Експерти: Не знаем колко пари са останали на Москва, но е разумно да се смята, че не са много

До 2024 г. средствата да се води войната вече ще бъде изразходвани
11 апр 2023 20:50, Нели Христова
162
Експерти: Не знаем колко пари са останали на Москва, но е разумно да се смята, че не са много
Снимка: БГНЕС

Тази седмица Международният валутен фонд ще оцени колко добре се е справила икономиката на Русия по време на войната в Украйна и се очаква да оцени, че е имала лек спад миналата година, изправена е пред леко свиване тази година и ще се радва на здравословно ниво на растеж през 2024 г.

Това изглежда противоречи на предупрежденията от малко след инвазията, че страната е изправена пред свиване до 15%, и на прогнозата от миналия месец на олигарха Олег Дерипаска, че международните санкции ще изтощят финансите на Кремъл до следващата година.

Някои експерти обаче критикуваха фокуса на МВФ върху традиционните икономически мерки като брутния вътрешен продукт (БВП) като неподходящ, като се има предвид, че има война, което означава, че цифрата е завишена от нарастващите военни разходи. Анализ на мрежата от академици на Центъра за политически изследвания (CEPR) установи, че когато това се премахне, миналогодишната рецесия е била два пъти по-лоша, отколкото предполагат официалните данни.

Какво казват официалните данни?

БВП на Русия спадна през 2022 г., но не толкова, колкото мнозина очакваха. През февруари Международният валутен фонд заяви, че очаква окончателните данни да покажат лек спад от 2% на БВП през 2022 г., последван от ръст от 0,3% през 2023 г. преди възстановяване до почти 2% през 2024 г., изпращайки послание, че икономиката от 145 милиона души е здрава и способна да издържи на допълнителните разходи на войната.

Тази оценка обаче включва военни разходи - които се увеличиха от началото на инвазията, особено след въвеждането на предписанието за 120 000 цивилни миналата година. Икономистът Михаил Мамонов, експерт по санкциите в Принстън и член на CEPR, предупреждава да не се използва БВП като ориентир за която и да е страна, пряко замесена във война, и особено за Русия, където официалните данни вероятно ще бъдат масирани. Разходите в магазините са паднали с 10%, каза той, което показва, че реалната икономика е претърпяла драматично свиване.

Какво ще кажете за други части на икономиката?

Проучване на CEPR от икономистите Адриан Шмит от Европейската централна банка и Хана Сахно от университета в Гронинген надхвърли потребителските разходи, за да създаде "проследяване на вътрешното търсене" за измерване на дейността на частния сектор. Той използва 15 отделни източника, включително търсения в Google, покупки на самолетни билети и данни за цените на жилищата.

Заключението е, че рецесията в Русия през миналата година е била по-широка и по-дълбока, отколкото показват официалните данни, след като фокусът се прехвърли към невоенна дейност. Те казват, че частното потребление е спаднало с 4%, а не с 1,8%, както сочат официалните данни, въпреки че е невъзможна окончателна оценка, премахваща всички аспекти на военните разходи.

Дори официалните мерки дават представа за щетите, нанесени на невоенната икономика. Общият внос на стоки в Русия през декември 2022 г. е намалял с около 20% на годишна база, докато вносът на технологии е намалял с 30%. Миналата година производството на автомобили е намаляло с 67%, на изкопните машини с 53%, а на телевизионните приемници с 36%, като вероятно намаляването на производството няма край, докато санкциите за жизненоважни компоненти остават в сила.

Пазаруват ли хората както обикновено?

Спадът в продажбите на дребно разкрива въздействието на войната върху психологията на средния купувач. Блокирането на много необходими и желани артикули за закупуване също изигра роля в спада на разходите от миналия март, който се очаква да продължи и тази година.

Влошавайки нещата още повече, страхуващите се от икономически колапс семейства са пренасочили разполагаемите доходи към спестовни сметки, оставяйки Русия с един от най-високите проценти на депозитни спестявания в развития свят от 32%. За разлика от това процентът на спестявания в Обединеното кралство например е 9%.

Влияят ли допълнителните разходи на войната?

"Не знаем колко пари са останали на Москва, но е разумно да се смята, че не са много“, казва Олег Ицхоки, руски емигрант и експерт по санкциите в Калифорнийския университет. Сметката за заплати за набиране на наборни войници и допълнителната военна техника, необходима за замяна на унищожени танкове и използвани ракети, ще повишат разходите за отбрана от 4,1% от БВП през 2021 г. до 7% миналата година, добавя той.

Социалните плащания на тези, които са загубили близки в конфликта, добавят към сметката, докато плащанията на семейни помощи за тези с деца допълнително изпразниха хазната на Русия. Влиянието върху общите държавни разходи се оказа драматично. През януари той скочи с 59%, каза държавната статистическа служба и това вероятно е подценяване.

Значи парите свършват?

Не само разходите се увеличават, държавните приходи намаляват и спадат бързо. Руските работници имат ниски средни доходи, плащат много малко данъци и са малко на брой в сравнение с пенсионерите. Тази динамика е отразена в данните на Световната банка за доход на глава от само $12 200 през 2021 г. в сравнение с $46 510 в Обединеното кралство, пишат от The Guardian.

Ставката на данъка върху доходите на руските работници е равна на 13%, с промяна през 2021 г., като се прилага ставка от 15% за тези, които печелят повече от 5 милиона рубли годишно (£49 000). Въпреки че това събра допълнителни 83 милиарда рубли през първата си година, подобни приходи са само малка част от получените от петрола и продажбите на газ, които съставляват по-голямата част от руските държавни приходи.

Тази зависимост изплати дивиденти по време на COVID пандемията и миналата година, когато цените на изкопаемите горива бяха на исторически върхове. Но последните спадове лишават Русия от възможността да попълни средствата, изразходвани за войната. През януари тази година данъчните приходи от нефт и газ се сринаха с 46% спрямо година по-рано, според държавната статистическа служба.

Комбинацията от по-високи разходи и намаляващи приходи означава, че дефицитът на публичните разходи на Русия достигна 25 милиарда долара през януари, според финансовото министерство. Това означава, че годишният дефицит вероятно ще скочи от сегашното ниво от 2,5%, докато излишъкът по текущата сметка от 250 милиарда долара в края на 2022 г. е изложен на риск да бъде заличен до края на 2023 г.

Какви действия предприема Путин, за да подсили военните си сандъци?

Путин реагира, като каза на руските петролни компании, че ще ги обложи с данъци, сякаш продават петрола си на високата цена, плащана за суров петрол Brent, а не на по-евтината цена, плащана за суровия нефт на Urals.

Проучване на група икономисти, включително Елина Рибакова, заместник-главен икономист в Института за международни финанси, установи, че продажната цена на барел, постигната от някои руски петролни компании, е по-добра от референтната стойност на Urals, но не много. "Ембаргото на ЕС върху петролни продукти, което влезе в сила на 5 февруари 2023 г., ще се окаже мощен допълнителен инструмент за допълнително ограничаване на руския износ и фискалните приходи", се казва в доклада.

Продажбите на газ са възпрепятствани от липсата на газопроводи на изток и юг, което принуждава индустрията да държи голяма част от него в земята. Разбираемо е, че минните компании и фирмите за торове, които са направили неочаквани печалби от скок в световните цени на суровините през последните две години, са платили еднократни допълнителни данъци.

Други обмисляни мерки включват по-нататъшно повишаване на данъка върху доходите и данък върху спестяванията. Армения и Турция често се цитират като канали за руски средства за заобикаляне на блокирането на използването на платежната система Swift за международно прехвърляне на пари, но ЕС и САЩ се стремят да затворят този маршрут.

Какво казват експертите за заемането на повече пари?

Путин иска руската централна банка да намали лихвените проценти през февруари, за да улесни домакинствата и бизнеса да харчат, използвайки кредити, и да облекчи болната икономика, съобщи Bloomberg, но той беше осуетен. Управителят на банката Елвира Набиулина каза, че намаляването на цената на заемите ще предизвика увеличение на инфлацията, която вече е близо 12%, а основният лихвен процент беше запазен на 7,5% на последното заседание на централната банка миналия месец.

Високата инфлация и високите лихвени проценти вероятно ще останат, тъй като повече от работната сила и ресурсите на Русия са посветени на военните усилия, лишавайки други части от икономиката от капацитет за растеж. В отговор рублата, която скочи миналата година на фона на големите приходи от петрол и газ, се срина обратно, добавяйки към цената на вноса. Миналата седмица валутата достигна дъна, невиждани от април 2022 г., а в понеделник продължи този спад.

Анализатори като Мамонов и Ицхоки предполагат, че тази комбинация от падащи приходи от петрол, плъзгаща се рубла, ограничения за вземане на заеми от чуждестранни банки и уплашена руска общественост създава финансов дефицит тази година, който ще бъде трудно да се попълни, подкрепяйки прогнозата на Дерипаска, че до 2024 г. средствата да се води войната вече ще бъде изразходвани.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


162
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
107
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Снимката е показателна. При 90 рубли за ойро няма навалица пред обменника. Руският народ е спокоен и изпълнен с доверие към своя президент.
106
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Значи парите свършват? Този въпрос не е глyпaв. Опит е за пропаганда и агитация.
105
6
 
12
 
! Отговори
пияница мистик преди 1 година
До Григор === Прав си! Какви са тези експерти и финансови анализатори, завършили колежи като Оксфорд, Йейл, Кейбридж...Друго си е да си среднист от класа, завършил в Пазарджик. Ей това вече го признавам за квалитет!!! И аз така като ми потрябва експертно мнение за БВП на САЩ или Русия, международното положение или какви оръжия има някоя държава ходя в кварталната кръчма. Там е бъкано с експерти дето всичко разбират, ама работят под прикритие като таксиджии, охранители и склададжии
104
11
 
14
 
! Отговори
Григор преди 1 година
Само експерти и световни финансови анализатори . Всички са много запознати с живота в Русия и с финансовата част на цялата държава . Оправете финансите на БГ държавата и най-вече вашите собствени у дома. В по-голяма част се дразните и си пишете някакви безсмислици и смехории. Никой никого няма да допусне до финансови документи и ще си говори каквото иска и му харесва.
103
3
 
4
 
! Отговори
лонин преди 1 година
До Анонименда направи всичо ама немои
102
14
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На Русия пари не и трябват защото има всичко , селско стопанство , промишленост и най-важното ресурси от които може да направи всичко
101
3
 
11
 
! Отговори
Йосич преди 1 година
Банкянският бивш член на БКП се е опитал да погали Нинова по циците, за да я убеди да го подкрепи в усилията му за поредното правителство на куките. Но пък, г-жа Нинова си е абсолютнао принципна. Особено пък, за подобни неща. А и той все още не си е намерил членската книжка от комунистическата партия. Такива са нещата с българските политически лидери. Тогава Корнелия го е изпратила при Йотова, която да го помилва след като го осъдят на затвор.
100
2
 
4
 
! Отговори
До 117 преди 1 година
Това в лексикона на Лили от "В" клас ли го прочете?
99
5
 
12
 
! Отговори
До 119 преди 1 година
Оффф, време е вече да се отърсите от мисълта за тия руски теротии дето щели да си вземат китайците. Не се ли уморихте да повтаряте все една и съща смехория? Вие слепи ли сте, че не виждате какво се случва по света в момента, та още вярвате в приказки? Разходи се по-далеч от задблоковоте пространство. Има какво да се види.
98
5
 
13
 
! Отговори
Анализатор преди 1 година
Тези експерти не знаят, но пък мислят. Мисленето си е полезно. Все пак, вместо българските експерти да прогнозират за парите на Москва, да се опита да сметнат парите на т. нар. София. Те няма да са много. Още повече пък, че дорли и държавата България си няма бюджет за настоящага 2023 г. С такива политици и генерали, каито се бореха против вирусите с КПП-та и мобилизираха електоратите си за избори и да отиват да се бият във войната, нищо добро не очаква България.
97
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Експерти: Не знаем колко пари са останали на Киев, но е разумно да се смята, че не са много
96
2
 
9
 
! Отговори
Ssss преди 1 година
Уф! Тя статията била за Русия пък аз си мислех че .....
95
8
 
12
 
! Отговори
Международният преди 1 година
Валутен фонд ко не се занимава с исономиката на Украйна? Тази същата фалирала държава, заради която наруши собствените си правила, да не дава заеми на фалирали държави във война! И и даде поредния заем от 18 милиарда, които никога няма да види обратно! Тръгнали с Русия да се занимават..
94
10
 
18
 
! Отговори
Е на Русия преди 1 година
Не и трябват много- то ракети и танкове са скъпи, а руснаците нали се бият с лопати ;) Гладуват си и се издържат с продажба на откраднати украински перални машини ;) И с малко пари, Русия пак печели!
93
6
 
9
 
! Отговори
бл.134 в Zап. парк преди 1 година
Нали , вие печелите от войната : голям бизнес и големи заплати .Слава на Америка
92
9
 
20
 
! Отговори
Според преди 1 година
Британското разузнаване, ЕС, САЩ тя Русия фалира вече от година, Путин е умрял, ракетите са свършили, руснаците се бият с лопати..и пак завземат територия! Просто невероятна тази държава и армия -руската:)))
91
5
 
17
 
! Отговори
анонимен64264 преди 1 година
да ви се невидят прогнозите смешници куци,всичките ви прогнози се сринаха ,стиг сте писали глупости бе
90
5
 
16
 
! Отговори
Ма как така преди 1 година
Фон дер ЛайЪн каза още преди 12 месеца, че Русия е фалирала!! Значи още не е фалирала?! Ха ха!
89
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В тези времена върви поредното разграбване на територията русията, така е било и така ще продължава докато крепостници я населяват!
88
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мине не мине все нещо им е свършило на Руснаците докато те свършват отзад на уркопитеците