Любимецът на Путин Сергей Аксьонов създаде свой "Вагнер": Коя е групировката "Конвой"?

Засега няма конкуренция между "Конвой" и "Вагнер"
11 апр 2023 07:11, Нели Христова
332
Любимецът на Путин Сергей Аксьонов създаде свой "Вагнер": Коя е групировката "Конвой"?
Снимка: YouTube

Нова руска паравоенна групировка набира все по-голяма мощ и популярност. Милицията "Конвой" е създадена в Крим и според западното разузнаване скоро може да се превърне в основен играч във войната в Украйна.

Сергей Аксьонов е един от любимците на Владимир Путин, припомня БНТ. От 2014 година той оглавява проруската местна власт в Крим, а от края на миналата година добави към биографията си званието основател на паравоенната групировка "Конвой".

"Знаем как да постигнем целта си, знаем какво е необходимо за това. Трябва да сме заедно. Трябва да изразим единство в подкрепата си към лидера, армията и решенията, които се вземат", заяви Сергей Аксьонов, ръководител на проруската администрация на Крим.

Според западното разузнаване заради все по-задълбочаващите се разногласия между паравоенната формация "Вагнер" и Кремъл Русия се опитва да насърчи появата на нови наемнически групировки.

За "Конвой" се твърди, че в момента е във възход. Че засега разполага с около 300 бойци, с тежка техника и модерно оборудване за разузнаване. Обучението на наемните войници е поверено на бивш командир от "Вагнер". Твърди се, че освен на територията на Крим, членовете на "Конвой" вече действат и в Херсонска област.

"В нашата страна има истински мъже, които във всеки един момент, всеки ден изпълняват своя дълг. Това е дългът, който всички ние трябва да изпълним", каза още Сергей Аксьонов.

Заплащането в "Конвой" е по 2500 долара на месец, твърди бивш войник от групировката. А тези, които служат цяла година, получават дори земя в Крим или Абхазия.

Създаването на паравоенни групировки в Русия не е новост. В Украйна, освен "Вагнер", действа и милицията на чеченския лидер Рамзан Кадиров. Общото между групировките е, че основателите им са влиятелни в Русия личности - политици или бизнесмени. Преди да влезе в политиката роденият в Молдова Сергей Аксьонов е имал бизнес в Крим. Твърди се, че е поддържал връзки с подземния свят.

Според западното разузнаване засега няма конкуренция между "Конвой" и "Вагнер". Предположенията на анализаторите са, че на този етап Кремъл ще се опита да се възползва и от двете групировки. И най-вероятно, докато усилията на "Вагнер" са съсредоточени около превземането на Бахмут, бойците на "Конвой" ще бъдат изпратени в други райони на Украйна.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


332
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
127
6
 
8
 
! Отговори
Талибан ерджолан преди 1 година
ХА-ХА-ХА-ХААААААААААА! Бетер турска работа, руската!
126
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Конвой, монвой, всичко отива в батака като литнат западните ракети!
125
3
 
16
 
! Отговори
бай Тодор преди 1 година
Тези въоръжени групировки такава гражданска война могат да спретнат ,че на Москва свят ще и се завие.
124
6
 
15
 
! Отговори
sethse преди 1 година
Рискуват си живота за смешните 2400 долара (около 4300 лв) където шанса да те убият е огромен. Или трябва да са много бедни и наистина да няма какво да ядат или трябва да са ***....И в двата случая е трагедия и показва много за руската държава...
123
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
300 човека. И то платени. И Украйна и западното разузнаване са притеснени? Само глупости.
122
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хамериканските няма да чакат Китай да бъде конкурентн по мощ с тях. Нали знаете как действат..
121
9
 
3
 
! Отговори
укрите преди 1 година
Укрите само и само да не се дадат на руснаците, ще се надупят на Полша да ги завземе с тяхната войска. Така всяко настъпление на Русия ще се счита атака срещу Полша и срещу НАТО. Дуда беше супер на кеф онзи ден. Полша ще порасне скоро време, помнете ми думата и това ще е решение на НАТО и ЕС и специално на САЩ, с което Зеления ще клекне.
120
3
 
11
 
! Отговори
за да изтласка преди 1 година
Нали не вярвате, че китаеца СИ го интересува някава държавица Украйна. Хахахха. Битката на СИ е за номер едно в света, не за някаква куха територия. Затова отиде при Путин, за да се нагълта на безценица с ресурси, с които да напомпи военно-промешленият си комплекс. Целта е да изтласка САЩ от индопасифика, а за това са нужни доста усилия. Путинчо ще захранва на безценица, това е!
119
6
 
4
 
! Отговори
до 129 Приятелката преди 1 година
ти се е объркала нещо, че и теб обърква. Япония, Южна Корея, Тайланд не са всички държави около Китай като за начало. И второ, в изброените има много силни лобита на САЩ, които създават и вътрешни конфликти - особено в Тайланд. Да не забравяме, че съвсем скоро застреляха Шинзо Абе, който беше смекчил тона спрямо Китай и РФ. Това предполагам е от ненавист? И като казвам "силни лобита" имам в предвид толкова силни, че правителствата им вземат решения срещу националните си интереси - както е у нас.
118
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
съпоставка, в изтеклите секретни разузнавателни документи пише, че руснаците са загубили убити и ранени до 30 000 души, а укропите са загубили убити и ранени до 300000 души, повечето от които бендеро-нацисти.
117
2
 
6
 
! Отговори
Хахаха преди 1 година
Минавам само да ръчна русофилите лекинко. Колективен Запад - 0 жертви. Голташка Русия един град като Бургас изпепелени руски тела и погубени млади животи. Това е загубена война за Путин. Няма какво да се лъжеме повече.
116
3
 
4
 
! Отговори
Чайника преди 1 година
Чайника не смее да се обади, защото военно е светлинни години зад САЩ, а в Индонезия, Малайзия и целия индо-пасифик гъмжи от американски кораби, подводници, а на територията на Индонезия и американски бази. За 5 минути Китай ще хвръкне във въздуха ако се наложи. Икономическа надпревара ок, но военно ще мишкуват китайците. Някой чел и е стратегията на САЩ за индопасифика. Прочетете и вижте. СССР не успя да се отърве от САЩ, където бяха 16 републики, Вършавски договор и СИВ, та сега. Обречена кауз
115
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
до Путине спри-той не е тръгвал срещу всичките тези, които си изброил. Те тръгнаха срещу него. И се препънаха много коварно. Сега полагат неимоверни усилия и старания да не загубят битката. Но ситуацията съвсем не се развива в полза на колективния запад и сателитите му.
114
5
 
6
 
! Отговори
До 133 преди 1 година
Дори и Путин да спре САЩ няма да спрат,а дори ще започнат война някъде другаде. В момента са толкова икономически зле, че единственият начин да си вдигнат икономиката е война. Това го правят всяко десетилетие , ако не си забелязал.
113
0
 
2
 
! Отговори
Сата НАТО преди 1 година
До Сата НАТО - Лелее, бе от писане на клишета, главата ти йе станала на жълто паве! Пази се, бре! Притеснявам се за тебе вече ----///------ Така трябва, да се притесняваш! Притеснявай се още!
112
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 134 - Повечето европейски народи имат "неандерталска кръв", най-вепе скандинавците, които изглеждат като тотално противоположното на неандерталците.
111
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Някои представя ли си Индия и Китай във военен съюз." - Преди 130 години никой не си е представял съюз между Великобританската империя и САЩ или възможността, Германия да е военна сила и по море. Нешата се променят.
110
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Неандерталците измрея преде 10 хиляди години! Сега има русофили!
109
5
 
7
 
! Отговори
Путине спри преди 1 година
Тръгнал си срещу САЩ, Великобритания, Франция, Германия, Япония, Италия, Ю.Корея, Австралия, Нова Зеландия, Канада, целия ЕС, всички скандинавски държави, всички прибалтийски държави, Турция. Кой имаш зад гърба си ? - Ненадежният китаец СИ, който икономически не може да ти компенсира загубите от Запада, а военно е мнооого далеч от възможностите на САЩ. Индия мълчи, Бразилия е териториален гигант, но военно и икономически е джудже. Имаш Лукашенко, който вече се е уплашил и иска да го пазиш..
108
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Знаете ли 129 - А бе ти адвокатстваш на немощните САЩ ли? Какво точно правиш тук?