Антените на руското посолство в Европа не са за сериали, а за шпионаж

Проф. Тодоров: Когато водиш война, засилваш разузнаването
20 апр 2023 14:20, Анисия Иванова
149

Това, че Русия засилва шпионажа, специално в Европа, е логично - тя събира повече информация в момент на конфликт", каза в "България сутрин" журналистът и анализатор проф. Валерий Тодоров. Той коментира разследване на белгийски медии, според което руското посолство в Брюксел е окичено с шпионски антени.

"Това им е работата, те не гледат сериали. Естествено е, че това са антени, които са предназначени за връзка. Каква работа точно извършват, това могат да кажат експертите по комуникации", обясни Тодоров.

Относно разследванията в медиите, той поясни, че става въпрос за няколко. Едното е на центъра "Досие", който е свързан с критика на Кремъл и олигарх Михаил Ходоровски. Друго разследване показва дейността на Русия в северните морета, като се твърди, че под прикритието на риболовни траулери и яхти се извършва разузнавателна дейност.

"Това е нормално, тъй като Русия смята северните морета за свой стратегически район", смята Валерий Тодоров.

Пред Bulgaria ON AIR експертът сподели, че в някои от посочените разследвания информацията излиза в рамките на два-три месеца, но за други - като например за взрива на газопровода "Северен поток", данните са оскъдни.

Относно сателитните антени на руското посолство в Брюксел, гостът обясни, че може да става въпрос за чувствителна апаратура, която да прихваща комуникации.

"Службите в периметър от 200-300 метра улавят всичко, защо да не е възможно да се прихващат телефонни разговори?", посочи Тодоров и припомни случай в Русия, при който службите са подслушвали служители в държавни учреждения.

"Въпросът е какво точно се слуша, възможно е да се слушат отделни личности. Наблюдават активностите през Facebook профилите", обясни журналистът, но по думите му "не е нужно да се оглеждаме колко антени имат посолствата".

Тодоров коментира и изгонването на руски дипломати от посолството в София.

"Това, че се престарахме и че това преследваше определени политически цели за определени политически субекти, е ясно. България е естествено, като малка държава, да се защитава от всички рискове, но трябва да е по-предпазлива. Да гониш служителите на посолствата - това е вид наказателна мярка с етичен характер, защото това ограничава работата на посолствата", допълни той и припомни, че като ответна мярка на Русия българското посолство в Москва е работило на "санитарен минимум".

"Когато водите война, е естествено да засилите разузнаването. Службите използват дипломатически паспорти за своите служители. Използвани са в миналото, използват се и сега", заяви анализагорът.

Той каза още, че има и журналисти, които е възможно да извършват разузнавателна дейност, като припомни случая със съдебния процес срещу американски журналист в Русия.

"Шпионажът е част от видимата война. Наблюдават се дипломатите, но колко ефективно е това, зависи от службите. Каква част от изгонените са действително шпиони, е трудно да се отговори. Не отричам възможността човек, който има друга функция, например готвач, да развива и друга дейност", завърши Тодоров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


149
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
8
 
! Отговори
Зрител преди 1 година
Професоре явно и ти имаш в задната си част антенка кожена.
33
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Интересно ми е кой измисля тези глупости! Има си дипломатичен кодекс,права на посолства,статус на неприкосновеност и ред други знайни и незнайни канони ! Подхвърлени теми за да заобичаме още повече украинците и да намерим претекст за тази обич! За руснаците само още където не са казали че са човекоядци начело с Путин!
32
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Си Цзипин: Русия и Китай трябва да бъдат на челни позиции в света по отношение на високите технологии.
31
0
 
4
 
! Отговори
Ама преди 1 година
Офис пакет ли
30
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Епал, Микрософт, Гугал - всички ще изпопадат като круши след връщането на Тайван. Очертава се интересна картинка на запад.
29
0
 
4
 
! Отговори
Бръмбарите преди 1 година
Си работят доколкото знам
28
2
 
5
 
! Отговори
Въпрос преди 1 година
Какво ще стане с лондонската борса след победата на Русия в Украйна? А с ню-йоркската? А с борсата в Токио? Не бе, не бе, споко, Украйна ще победи, това е абсолютно сигурно, с пълна увереност може да се твърди, че Украйна ще победи, хората в целия цивилизован запад са твърдо убедени в победата на Украйна над Русия, всички демократични цивилизовани медии го казват. Няма никакво съмнение, че Украйна ще победи. И все пак, какво ще стане с борсите, когато Русия победи? Не бе, стига бе, дайте да не мислим за това, СССР рухна, а уж беше непобедим, значи и Русия скоро ще рухне.
27
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Той тоя суяк всъщност защитава руснаците, но руската кохорта тука веднага почна да го оплюва, за прикритие...
26
3
 
3
 
! Отговори
Въпрос преди 1 година
Какво ще стане с лондонската борса след присъединяването на Тайван към Китай? А с ню-йоркската? А с токийската? Не бе, не бе, споко, Китай е колос на глинени крака, ЕС ще изпляска едни санкции на Китай, и Китай ще рухне.
25
5
 
0
 
! Отговори
Сата НАТО преди 1 година
Напълно е възможно руснаците да ползват антени в старата ТВ кула, която се намира на най-високата точка на София и е на 300 м от посолството им. Никой не знае какво още работи по мачтата отгоре, с години даже не съм вдигал поглед да видя какво е останало, а минавам оттам всеки ден. От посолството имат пряка видимост и с една линкова антена могат да получават всичко, което преслушат чиниите горе.
24
0
 
1
 
! Отговори
Незнам преди 1 година
Некоя спора да не литне
23
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво става с мумията? За последно беше облизал целия свят, сега нещо ново близал ли е?
22
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Разбирам да го правеха само руснаците -ок, но всички държави го правят. Друг е въпросът, че нашите наивници след 1989г. решиха, че нямаме нужда от разузнаване и осветлиха агентите ни. Тия хора бяха за съд, но когато нямаш държава, нямаш и съдебна система.
21
0
 
7
 
! Отговори
Зрител преди 1 година
Фес.бг за да оправдае парите от Сорос само истина пишат. Да не си помислите че ни лъжат.
20
0
 
2
 
! Отговори
Вьлка преди 1 година
И седемте лами
19
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ученички от Русия показаха най-добър резултат на Европейската олимпиада по математика за момичета, която се проведе на 14-17 април в Словения. Алиса Волкова, Виктория Факанова, Ралина Юсупова и Наталия Ленская получиха златни медали. Всяко от момичетата даде по 42 верни отговора на 42 задачи, с което осигуриха абсолютна победа на отбора си.
18
0
 
4
 
! Отговори
ЕС как е? преди 1 година
бият ли?
17
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Белокосия чул не дочул говори глупости след глупост .Русия още преди 6 месеца се изнесе към Азия и там може да си балансира икономиката и да расте .Справка в + икономика във война а ти белоско за нищо не ставаш какви Европа какви шпионажи те гонят не знам
16
1
 
8
 
! Отговори
п.п. преди 1 година
на американското са специално да гледат ферхунде и лельо зейнеб!
15
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А на американското за какво са.