Лавров: ЕС изгуби Русия, Москва готова на твърд подход

Западът се опитвал да вбие клин между Русия и Китай
4 апр 2023 08:33, Елка Василева
205
Лавров: ЕС изгуби Русия, Москва готова на твърд подход
Снимка: архив, БГНЕС

Западът се опитва да вбие клин между Русия и Китай, говорейки за неравнопоставените им отношения и зависимостта на Москва от Пекин, каза руският външен министър Сергей Лавров в публикувано днес интервю, предаде Ройтерс.

В интервюто пред ежедневника "Аргументи и факти" министърът каза още, че враждебната позиция на Европейския съюз към Москва означава, че той е "изгубил" Русия. Лавров допълни, че Москва ще прилага твърд подход към Европа, ако е необходимо.

Министърът каза, че 10-часовите преговори между руския президент Владимир Путин и китайския му колега Си Цзинпин миналия месец са издигнали "стратегическото партньорство" между Москва и Пекин отвъд "чисто двустранния контекст".

"Естествено споделяме усещане за другарство и готовност да застанем рамо до рамо в защита на фундаменталните интереси едни на други", каза Лавров за "Аргументи и факти".

Министърът каза, че намеците за неравнопоставени отношения между Москва и Пекин "се преувеличават основно от страна на неприятелски държави" от доста дълго време.

"Виждаме в това опит да се хвърли сянка върху нашите успехи, да се вбие клин в приятелството между Москва и Пекин", каза Лавров.

Министърът каза, че влошаването на отношенията с ЕС е по вина на самите европейци, които подкрепят Украйна, изпращайки оръжие и инструктори на, по думите му,  "престъпния режим" в Киев.

"ЕС изгуби Русия. Но вината си е негова. Именно страните членки на ЕС и лидерите на блока са онези, които открито обявяват необходимостта да се нанесе, по думите им, стратегическо поражение на Русия", каза Лавров.

"В отговор на враждебните стъпки ще приложим, ако се налага, твърд подход, основан на руските национални интереси и принципите на реципрочността, възприети в дипломатическата практика", обобщи министърът.
(БТА, Алексей Маргоевски)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


205
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
144
2
 
8
 
! Отговори
До 153 преди 1 година
Такива като теб, като не стават за друго- пишат, но не са научили, че първо се чете.
143
13
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руцция винаги е била загубена кауза, особена след 1914г. И до ден днешен там управлява КПСС с хилядите си пионки, като треторазрядния шионин Пуття.
142
20
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тия дето мислят , че ги нападат извънземни обикновенно ги прибират в лудницата....Русия страда от масова психоза , че ги нападат....
141
16
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия била нападната от ЕС ....хахахахахахахахахаха
140
30
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЕС елитите копнеят за завладяването и подчинението на Руската федерация. Затова ги предизвикваха и дразнеха години наред. САЩ им помагаше. Това, което обаче елитите във Вашингтон надали осъзнават добре е, че омразата на евро *** към Русия е равна, ако не по-голяма от омразата им към САЩ. И това обстоятелство, ако и да се пренебрегва сега, ще се появи на повърхността много скоро след като ЕС изолират напълно Русия от себе си и конфликта в Украйна затихне. ЕС е анти-американски проект.
139
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 145...Патриарх Кирил учи ,,демократите " в Русия да са послушни и смирени.....За пръв път чувам обаче , демократите да са си получили демокрацията чрез послушание.Няма наготово получена демокрация.Чрез послушание.Царизма в Русия учи на послушание Майор Кирил учи на послушание.Бойко Борисоф учи на послушание.Ако го слушате докато той говори , всичко ще ви се нареди.Без усилие.Само той ще ви ,,оправя"....
138
13
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Европа загуби Русия, а днес НАТО спечели Финландия!
137
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 142....Да бе....Как не съм се сетил до сега
136
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Китай и Русия, да са се обединили, но Си и Пу не могат да се разберат, кой да е главния.....
135
12
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Европа и НАТО не са ви винпвни драги ми Русофилчета, че си избирате крадците да управляват държавата. Единствения виновен за това е народа., никой друг .Свикнали сте на готово да ви се дава, но не искате да се борите за правата си. Не искате да бъдете активни граждани, демокрацията не е за послушковци и мижитурки ..
134
13
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А кой въоръжаваше сепаратистите в донбас?
133
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 139, сега концлагер ли е малограмотник ? Като искаш пари учи се и работи, ако не можеш тук винаги имаш шанс в друга държава. Някой вързал ли те е на сила ? Ако имаш поне капка мозък в главата ще видиш че даже и ромите живеят богато в Европа .Стандарта които имаме в момента го постигнахме заради европа ВЪПРЕКИ кражбите на управниците
132
24
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сложиха без избори фашистите и футболни запалянковци на власт в Киев и започнаха да ги въоръжават веднага. Накараха ги да нападнат украинските си съграждани в Донбас. Забраниха най голямата партия в Украйна. Дойде Минск 1, после Минск 2....нооо ...Меркел каза, че това било за печелене на време. Мисля, че всички видяха тези действия на ЕС.... Какво има да се залъгваме...
131
19
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Янукович беше *** на ЕС. Умилкваше се, триеше се у тях и години наред ги молеше да включат Украйна в евро-колхоза. Изпратиха му една англосаксонска лелка - "баронеса" мисля че беше. Залъга го с някакво "асоциирано" членство. Той изплези език, размаха опашка и поска няколко месеца отсрочка да се разбере с руснаците, защото и с тях имаше безмитен режим, а те са нежелани в евро комуналката. Евро комсомолът го обяви го за "човек на Путин" и го поръчаха. САЩ се включиха веднага. Преврат...
130
10
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Болшевизма е побратим на национал- социализма.Една риторика.Една заплаха.Болшевизма е това което наблюдавате днес.И ако не сте живяли по времето на Ленин, имат възможност да наблюдавате днес Болшевизма овладя масово крепостните селяни в Русия.Крепостните селяни взеха властта в Русия.Станаха ,,пролетариати"...Но от селянин може ли стане работник.Селянина ,в Русия, е свикнал да го налагат с камшик , и да му казват какво да прави
129
19
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
България беше концлагер за бедните а за тези с връзки рай --- А сега с какво се различава територията.... Концлагер на квадрат е територията в момента... Ако не избегаш ще умреш от глад... И рай за тия които гепиха квото могат... Такива като теб 133
128
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Па тя Меркел ви го каза БЕ. Олита.
127
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Как тогава Западна Европа оцеля ????Питайте пия*Ния Лавров.....Лавров си мисли , че говори в Русия.Лавров си мисли , че говори на руснаци....Пък за нашите русофили нямам думи Техните деца живеят в Европа.Виждат с очите си предимствата на ЕС Свободата на предвижване.Виждат кой богатее.Дсмо приближени на българската мафия.Която е рожба на комунистите в България.Виждат кое е добро И от къде е злото.
126
9
 
16
 
! Отговори
Seltik преди 1 година
Аз не разбрах сега, Русия ли е нападната от ЕС или ЕС се е готвил да нападне Русия, но тя взе че нападна Украйна и изненада сама себе си. Логиката на дълго стояли в политика на "болшевизъм" губят основните нишки по които логическите действия се извършват.Но бидейки абсолютен лаик по въпроса, смятам, че Русия е жертва не на ЕС или НАТО, а на огромен тъмен заговор от група извънземни, които виждат в Русия нещо като бунтовниците от Star Wars :-)))
125
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 132 --- С какво ЕС е предизвикал война? - Ако не си разбрал до сега никога няма да разбереш центаджийче...