на руската инвазия в Украйна. Броят на руснаците, които са част от средната класа в страната, обаче ще намалее, според най-оптимистичния сценарий, до между 14 на сто и 31 на сто от населението й през 2030 г.

В момента представителите на средната класа съставляват между една пета и половината от гражданите на Руската федерация, отбелязват авторите на проучването, цитирани от Ройтерс. /БТА,  Пламен Пенчев/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Още по темата: Русия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Анализаторите забравят обаче че сега на русия и се развързват ръцете и тя ще има право на свой собствен бизнес - който досега беше регистриран в Лондон!!! То ест русия ще има свой собствен драйвер на ръст и вече ще може да капитализира всички предимства произтичащи от това...добавяйки и променящата се геополитическа реалност и изчерпания потенциал на запад дългосрочната перспектива за русия се оказва къде къде по добра от тази на умиращия ЕС
30
9
 
7
 
! Отговори
Само да вметна преди 1 година
Украйна от година време,е " учебен полигон"! Тоест там се изпитват " оръжия" от цял свят! В близките поне 40 г,Украйна,няма да може да изнесе и грам " Украинско зърно"! Притеснителното е,че може да се превърне и в Ядрен полигон! Е тогава срока може да стане и 100 години! Така че,до този момент,Украйна НЕ " ПЕЧЕЛИ" Нищо!-:)) Блажени да са верующите на Еврейчето Зеленски!-:)) Нищо лично! Просто малко реални факти !
29
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Китай посъветва Русия нещата скоро да приключват в Украйна! И понеже Русия явно не може да победи, трябва да се маха че ще загуби и единствения си търговски партньор!
28
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това е първата новина от много време за състоянието в русия. И то пак не е ясно дали е вярно съдържанието. Роскомнадзор е наложил пълна блокада на информацията от и към русия. Минава само генерирана информация с пропагандни цели. Никой не знае какво реално е там.
27
6
 
14
 
! Отговори
анонимен келеш преди 1 година
Да не забравяме,че тук в България Руските емигранти с вече постоянен адрес станаха близо 250К:):):)Чий го търсят у нас,а не си стоят в рая при Вовата не мога да проумея:):):)В София има много,обаче в Бургас и Варна е ад!Иначе пишат и те завалиите по сайтовете на неграмотен български колко хубаво се живее в Русия:):):)
26
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
5 милиона във Франция протестират . Недоволни от живота. А в Русия никой не протестира. Всички доволни И как няма да са доволни. Кеф ти на война кеф ти в Москва.Жените в Русия доволни . Пратиш мъжа на фронта. Ако го убият , Путин ти плаща , вземаш нов мъж. Всички доволни.
25
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Преди да дойде ККП в Китай повече от половината население е било наркозависимо днес почти нямат такива.
24
7
 
9
 
! Отговори
Да де преди 1 година
ама фалират американски банки, а европейски са на път!
23
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Американската средна класа също намалява от 50 години не от вчера. Изнасоха производството в Китай от лакомия за огромни печалби, а Китай дръпна яко последните 50 години изкара към един милиард души от бедност и днес практически там няма скитници, които спят под мостове и в кшони както в САЩ.
22
6
 
8
 
! Отговори
Революция преди 1 година
Средната класа бие ли се в Украйна или пак само работници и селяни?
21
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А нас какво ни засяга руската средна класа,тука при нас след толкова години в ЕС трябва да си повече от богаташ за да можеш да си позволиш да си купиш кило сирене и кашкавал...
20
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"представителите на средната класа съставляват между една пета и половината от гражданите " Ей тва му викакма спред аз ...
19
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А в Украйна " средната класа" къде е?!
18
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То си беше много по добре тук от Русия, ама 2 години президентска русофилска република и служебни кабинети ни върнаха на тяхно ниво!
17
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И санкциите си показаха рогата дойче банк изгуби 15% от стойноста си вчера след швецарската банка и фалитите в сащ
16
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В Русия не протестират 5 милиона като във Франция. Между другото трудовия стаж трябва да е обвързан с продължителността на живота в страната. Ако е 80 години се пенсионираш на 60 години, ако е 75 години на 55 и т.н. Защото в момента ние хем живеем по-кратко от французите хем по-късно се пенсионираме.
15
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А нашата средна класа,че 2кисели млека и пресни са 12 лева и хляб 2.6?
14
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
A в Германия как е? В Германия как е?
13
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не ви ли е срам,да публикувате тези статии,при положение,че родителите ни взимат по 600лева?
12
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе ЕС се самосъсипя със ковид истерията, със зелената сделка, със санкциите които сами си наложи, а сега тръгнали за рашките да мислят..... Я кажете що протестират в Париж а и в половин Европа?! От просперитет и охолство може би?!? Аман от спуснати статии!!! Що не кажете цифрата- точната цифра за ваксини, които уж бяха безплатни?!? Над 1млрд евраци искат файзер от нас, за неизползвани и непроизведени даже ваксини.. Деаааа и съюза *** - по зле е от съветския такъв.Британците не случайно избягаха