ISW: Москва провежда религиозна кампания срещу окупирана Украйна

Русия е затворила, национализирала или насилствено преобразувала поне 26 места за поклонение
10 апр 2023 22:30, Йоана Цонева
322
ISW: Москва провежда религиозна кампания срещу окупирана Украйна
Снимка: БГНЕС

Руските окупационни власти вероятно провеждат кампания на системно религиозно преследване в окупираната Украйна. 

Института за изследване на войната (ISW) публикува специално издание за оценка на руската военна агресия и религиозната свобода в окупираните територии. В този доклад се разглеждат религиозните репресии на Русия в цяла окупирана Украйна от началото на руската пълномащабна инвазия в Украйна на 24 февруари 2022 г.

От пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна през февруари 2022 г. руските войници или окупационните власти са извършили най-малко 76 акта на религиозно преследване в Украйна.

Руските власти са затворили, национализирали или насилствено преобразували поне 26 места за поклонение в контролираната от Кремъл Руска православна църква на Московската патриаршия, убили са или са заловили поне 29 духовници или религиозни лидери и са разграбили, осквернили или умишлено унищожили поне 13 места за поклонение в окупирана Украйна.

Тези случаи на религиозни репресии вероятно не са изолирани инциденти, а по-скоро са част от целенасочена кампания за систематично изкореняване на "нежеланите" религиозни организации в Украйна и за популяризиране на Московската патриаршия.

Още по темата
Русия продължава да използва религията като оръжие в стремежа си да дискредитира Украйна на международната арена и използва информационни операции за религията за постигане на военни цели, въпреки че самата тя извършва груби нарушения на религиозната свобода в окупирана Украйна.

Русия може да използва предстоящия православен великденски празник на 16 април в опит да забави украинските контрадействия, като призове за прекратяване на огъня от уважение към православната религия, въпреки че Русия не е показала такова уважение към религията в районите, които нейните сили са окупирали.

Руските религиозни гонения вероятно са и част от продължаващия руски културен геноцид и кампания за етническо прочистване, целящи да унищожат идеята за независима украинска народност или Украинска православна църква.

Руските власти системно потискат религиозната свобода в Русия като въпрос на държавна политика. През 2016 г. руският президент Владимир Путин ратифицира закона "Яровая", който изисква всички религиозни организации и църкви в Русия да бъдат регистрирани от руското правителство.

Законът забранява "мисионерската дейност", широко дефинирана като проповядване, молене, разпространение на религиозни материали и дори отговаряне на въпроси за религията извън официално одобрените от държавата места под претекст за предпазни мерки срещу "екстремизма" и "тероризма".

От 2016 г. насам руските власти използват широкообхватните разпоредби на закона "Яровая", за да преследват американски баптистки и петдесятни мисионери, работещи в Русия, да забранят повечето мисионерски дейности на мормоните и да изгарят разпространяваните в чужбина Библии, които не са надлежно регистрирани в държавата.

Руските власти преследват и редица други руски религиозни малцинства, включително членове на Международното общество за Кришна съзнание, членове на Фалун Гонг, адвентисти от седмия ден, Свидетели на Йехова, римокатолици, презвитериани, методисти, старообрядци (поморийска старостилна църква), лютерани, Украинската реформирана православна църква и клон на Руската православна църква извън Русия (РПЦЗ).

През 2022 г. руските власти вкараха в затвора най-малко 48 руски Свидетели на Йехова, през 2019 г. арестуваха и депортираха двама американски мормонски мисионери, а през 2019 г. глобиха будистки лидер от Сочи за организиране на "колективна медитация" за "около десетина" души.

Руските власти също така са се насочили към руски мюсюлмани за "незаконна мисионерска дейност", въпреки факта, че ислямът е законно признат за една от "традиционните религии" на Русия (заедно с руското православие, юдаизма и будизма).

Русия изнася държавната си политика на системно религиозно преследване в окупираната от нея Украйна. На 30 септември 2022 г. Кремъл анексира контролирани от Русия части от Донецка, Луганска, Херсонска и Запорожка област, признавайки ги за руски федерални субекти.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


322
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
189
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Донецка посока,Маринка.Продължават позиционните боеве на проспект Дружби и в района на завода за ремонт на гуми,който вчера беше превзет от руската армия без загуби.Фашистката craH е изтласкана на запад,но те оказват яростна съпротива.Донецка посока,Авдиевка.На север от града ВС на РФ разшириха зоната на контрол около Новобахмутовка и настъпиха в посока Новокалиново. На юг руските войски изтласкаха фашистката craH от укрепен пункт северно от Водяни.Лека-полека най-мощният Авдиевски укрепен район е превземан,от където фашистката craH ежедневно се обстрелва Донецк и убива деца, жени и старци.
188
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Направление Запорожие.Тук-без сериозни активни действия по земя,но с активност във въздуха.ВС на РФ нанесоха удар върху помещенията с техника в Орехово на фашистката craH. В резултат на удара са унищожени най-малко 4 танка, 4 бойни машини на пехотата, 5 бойни бронирани машини и 6 камиона. Такива удари с добри резултати за руските витязи са много важни в навечерието на обявеното контранастъпление на фашистката craH.
187
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бахмут и околностите. На север вагнеровците продължават настъплението си в район интернет - щурмуват училище 24. В центъра на града, след като овладяват полицейския участък, "музикантите" атакуват укрепените позиции на фашистката craH близо до жп гарата. В южната част на града боевете се водят на ул.Чайковски-в района на училища 2 и 40.
186
0
 
2
 
! Отговори
Сияна преди 1 година
До АнонименНа преден план са крадливите,агресивните и лъжливите.Кога ще дойдат времената на умерените,умните и възпитаните в БГ само Бог знае.
185
1
 
2
 
! Отговори
Даа християните преди 1 година
В Европа не са били преследвани от стотици години.. Украйна уби рибата..
184
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Старобелско направление (западно от ЛНР и източно от Харковска област). Продължават артилерийските дуели и взаимното разузнаване в района на Купянск. ВСУ създават фалшиви огневи позиции. Обстановката продължава да е напрегната без щурм на значителни сили от двете страни. В Лиманския участък на ВС на РФ зоната на контрол беше разширена в района на Макеевка и дере Журавка. Руснаците превзеха няколко опорни пункта на фашистката craH.
183
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Лидия е хубаво име подходящо за жена рая също.
182
1
 
5
 
! Отговори
Украинците преди 1 година
се върнаха не през Средновековието ( Инквизицията) а през Римската империя когато християните са ги преследвали..или през Турско робство!
181
7
 
2
 
! Отговори
Рая преди 1 година
До АнонименКойто е посегнал на религията ,хубаво не е видял.А на водачите на Русия им е практика да злоупотребяват с духовните ценности.Това няма да бъде подминато.
180
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе хора проверявайте си написаното. Форума е пълен с граматически грешки. За лъжите и инсинуациите да не говорим но те се борят с грамотност и знание.
179
7
 
4
 
! Отговори
Лидия преди 1 година
Руските политици на чело с *** са се съюзили със САТАНАТА и не признават Бог.Себелюбиво се издигат като ,,величие" над християнската религия.С престъпните си действия нарушават важни за човечеството норми в отношенията между хората.Нито е велика ,нито е справедлива на този етап Русия с нейните пишман водачи.Искат да уплашат целия свят ,но със своите действия вървят срещу себе си.
178
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До анонимен какво е това "оуновец" пиши по ясно нищо не ти се разбира.
177
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До анонимен насаждаш омраза с квалификации за които нямаш компетенции.
176
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вижте какво казват оуновеца Д Корчинский и бандеровеца А Данилов за Православната църква в Украина - "кокошарник който трябва да бъде изгорен"
175
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо трябва да бъдат наказвани интелигентните и образовани хора и то системно и методично и да се толерира точно обратното. Не умните са на мода.
174
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия винаги е била управлявана от писхично и душевно болни лидери... е освен Екатерина Велика ама тя е германка :)
173
0
 
0
 
! Отговори
him преди 1 година
Пфу, много кирияк стефчовци бе, колко от вас помнят Фори светулката, Пимен, Инокентий и заповедтта на А. Сталийски Св. Синод да бъде окупиран от гамени каратисти на ЦСКА и създаването на Алтернативен синод? И къде са те сега - всички те няколко години по късно писаха дълги молби-прошения да бъдат приети в Св. Синод а Фори избяга в САЩ!
172
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо трябва да се премахват коментари само защото критикуват опорки които насаждат омраза по особено неприемлив и некоректен не умен начин.
171
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво им е отношението към еизичниците? Имам пизната, уйка е, лемо си пада бисексуална и се притеснявам за нея :(
170
1
 
3
 
! Отговори
Боби преди 1 година
Относно Статията Крадеца вика ХВАНЕТЕ Крадеца! в Украйна имаше РПЦ - Руска Православна Църква и я има от 1000 година след христа. Монасите са построили Киевско - Печорската Лавра и стотици други църкви и манастири. Киевската власт създаде УПЦ - Украинска Православна Църква като подкупи всеселенския Митрополит в Инстанбул. От тогава Киевската Хунта отнема храмове на РПЦ и ги предава на УПЦ