Антените на руското посолство в Европа не са за сериали, а за шпионаж

Проф. Тодоров: Когато водиш война, засилваш разузнаването
20 апр 2023 14:20, Анисия Иванова
149

Това, че Русия засилва шпионажа, специално в Европа, е логично - тя събира повече информация в момент на конфликт", каза в "България сутрин" журналистът и анализатор проф. Валерий Тодоров. Той коментира разследване на белгийски медии, според което руското посолство в Брюксел е окичено с шпионски антени.

"Това им е работата, те не гледат сериали. Естествено е, че това са антени, които са предназначени за връзка. Каква работа точно извършват, това могат да кажат експертите по комуникации", обясни Тодоров.

Относно разследванията в медиите, той поясни, че става въпрос за няколко. Едното е на центъра "Досие", който е свързан с критика на Кремъл и олигарх Михаил Ходоровски. Друго разследване показва дейността на Русия в северните морета, като се твърди, че под прикритието на риболовни траулери и яхти се извършва разузнавателна дейност.

"Това е нормално, тъй като Русия смята северните морета за свой стратегически район", смята Валерий Тодоров.

Пред Bulgaria ON AIR експертът сподели, че в някои от посочените разследвания информацията излиза в рамките на два-три месеца, но за други - като например за взрива на газопровода "Северен поток", данните са оскъдни.

Относно сателитните антени на руското посолство в Брюксел, гостът обясни, че може да става въпрос за чувствителна апаратура, която да прихваща комуникации.

"Службите в периметър от 200-300 метра улавят всичко, защо да не е възможно да се прихващат телефонни разговори?", посочи Тодоров и припомни случай в Русия, при който службите са подслушвали служители в държавни учреждения.

"Въпросът е какво точно се слуша, възможно е да се слушат отделни личности. Наблюдават активностите през Facebook профилите", обясни журналистът, но по думите му "не е нужно да се оглеждаме колко антени имат посолствата".

Тодоров коментира и изгонването на руски дипломати от посолството в София.

"Това, че се престарахме и че това преследваше определени политически цели за определени политически субекти, е ясно. България е естествено, като малка държава, да се защитава от всички рискове, но трябва да е по-предпазлива. Да гониш служителите на посолствата - това е вид наказателна мярка с етичен характер, защото това ограничава работата на посолствата", допълни той и припомни, че като ответна мярка на Русия българското посолство в Москва е работило на "санитарен минимум".

"Когато водите война, е естествено да засилите разузнаването. Службите използват дипломатически паспорти за своите служители. Използвани са в миналото, използват се и сега", заяви анализагорът.

Той каза още, че има и журналисти, които е възможно да извършват разузнавателна дейност, като припомни случая със съдебния процес срещу американски журналист в Русия.

"Шпионажът е част от видимата война. Наблюдават се дипломатите, но колко ефективно е това, зависи от службите. Каква част от изгонените са действително шпиони, е трудно да се отговори. Не отричам възможността човек, който има друга функция, например готвач, да развива и друга дейност", завърши Тодоров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


149
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
94
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Малиииии! Интересите на Русия са на 200-300 метра от посолството им! Със сателитни антени прихващали разговори? Експерт. Майко мила...
93
9
 
8
 
! Отговори
Me преди 1 година
Нормално било да си подлушват!!! Ало, аланкоолу - не е нормално да ни подслушват, ама съвсем не е!
92
4
 
20
 
! Отговори
натовски лентяй преди 1 година
а антените на САЩ и западните страни са за сериали селскостопански новини ах а рзбрах
91
1
 
17
 
! Отговори
Надежда преди 1 година
Американско направо ги привиква и казва, какво да става. Бойко направо може да спи там.
90
6
 
19
 
! Отговори
Украинка от Донбас преди 1 година
Всичко руско ви пречи , неблагодорници
89
1
 
15
 
! Отговори
от кремъл преди 1 година
не бе , антените са да гледат сръбска телевизия .
88
0
 
16
 
! Отговори
този аналенлизатор преди 1 година
да каже нещо за фермерските шпиони които даже не се крият а направо нареждат какво и как да става и говори, аман от платени разбирачи.
87
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Поредния ръб - слагач и храненик на Сорос, който ни пробутват, пък и с купена диплома за професор, бил журналистът и анализатор Валерий Тодоров?! По-надолу пък го пишат експерт по военните въпроси? Да не е таен агент на ЦРУ??? Но както и да е, може ли този "специалист" да каже, за какво са множеството антени на покрива на американското посолство? Като му гледам акъла, сигурно е убеден, че не са за шпионаж, а за да могат да си гледат порно? А антените на турското посолство??? Ега ти "експерта"!
86
16
 
4
 
! Отговори
Румен преди 1 година
По антените ще ги познаете. И в София. От времето на Руската Империя до днес. Всички високи места в София и страната се приемат за тяхна собственост. Старото Руско посолство на ул Московска. След това СССР изгони Дъновисти те на ул. Незабравка и им взе имотите. Е БКП уреди работата да е културно . Защото и Японското посолство също хареса имота.
85
2
 
10
 
! Отговори
абеее... преди 1 година
До небето над Киев""Имало някакво осветление,нещо като сияние.Може да празнуват нещо евреите.
84
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
" ...Каква работа точно извършват, това могат да кажат експертите по комуникации", обясни Тодоров. - Ами щом е работа на експертите по комуникации , ти какво се пънеш като запечена анорексичка,бе другарю Тодоров ?! 100 години папка рубли , сега , като обърна палачинката, преливаш от празни приказки , само и само да оправдаеш грантаджийските стимули ?! Така е , веднъж свикнеш ли на лесни кинти , даваш gy -ne доживот ...
83
21
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гледам тука много копейки има! Айде ,ч е Путин набира войници, нещо обаче нема балаци!!! Що ве??? Нали сте прави?
82
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия е спокойна с големия Жълт брат! КПСС - КПП вечна дръжба! Китай зорко пази васала си Русия!
81
3
 
21
 
! Отговори
Боби преди 1 година
До t666 това е антена на дълговълнова телекодова радиостанция с далечина на предаване/приемане 2000+км - това са дипломатически канали за свръзка между посолствата и съответното МВнР
80
0
 
2
 
! Отговори
Може преди 1 година
И да не получаваш повече кво като си
79
0
 
0
 
! Отговори
Не преди 1 година
Сьм сьгласна с теб
78
0
 
4
 
! Отговори
Сигурно преди 1 година
Продават дивани
77
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ааа не е прав! У нас не ползват антени, Рублен ръбев директно им доставя каквато искат информация!
76
17
 
6
 
! Отговори
G.I. Joe преди 1 година
Да го затворят това посолство и Мутрофанова при бай Ставри за шпионаж.
75
8
 
14
 
! Отговори
до 73 преди 1 година
Когато ламтиш за всичко, получаваш -нищо ! Зеленски да отговаря за действията си довели до тая война !