Западните търговци на зърно напускат Русия, което е от полза за войната

На Ленин се приписва, че е нарекъл пшеницата "валутата на валутите"
Обновена: 1 апр 2023 07:19 | 1 апр 2023 07:19, Анисия Иванова
147
Западните търговци на зърно напускат Русия, което е от полза за войната
Снимка: БГНЕС

На Владимир Ленин се приписва, че е нарекъл пшеницата "валутата на валутите“. Ако е така, излизането на най-големите имена в световната търговия със зърно от руския вътрешен пазар би трябвало да накара един друг Владимир да изтръпне. Но руският президент Путин няма от какво да се тревожи.

Нито има повод за тревоги за останалия свят, въпреки че Русия е най-големият износител на пшеница в света, което я прави жизненоважен фактор за глобалната продоволствена сигурност. Страната е и гигантски производител на царевица, ечемик и слънчогледово семе.

Въпреки напускането на най-големите западни търговци, руското зърно и други култури ще продължат да навлизат на световните пазари. Вътре в страната местните търговци ще изместят чуждите. А извън нея – там, където свършва авторитетът на руските пристанища и започва дейността на корабите под чужд флаг – западните търговци ще продължат да превозват руско зърно.

Това не е сравнимо с напускането на Big Oil (петролните гиганти) от Русия през 2022 г. – резултат от политическия натиск на Запада върху компании, включително Exxon Mobil Corp. и BP Plc. Излизането на Big Grain до голяма степен е продукт на натиск от Русия. Както каза един изпълнителен директор в индустрията, Путин им показа вратата.

Какви се променя? Не много. Кремъл ще продължи да събира данъци върху износа на зърно, за да финансира войната си срещу Украйна. Москва също така ще продължи да използва своя износ на храни като дипломатически лост на влияние в Глобалния юг. Руското зърно се озовава в страни като Египет, Бангладеш и Турция, всички симпатизиращи на Путин - или поне некритични.

Единствените корекции ще бъдат в имената по табелките, указващи собствеността върху логистичните активи, които пренасят зърно от фермите по Волга до пристанищата на Черно море. Западните търговци ще бъдат принудени да се разделят с тези силози и експортни терминали, в процеса на отписвания на стойност няколкостотин милиона долара всеки.

Новите собственици ще бъдат руснаци – група зърнени олигарси, които искат да използват войната, за да засилят властта си над местния земеделски сектор. Те ще купуват евтино части от веригата за доставки. Руските търговски екипи, работили за чуждестранни компании, ще получат визитни картички, отразяващи новите им шефове. А руските търговци ще създадат офиси в градове в Близкия изток и Азия, готови да свържат новите собственици със старите. Ще се изненадам, ако някой не регистрира компания с името "Експортхлеб" - старата съветска организация за търговия със зърно - в Дубай или Хонконг.

Местните фермери са вероятните губещи: те ще имат по-малко възможности да продават реколтата си. Вече притежаваните от Русия търговски къщи за селскостопански стоки като RIF, Grain Gates и United Grain Company контролират голяма част от износа на пшеница в страната, като взимат тлъстите маржове от транспортирането на пшеница от ферма до пристанище.

Cargill Inc., американската компания, която е най-големият търговец на зърно в света, беше много внимателна, когато обясни напускането си. В изявление тази седмица тя каза, че до юли ще прекрати своите дейности за „вдигане“ на руското зърно – търговски жаргон за бизнеса със закупуване на култури от местни фермери, съхраняването им в силози и използване на терминал за износ за „вдигане“ на зърното от земята в кораб. Но Cargill заяви, че „възнамерява да продължи да доставя зърно от Русия до целевите пазари в съответствие с целта ни да храним света“.

Viterra, търговец на зърно, подкрепян от стоковия гигант Glencore Plc, планира подобни ходове. Друг голям търговец, Bunge Ltd., вече напусна Русия миналата година. Други в индустрията, като Louis Dreyfus Co., Archer-Daniels-Midland Co. и Olam International Ltd., със сигурност ще трябва да следват заповедите на Путин.

Както и в търговията с петрол, руското зърно ще се премести в сянка. Без западни търговци, които купуват и продават реколта в сърцето на Русия, Вашингтон и Брюксел ще загубят ключов източник на разузнавателна информация. Ако не друго, Кремъл ще има по-силна дума за това къде и на каква цена отива зърното му, мощно икономическо оръжие. Потайност, пари и политическо влияние е това, което ще получи Путин. Ленин би се гордял.

Анализът на Хавиер Блас е публикуван на сайта на Bloomberg TV Bulgaria. Блас е колумнист на Bloomberg Opinion, който отразява енергетиката и суровините. Той е бивш репортер на Bloomberg News и редактор за суровини във Financial Times.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


147
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
83
1
 
6
 
! Отговори
УЖАС преди 1 година
До Анонимен 93.....................С поста си по-долу показа своето невежество, което комбинирано със арогантност дава резултат - ПЪЛНА ПРОСТОТИЯ, а това вече е отличителна черта на родния български джендъряк, чуждопоклонник и активен обезпаразител на чужди задни части.БОЖЕ ПАЗИ БЪЛГАРИЯ ОТ ТАКИВА ПСЕВДО-ПАТРИОТИ !
82
10
 
2
 
! Отговори
Споко! преди 1 година
Споко, търговците на пшеница напускат Русия, диктаторът Путин изтръпва, украинската армия минава минава в контранастъпление и до дни, дори до часове ще влезе в Москва и диктаторът Путин ще бъде изправен пред трибунала в Хага, Русия ще бъде разчленена на малки демократични държава които ще живеят по евроатлантическите правила и ще доставят евтини енергоносители и суровини и всичко ще се върне както си беше по-рано по времето на края на историята по Фукуяма.
81
1
 
4
 
! Отговори
Хибридна война преди 1 година
срещу Русия.
80
2
 
6
 
! Отговори
АНАЛИЗ преди 1 година
Напускат САЩ Фирмите на Байдън - Зърното и Яйцата внос България и Румъния са Радиоактивни - Пазете Децата си .
79
0
 
11
 
! Отговори
Истина преди 1 година
Всичко го има в излишък, но цените са двойни спрямо преди войната, как става това не разбирам? Явно някой много ама много забогатява на гърба на хората в Европа.Иначе тази година ако не се засее догодина ще е проблем с храната, което го очаквам, всеки си мисли че ще е мигновен ефекта, но реално резултатите се виждат след година две
78
7
 
0
 
! Отговори
Shark преди 1 година
До СМЕХ....Кое зърно бе смех?? Зърното на пшеницата, на ръжта, на ечемика, на царевицата, на какво? Всички много големи разбирами станахте.
77
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия е най големият производител в света не само на жито, но и на още десетки продукти, това е разликата с БВП-то на САЩ, което е главно на основата на услугите, хонорари на адвокати, шоубизнес и тн.
76
2
 
16
 
! Отговори
ТАКА ТРЯБВА !! преди 1 година
БРАВО ! Най на края някой да им скрои шапката на самозабравилите се западни печалбари. Какво търсят тези прекупвачи-печалбари в Русия. Свърши времето на пияницата Елцин , когато грабеха безнаказано. Тогава Русия беше голям приятел на краваите и джендърляците защото си помислиха че всичко руско вече е тяхно. Е ДА, АМА НЕ.Единствения начин да се отървеш от джендъро-краварска зависимост е чрез катаклизъм. Точно това прави Русия в момента - отървава ве от раковите образувания!
75
1
 
9
 
! Отговори
Проблема на Европа преди 1 година
Е прикалено много безмитно жито от Екрайна на европейските пазари! Освен това хората се оплакват в Полша и Румъния хамбарите им пълни с Украинско жито транзит! И нямат място за собствената си реколта!
74
10
 
5
 
! Отговори
До 82 преди 1 година
Как да го обясниш на промито мозъче!Колкото европейците измряхме от студ тази зима без руски газ, толкова и ще мрем от глад без директна покупка на руско зърно! Няма как кратуни промивани 45 години с "необятния руски пазара" неограничените руски ресурси" "руснака го е измислил" да осъзнае, че света може да съществува и без руснаците!Не само може, но и ще е по-добре!
73
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
80 Да, наистина навсякъде китайския Москвич е два пъти по-евтин отколкото в Русия. Все пак руснаците са сложили нещо отгоре там заради емблемата. Все пак е марка хихихи
72
10
 
4
 
! Отговори
До 79 преди 1 година
Я прочети малко история бе шмигел!!! Измрели са защото партийците са обеждавали Сталин, че пшеницата ще расте когато партията каже, въпреки природните закони и заради масовата национализация на земи и принудителното вкарване на селяните в заводите!Сега се случва същото!Масава национализация на производства,принудително производство за войната и вкарване на селяните в окопите!Скоро няма да има кой да им кара тракторите дето откраднаха от Украйна!Ако изобщо са ги подкарали още....
71
9
 
0
 
! Отговори
не забравяйте преди 1 година
От днес ще търгува Путин от утре Зеленски на Волга.
70
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
79 И какво ще стане? Защо си мислиш, че Европа няма жито? В момента даже протестират, че складовете им са пълни на зърнарите и няма къде да слагат новата реколта.
69
9
 
6
 
! Отговори
До 77 преди 1 година
А "приятелството" с Китай и продажбите на приятелски държави, ще им излезе през носа! Новия москвич, дето е китайска джипка със залаепно в Русия лого на москвич, в Москва струва двойно повече от колкото китайския оригинал в ... Киев!!!! На това му се вика приятелство! В гъазъъ и до тооупкити!!!
68
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Муахаха - "знаем какво става когато КППС решава за пшеницата,умират от глад основно в съветските републики" - умирали са, понеже житото е заминавало за Европа... Сега ще видим какво ще стане, когато житото не заминава за Европа... Да не стане като с всички други санкции... Четвъртит за Европа
67
5
 
4
 
! Отговори
До 76 преди 1 година
Тебе Ленин още те шииба в ушите май,а? Бива промит пролетариат, ама в България къртите ***! И как точно ще задължиш някой да плати нещо преди да спре да работи в Терорусия?!? Просто спира и остават едни халета, силози и толкова!!! Да се радват руснаците ще са придобили западна "техника"
66
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Статия пълна с глупости. Да, Русия ще продава петрол, газ и зърно в сянка, контрабандно и полулегално. Това е ясно на всички. Но обемите ще са много по-малки, на по-ниски цени от легалните търговци и голяма част от печалбата им ще отива в посредници. Така че има голяма разлика дали продаваш легално или нелегално. Северна Корея също прави търговия в сянка с Китай, но не са цъфнали и вързали. След 50 години и Русия ще е някъде там. Резултата от всички тези санкции е, че те умарят бавно, с години.
65
7
 
7
 
! Отговори
Нов закон в Русия преди 1 година
Всяка фирма която напуска Русия, да плати преди тона 15% от приходите си на Русия!
64
3
 
8
 
! Отговори
Муахаха преди 1 година
Изкупните пунктове за зърно на западните компании - източник на разузнавателна информация?!?Не бях чел толкова глупости на едно място скоро!Кремъл винафи е определял цените на които крепостниците продават зърното на западняците!Присъствието на западни фирми там само създаваше някакво чувство на конкуретност и свободен пазар у крепостниците!Сега *** ще си ги си шииба директно!А от историята знаем какво става когато КППС решава за пшеницата,умират от глад основно в съветските републики!!!