Лавров: ЕС изгуби Русия, Москва готова на твърд подход

Западът се опитвал да вбие клин между Русия и Китай
4 апр 2023 08:33, Елка Василева
205
Лавров: ЕС изгуби Русия, Москва готова на твърд подход
Снимка: архив, БГНЕС

Западът се опитва да вбие клин между Русия и Китай, говорейки за неравнопоставените им отношения и зависимостта на Москва от Пекин, каза руският външен министър Сергей Лавров в публикувано днес интервю, предаде Ройтерс.

В интервюто пред ежедневника "Аргументи и факти" министърът каза още, че враждебната позиция на Европейския съюз към Москва означава, че той е "изгубил" Русия. Лавров допълни, че Москва ще прилага твърд подход към Европа, ако е необходимо.

Министърът каза, че 10-часовите преговори между руския президент Владимир Путин и китайския му колега Си Цзинпин миналия месец са издигнали "стратегическото партньорство" между Москва и Пекин отвъд "чисто двустранния контекст".

"Естествено споделяме усещане за другарство и готовност да застанем рамо до рамо в защита на фундаменталните интереси едни на други", каза Лавров за "Аргументи и факти".

Министърът каза, че намеците за неравнопоставени отношения между Москва и Пекин "се преувеличават основно от страна на неприятелски държави" от доста дълго време.

"Виждаме в това опит да се хвърли сянка върху нашите успехи, да се вбие клин в приятелството между Москва и Пекин", каза Лавров.

Министърът каза, че влошаването на отношенията с ЕС е по вина на самите европейци, които подкрепят Украйна, изпращайки оръжие и инструктори на, по думите му,  "престъпния режим" в Киев.

"ЕС изгуби Русия. Но вината си е негова. Именно страните членки на ЕС и лидерите на блока са онези, които открито обявяват необходимостта да се нанесе, по думите им, стратегическо поражение на Русия", каза Лавров.

"В отговор на враждебните стъпки ще приложим, ако се налага, твърд подход, основан на руските национални интереси и принципите на реципрочността, възприети в дипломатическата практика", обобщи министърът.
(БТА, Алексей Маргоевски)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


205
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
124
9
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Те на комунистите винаги някой им е виновен ;))То това си е стара история .... няма какво да се обсъжда толкова. Затваряйте им вратата здраво. Слагайте ядрените ракети на границата на източните граници на НАТО и Чао .
123
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По младите от вас не помнят и не знаят комунистическия стеой в България, но всичките приказки за рай и добър живот се свеждаха само до това че получаваха масово хората по 240лв, имаше евтина храна в магазина локално производство и износ изцяло за СССР. Хората нямаха възможност да пътуват, да се учат или да живеят свободно и нормално без страх. Държавна сигурност ви дебнеше навсякъде, съседите се докладваха един друг и си правеха мърсотия. България беше концлагер за бедните а за тези с връзки рай
122
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 128 Дай конкретика копейкаджийче. С какво ЕС е предизвикал война?
121
15
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не, Русия изгуби Европа, изгуби Щатите, изгуби уважението на света! Загубата е изцяло за Кремъл.
120
10
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сега разбирате ли колко им е интелектуалния багаж от ,,Възраждане.....На толкова елементарна пропаганда.На толкова глупави лъжи да повярваш.Че Европа щяла да загине заради късане връзките с Русия.Къде бяха Европа преди време В Русия ли....Къде Европа оцеля.?.В състава на СССР ли???..Колко елементарен индивид трябва да си?......
119
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ето класическа ситуация. От пАсолството са дали опорки на форумния копейкаджия да пусне плочата, че ЕС са водили целенасочени действия срещу русия. Питаш го: "Какви са въпросните целенасочени действия?". И... радиомълчание.
118
16
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 119: ЕС предизвика войната и само ЕС може да я спре. Това е ясно като бял ден.
117
5
 
8
 
! Отговори
Сър Пичук преди 1 година
Що 2014 бе алкаш? Защото изгониха куклата, която ака в златно гърне на Масква?
116
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Типично по руски все друг им е виновен, прогнила система в която никой не иска да живее, но възхвалява (предимно хора от капиталистически демократични страни) :)
115
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
никой не е казвал, че се почва на 24.02. Нещата почват 2014 в Крим. Зелени човечета, ихтамнети и т.н.
114
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руснаците като едни славяни са също толкова глупави както и българите. Тоя ако познаваше китайската философия и начин на мислене едва ли щеше да говори такива глупости. Бай китаец ще похарчи *** точно когато най-малко го очакват.
113
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 119...Това са тъ*пи лъжи.....
112
10
 
14
 
! Отговори
Нео преди 1 година
Напълно го разбирам другаря Лавров. Неприятно е да си младши партньор в една връзка с много неизвестни. Жалките му думи показват че са бесни, че им се провали планът за пълна енергийна зависимост на ЕС от Русия! Нека си поплаче, може и да му олекне!
111
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 119 Какви са въпросните целенасочени действия на ЕС. Дай малко конкретика. Стига общи опорки.
110
15
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Господа Русофилчета, България е слаба защото 78г. Ни управлявст престъпници слугиващи на Руските интереси. Източват ни постоянно а вие им се радвате. Всичките евро фондове потънаха в джобовете им защото те слугиваха на Руските интереси, но бяха боядисани като евроатлантици. Абсолютно всичко е оставено на самотек, без реформи и без жизнени сили. Това е тихата Руска война с нас, винаги са били против нас
109
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Съседна държава в която се избиват руснаци.....МАло историята почва преди 24.02.....Ако може да четеш де
108
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЕС разпали и предизвика тази война с активни, целенасочени действия. Сега е съюзник на Украйна. Факт. САЩ само се възползваха от създадените от ЕС условия за конфликт. Следващата стъпка ще бъде изпращане на военни контингенти в Украйна. На стъпки. Първо "доброволчески отряди и инструктори", после частни армии, финансирани от бюджета на ЕС и накрая редовни, правителствени сили. Гответе се.
107
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 111 Чакаме, чакаме, чакаме..., чакаме, чакаме. От 100 години чакаме САЩ да катастрофират. Ме4ждувременно великия СССР умря и внуците на русофилите отидоха в катастрофиращия САЩ.
106
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 105....Нашите деца избягаха в Европа заради посткомунистическия режим на пребоядисани те комунисти милионери .Които забогатяха от масовия грабеж .Затова българския народ се обезлюди Заради хватката на комунистите ,,демократи" и старата държавна сигурност .Модела на мутрите е измислен от държавна сигурност Държавна сигурност,старата, постави Бойко Борисоф и го подръжка 12 години .А те са комунисти по потекло.
105
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руснажите не са спирали газа. Киро *** спря да плаща. Да покаже колко му е ГОЛЕМ.