Любимецът на Путин Сергей Аксьонов създаде свой "Вагнер": Коя е групировката "Конвой"?

Засега няма конкуренция между "Конвой" и "Вагнер"
11 апр 2023 07:11, Нели Христова
332
Любимецът на Путин Сергей Аксьонов създаде свой "Вагнер": Коя е групировката "Конвой"?
Снимка: YouTube

Нова руска паравоенна групировка набира все по-голяма мощ и популярност. Милицията "Конвой" е създадена в Крим и според западното разузнаване скоро може да се превърне в основен играч във войната в Украйна.

Сергей Аксьонов е един от любимците на Владимир Путин, припомня БНТ. От 2014 година той оглавява проруската местна власт в Крим, а от края на миналата година добави към биографията си званието основател на паравоенната групировка "Конвой".

"Знаем как да постигнем целта си, знаем какво е необходимо за това. Трябва да сме заедно. Трябва да изразим единство в подкрепата си към лидера, армията и решенията, които се вземат", заяви Сергей Аксьонов, ръководител на проруската администрация на Крим.

Според западното разузнаване заради все по-задълбочаващите се разногласия между паравоенната формация "Вагнер" и Кремъл Русия се опитва да насърчи появата на нови наемнически групировки.

За "Конвой" се твърди, че в момента е във възход. Че засега разполага с около 300 бойци, с тежка техника и модерно оборудване за разузнаване. Обучението на наемните войници е поверено на бивш командир от "Вагнер". Твърди се, че освен на територията на Крим, членовете на "Конвой" вече действат и в Херсонска област.

"В нашата страна има истински мъже, които във всеки един момент, всеки ден изпълняват своя дълг. Това е дългът, който всички ние трябва да изпълним", каза още Сергей Аксьонов.

Заплащането в "Конвой" е по 2500 долара на месец, твърди бивш войник от групировката. А тези, които служат цяла година, получават дори земя в Крим или Абхазия.

Създаването на паравоенни групировки в Русия не е новост. В Украйна, освен "Вагнер", действа и милицията на чеченския лидер Рамзан Кадиров. Общото между групировките е, че основателите им са влиятелни в Русия личности - политици или бизнесмени. Преди да влезе в политиката роденият в Молдова Сергей Аксьонов е имал бизнес в Крим. Твърди се, че е поддържал връзки с подземния свят.

Според западното разузнаване засега няма конкуренция между "Конвой" и "Вагнер". Предположенията на анализаторите са, че на този етап Кремъл ще се опита да се възползва и от двете групировки. И най-вероятно, докато усилията на "Вагнер" са съсредоточени около превземането на Бахмут, бойците на "Конвой" ще бъдат изпратени в други райони на Украйна.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


332
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
107
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не ме интересува таза новина.Явно във Варна са с други наклонности и гледат само чужди !
106
3
 
9
 
! Отговори
Знаете ли преди 1 година
Говорил съм си приятелка, която от много години живее в Ю.Корея. Всички държави около Китай ги ненавиждат. Япония, Ю.Корея, Тайланд. Тайван. Да не забравяме, че от известно време има мълчание и от Индия. Да, ще кажете има БРИКС. Да, има го, но той е икономически съюз, а не военен. Някои представя ли си Индия и Китай във военен съюз. Те имат толкова проблеми помежду си, нямат обща основа върху която да стъпят. Моди също направи Путин на пастет. За момента трябва да си луд за да искаш война съсСАЩ
105
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 124 Ами то си гледай зеления и умирай за чужди интереси не хохъл.
104
3
 
8
 
! Отговори
Китаеца преди 1 година
И Путин вижда, че китаеця е ненадежден партньор. Затова и на последната пресконференция каза, че не се чувства ок, че отношенията САЩ-Русия са достигнали много ниска точка. Както той каза - силите, които диктуват глбалния ред. Ще се сетиш пън, че китайците имат други амбиции към Русия и тогава ще искаш САЩ да ти помогнат. За разлика от Китай, САЩ няма териториални амбиции към Русия. САЩ ви помогнаха и срещу Хитлер с програмата рент-лийз. САЩ не са цвете за мирисане, но са по-добре от жълтите...
103
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 118 Ти тва ли гледаш бе уркопитек.Колко такива като теб само ровят в сайтовете и се лайкават само да си насаждат мнението.Ами на мен не ми пука за такива неща ,аз казвам това,което си е мое мнение независимо дали на теб ти харесва и не ми пука.
102
6
 
4
 
! Отговори
Талибан ерджолан преди 1 година
ХА-ХА-ХА-ХААААААААААА! Бетер турска работа, руската!
101
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ромът Копейкин и той е любимец на Майло-президентът или той руши тук основите на демокрацията
100
4
 
3
 
! Отговори
Заря преди 1 година
9 ти май наближава.Щи има много Кинжали в небето.
99
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Сата НАТО - Лелее, бе от писане на клишета, главата ти йе станала на жълто паве! Пази се, бре! Притеснявам се за тебе вече
98
4
 
6
 
! Отговори
борбата преди 1 година
За никой не е тайна, че борбата на САЩ е с Китай и то икономическа. Байдън просто е супер некомпетентния президент и се насочи към Русия, заради интересите, които има семейство Байдън в Украйна. Доналд Тръмп каза, че Русия е никаква заплаха за САЩ. Заплахата е от Китай и трябва да се фокусират там. Но Байдън очевидно е решил да затрива САЩ. Добре, че изборите са догодина и чичо Дони ще оправи работата за норматив.
97
2
 
5
 
! Отговори
Сата НАТО преди 1 година
300 наемника са голяма сила, не ще и дума... Три дена ще потанцуват по бостаните из Херсонщината.
96
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 116 Ти ли ще ми даваш определения бе уркопитек На Един просяк ще дава определения на хората.Едно жалко създание.
95
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пак до 109. На мен от лайковете се види че ми обръщат фнимание, но твоите са нула! Май не хи обръщат фнимание!
94
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 117 - Мчи то тъпизмите в тоя форум е редно да се трият, а не да се размножават
93
1
 
6
 
! Отговори
Сата НАТО преди 1 година
Някакви групировки измислени, 200 хиляди невинни русначена погубени из негостоприемна Украйна, ----////------ Пишете ужасни глупости, жълтопаветничета! Нито едно невинно русначе не е погубено, всичките сами са си го търсели. 85% е подкрепата за войната сред руското население
92
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 109 . Нужно ти е много обясняване, мa ша опитам! Повтарям сентенцията защото я изтриха! Ясно?
91
3
 
5
 
! Отговори
Йоста Берлинг преди 1 година
Цяла Русия е Вагнер.Само Навални е Бандеровец.
90
3
 
6
 
! Отговори
Китайо преди 1 година
Чайника СИ е много хитро човече, което тъче на няколко стана. Всички знаем, че през 1985г. е бил две седмици в Айова в САЩ, където по негови думи "пази много скъпи спомени". Едва ли е избледнял спомена обаче от арогантното поведение на СССР към Китай след ВСВ. По възрастните знаем, че СССР и Китай бяха пред война заради случая "Дамански", тогава СССР - доста по-мощен от Китай надделя. Но спомена в Китай не е отшумял. Сега Путин е на зор и се моли на китаеца, но СИ няма да тръгне срещу САЩ военно
89
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Рузкианоз 105 - Страшно... за нея ли? ))))))))
88
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 102 Ами това,че някой не харесва нахалните украински интриганти и просяци ли прави едни човек русофил бе уркопитек .Що не се погледнеш в огледалото и не си дадеш самооценка на поведението или не ти изнася.