Русия срещу Франция заради признаването на Гладомора за геноцид

Захарова припомни на Париж престъпленията от колониалния период
1 апр 2023 22:30, Анисия Иванова
205
Русия срещу Франция заради признаването на Гладомора за геноцид
Снимка: БГНЕС

Русия определи днес като "отвратително антируско усърдие" вота в Националното събрание (долната камара на френския парламент) на решение, с което се признава за геноцид Гладомора - глада, предизвикан в началото на 30-те години в Украйна от съветските власти и стоящ основата на няколко милиона смъртни случая там, предаде Франс прес.

"Антируското усърдие на френските депутати изглежда още по-отвратително предвид това, че Франция все още не е затворила, самата тя, страницата на своите престъпления от колониалния период", заяви говорителката на руското министерство на външните работи Мария Захарова.

Националното събрание прие резолюцията си във вторник с почти единодушие (168 гласа "за" срещу 2 "против"). С нея депутатите признаха Гладомора за геноцид, призоваха правителството на Франция да направи същото, за да отговори на силното очакване от страна на Киев във връзка с един толкова болезнен спомен, съживен от руската инвазия в Украйна, отбелязва Франс прес.

В приетия текст се признаваше официално "геноцидния характер на принудителния и планиран от съветските власти глад срещу украинското население през 1932 г. и 1933 г.

Според Мария Захарова още веднъж Русия се сблъсква с двуличието и русофобията на европейските й противници. Говорителката разкритикува двойните стандарти на колективния Запад и определи стъпката на Франция като едно "лишено от смисъл действие, организирано набързо, за да се хареса на режима на Киев".

Известна като житницата на Европа заради плодотворните си земи, Украйна изгуби няколко милиона жители по време на големия глад през 1932  - 1933 г. на фона на колективизацията на земите, организирана, според историци, от Сталин, за да се потъпче всякакъв стремеж за независимост на тази страна, която по онова време беше съветска република.

В средата на декември Европейският парламент също определи като геноцид Гладомора. Украинският президент Володимир Зеленски вече приветства решението на френския парламент и го определи като историческо за Украйна, съобщи БТА.

Русия отказва категорично тази квалификация за случилото се и изтъква, че големият глад през 30-те години е причинил не само смърт на украинци, но и на руснаци, казахстанци и на други народи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


205
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кво да ѝ гледам на Захарова, човек само от снимка на рускиня може да хване трипер.
64
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нормално е болшевиките в Кремъл да са против признанието на гладомора в Украйна за геноцид. Но ако някой ден дойде демократична власт в Русия, то цялото управление на болшевиките ще се признае за геноцид и към руският народ.
63
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не наричайте всички украинци "нацисти", върнете се назад и вижте фактите в историята някъде от около XVIII век,от момента, когато австрийците(и немците) заграбват Унгария и други чужди територии, наслагват свои хора да управляват и след това ги асимилират, сменят и местните имена, същото са направили и в Румъния, а след това , през ПСВ, се опитват да откъснат територии и от Русия и ги превърнат в нова нация, като още преди започването на ПСВ, вкарват свои шпиони там, същото правят и на Балканите
62
16
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До СлаваУриня, По време на Голодомора , не е съществувала държава Украйна, а е било част от Русия, Украйна беше опит за създаване на държава, като откъснаха територии от Русия през 1991 година и се опитаха да направят държава Украйна, като ги назобаха с нацистка пропаганда, за да убиват собствените си братя руснаци, но този опит за изкуствена държава , се провали тотално. И идеята не е на украинците, а на немците и австрийците от ПСВ и ВСВ.И днес продължават да го зомбират с лъжлива пропаганда
61
5
 
4
 
! Отговори
До 89 преди 1 година
А Анадолци посещаваха задния двор на Прусия (Крим) през 30-40 години. За това и в Москва са започнали опитите мужици да забременява!!!
60
19
 
2
 
! Отговори
Адмирации преди 1 година
Русия посети Париж 1814, Берлин 1944, Виена1944 , Цюрих 1719, време е за Мадрид, Лисабон и Лондон
59
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Рибентроп-***, Абсолютна лъжа, никой не е давал нищо на руснаците през Голодомора, руснаците са поискали дори банкови заеми от чужбина, но умишлено не са им отпуснали , защото самия Голодомор е бил вид атентат срещу самата Русия от външни фактори, но руснаците слабо си познават историята и повтарят папагалски измислиците , създадени от зложелателите им. А американците продават на СССР-Русия техника за селско стопанство след Октомврийската революция, но не е било безплатно.
58
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Захарова, не си познавате собствената история, извадете фактите, за да им запушите лъжливите уста , фактите са, че Голодомора е умишлено предизвикан от външни фактори срещу самата Русия, отвори си реалната история и се разрови във фактите и ги изкарай на светло, а не с голи приказки и вместо да се оправдавате, осъдете тези, които са го предизвикали, защото причинителите не са били руснаци и не е по вина на Русия Голодомора, но руски граждани са пострадали! Осъдете ги за вменяване на вина!
57
16
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
При пазарна икономика е всяка година гладомор. Като няма пари часника ликвидира стопанството и глад. Ако пък има печалба пак не сваля цените и хората на могат да купят и измират. Укрите са искали пазарна икономика и са го получили.
56
5
 
17
 
! Отговори
Рибентроп-Молотов преди 1 година
Някой спомена ли за хранителната помощ от САЩ за СССР по време на Гладомора на Сталин? В Русия има забранени картини по темата, сигурно и в тяхната им история не го споменават.
55
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Космонавт Ти искаш врапчета да се размножат и унищожат реколтата. Сичко става с план. Само при пазарната икономика и глад.
54
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 77 явно си много изостанал по история... щом не знаеш че всички съветски републики се управляваха от кремълл. Особено Украйна. Добре е да се образоваш .
53
3
 
5
 
! Отговори
Тайната на Вожда преди 1 година
Каква беше тайната на Вожда за ниска инфлация? Ограбване на парите на народа от излишъци и изкарването им от обращение вътре в страната. Тези пари излизаха от държавата в частните сметки на супербогати обръчи от фирми на олигарси, които не си купуваха хляб и мляко с тях, а луксозни стоки от чужбина и имоти в чужбина и трупаха в офшорни сметки. така, инфлацията беше ниска поради открадването на парите в обращение у народа.
52
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
При ликвидацията на ТКЗС-тата от Филип Димитров през 1991 година хората си получаваха обратно животните и пак ги заколиха, защото им ги даваха.
51
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тея гадове за нищо не са се извинили до сега. Масови убийци. Ами чернобил и прикриването на аварията ? Милиони жертви е дългосрочен план и до днес от радиацията. Народен съд . Какво ли не. Е имат наглостта винаги да излязат и да говорят, лъжи и лъжи . Никакво достойнство няма тоя народ.
50
6
 
9
 
! Отговори
Четете Историята преди 1 година
гаранция франция. пари, пушкала няма да изпратят а ефтингжоса да приемат нещо в парманта -това да. Те дефакто се деукраинизират. Който подкрепя праща храна лекарства дрехи палатки, оръжие, патрони самолети бомби, оръдия снаради. та в Украинските земе киевските скотове са клали кулаците. никакви ленинградски болшевики. Та после във войната укринците са били наемани за като най качествените съдисти като надзиратели в полските и немските концлагери. Четете бе. Не е нужно да си русофилит за да занеш
49
18
 
7
 
! Отговори
СлаваУриня преди 1 година
Абе юнаците каква е била България по време на Гладомора? Та хора без да се страхуват от полицията са носели сами в съветското посолство храна, дрехи и пари за акцията наречена Соболевата акция. Некой нескопен укрут каза ли едно мерси когато идваха да сегъзят за взрив, пушки и снаряди? И още някой видя ли един българин поне ловджиски фишек да занесе в Украинското посолство за да помогне на тяхната армия, след което крещейки Слава Укране да развява пикливосинкавото флагче
48
11
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Българите изгладуваха магистрализацията на Боко по същия начин. Излишъците се отнемаха и се магистрализираше, а народът гладуваше. 70 процента от парите се преместваха в олигарсите и излизаха от обращение вътре в страната.
47
15
 
10
 
! Отговори
ЕС преди 1 година
Умишлено ни унищожава,няма кво да се лъжем!Аз буби няма да ям и ще има масови протести за това,ако ни вкарат в този капан евро!Тези мишоци всячески се опитват да ни лазат по нервите и да им угаждаме на извратените закони,които мирните граждани не са подписали и искали!
46
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кулашки номера са докарали глада в Украйна. Това е било антидържавна и антинародна дейност, саботаж от кулаците на съветската власт.